Video

Zoom.in: Verschuiving budgetten van TV naar online

0

“Iedereen heeft het erover: online video is hot. Slechts weinigen verdienen geld. Wij wel. Wat is de truc?” Dat waren de openingswoorden op de eerste slide van Arno de Keizer, operationeel directeur van Zoom.in. Als marktleider op het gebied van videonieuws signaleert Zoom.in een verschuiving van TV naar online – en weet het bedrijf ondanks de crisis beter te presteren.

Voor wie ze nog niet kent: Zoom.in is een business-to-business uitgever die als spin in het web fungeert op het gebied van online nieuwsvideo. Arno de Keizer was keynote speaker tijdens de Broadcast Business Club op 27 augustus 2009 in Jan Tabak in Bussum. Zoom.in kent een holding-structuur met daaronder drie werkmaatschappijen:

  • Zoom.in (distributie & sales)
  • Novum (redactie)
  • Adjustables (techniek)

Naast productie van eigen materiaal, heeft Zoom.in overeenkomsten met diverse persbureaus (variërend van Associated Press tot AT5). Hoewel dit over het algemeen niet-exclusieve overeenkomsten zijn, werken de persbureaus graag met hen samen, omdat ze dan hun videomateriaal maar op één plek kwijt hoeven. Daarnaast voegt de Novum-redactie waarde aan de content toe, zoals lokalisatie (vertalingen, ondertitels). Zoom.in sales en distributie brengt de content vervolgens in syndicatie op een breed netwerk aan nieuwssites. Het verdienmodel zit in de advertentie-exploitatie rondom de video’s: adverteerders kunnen bij Zoom.in diverse posities inkopen, zoals pre-roll, mid-roll, post-roll en overlay. De techniek hierachter wordt verzorgd door Adjustables, een bedrijf dat in 2008 door Zoom.in Holding werd overgenomen.

Ondanks de crisis heeft Zoom.in in het eerste half jaar van 2009 beter weten te presteren dan in 2008: “Wij mogen niet ontevreden zijn”, zo omschrijft De Keizer de resultaten tot nu toe. Hij signaleert dan ook een toenemende verschuiving van TV-budgetten richting online. Hoewel de CPM-prijzen zijn gedaald naar ca. 20 euro in Nederland, neemt het volume navenant toe.

Na afloop van de Broadcast Business Club had ik een interview met Arno de Keizer:

[youtube width=”600″ height=”363″]http://www.youtube.com/watch?v=cZ87thnVw-4