Innovatie

ITS World Congress Stockholm 2009

0

Intelligente Transport Systemen (ITS) is een internationaal verzamelbegrip voor de toepassing van informatie- en communicatietechnologieën in transport, infrastructuur en voertuigen om het verkeer veiliger, efficiënter, betrouwbaarder en milieuvriendelijker te maken. Wereldwijd groeit het gebruik van ITS om regelgeving van de overheid doelmatiger te handhaven en veiligheid te bevorderen, maar ook om reizigers te informeren, te sturen en te beprijzen. ITS-vraagstukken gaan hierbij niet alleen over de techniek, maar ook over implementatie en organisatie van processen.

ITS Stockholm World Congress

Er is nu zoveel verkeer dat we eigenlijk niet meer zonder intelligente transportsystemen kunnen. Tijdens het ITS World Congres in Stockholm van eind september 2009 werd dit weer eens duidelijk.

its

ITS Stockholm World Congress is het event waar meer dan 8000 bezoekers uit de hele wereld komen, waaronder Europese ministeries, CEO’s en pers, om kennis uit te wisselen en netwerk op te bouwen. Op het congres werd aan het publiek getoond hoe ITS kan helpen in het dagelijks leven. Het thema van het congres was dan ook ‘ITS in Daily Life’. Ook was er een Internetcafé en waren er diverse innovatieve demo’s, waaronder de CVIS (Cooperative Vehicle-Infrastructure Systems) demonstratie.

auto's

CVIS-demonstratie

CVIS, ofwel ‘Cooperative Vehicle-Infrastructure Systems’ is een project dat als doel heeft om communicatie tussen voertuigen en omliggende infrastructuur mogelijk te maken en om te komen tot een architectuur en een open concept voor coöperatieve systemen. Het Logica CVIS-team bouwde en voerde succesvol een CVIS livedemonstratie uit tijdens het congres. Het team organiseerde een autorit waar coöperatieve systemen gepresenteerd en ervaren werden. Coöperatieve systemen in een auto werken als volgt: als een auto in de buurt komt van een andere auto of een infrastructuurobject, wordt er tussen deze objecten automatisch een dataverbinding opgezet. Via deze verbinding kunnen vervolgens informatie en toepassingen uitgewisseld worden.

spookrijdersmall

Tijdens de rit werd getoond wat er bijvoorbeeld gebeurt als er een spookrijder gesignaleerd is. In dat geval kunnen auto’s dat doorgeven en krijgen de bestuurders in de buurt een waarschuwing. Andere voorbeelden: een snelheidswaarschuwing die is gekoppeld aan een schoolbel en op het moment dat men een groene zone inrijdt wordt er automatisch een bedrag afgerekend. Er zijn diverse toepassingen denkbaar, tot aan een marktplaats waarbij je automatisch onderweg een aanbieding krijgt om je elektronische auto op te laden bij een elektronische oplaadpaal op jouw route aan toe.

Experience Park

Vele andere livedemonstraties werden getoond in het Experience Park, waar de mogelijkheid bestond om de nieuwste, state-of-the-art ITS-applicaties en -technologieën van de toekomst te ervaren. Men kon daar in een elektronisch karretje een tour maken en de laatste snufjes uitproberen.

Conclusie

Ik vond het event zeer de moeite waard omdat de bezoekers niet alleen met PowerPoints om de oren werden geslagen, maar daadwerkelijk konden ervaren wat een ITS-oplossing in hun dagelijks leven zou kunnen betekenen. Dat is bijzonder, omdat de meeste innovatie-ITS- concepten moeilijk voor te stellen zijn, en pas echt in ons dagelijks leven te zien zijn wanneer ze worden ingevoerd. Daadwerkelijke implementatie van deze systemen zijn grootschalig, omdat infrastructuren en auto’s aangepast moeten worden. Ze zullen daarom niet snel te bewonderen zijn door het grote publiek. Hierbij komt ook vaak de kip-of-eivraag kijken: wordt de ITS-infrastructuur al gebouwd als de auto’s niet aangepast zijn? En vice versa.

Mijn antwoord op de vraag wie eerder was, de kip of het ei, luidt dan ook “ITS Stockholm World Congress 2009”.