How to, Inspiratie

Zoekmachinemarketing: Tips & Trends van SMX (2)

0

Dag 2 van de Search Marketing Expo Conference (SMX) in New York was net als de eerste dag weer zeer inspirerend. In dit artikel tips om de E-commerce ROI te verbeteren, SEO-tips voor bedrijven die in het buitenland willen starten. Verder kijken we naar de toekomst en belichten een aantal belangrijke trends.

Tips om de E-commerce ROI te verbeteren

We beginnen dit artikel met een serie praktische tips om de ROI van E-commerce verder omhoog te krijgen.

Maak gebruik van meerdere online marketing kanalen

Bekijk ook eens andere opties om te adverteren dan uitsluitend in zoekmachines. Het aantal zoekopdrachten naar vergelijkingssites is in de States ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Maar ook YouTube kan een interessant kanaal zijn. Op YouTube heerst nog geen enorme drukte met andere adverteerders, zoals dat bij het reguliere zoekmachine adverteren wel het geval is.

Besteed aandacht aan je meest belangrijke pagina’s

De meeste aandacht en moeite wordt vaak gestoken in het design en de content van de homepage en individuele (losstaande) pagina’s. Gemiddeld komt echter slechts 40% van de bezoekers binnen op de homepage. Bijna 60% van de bezoekers verlaat de website direct na het bezoeken van de productpagina’s. Terwijl gemiddeld 33% van de bezoekers de site verlaat via categoriepagina’s. Wanneer je een categoriepagina maakt zou je die hetzelfde moeten behandelen als een landingspagina.

Optimaliseer landingspagina’s

google-analytics-checklistHoe verhoog je conversiepercentage’s? Waar moet je beginnen? Start bij de belangrijkste landingspagina’s, zo luidt het advies. Dat zijn de pagina’s met een hoge bounce rate en lage conversieratio’s. Daar valt namelijk nog in te verbeteren. Maak gebruik van analytics om daarnaast je bezoekers te volgen en te analyseren. Houdt daarbij in gedachten wat je de bezoekers wilt laten doen. Voeg relevante content toe op deze pagina’s. Daardoor rank je beter in de zoekmachines en daarnaast verhoogt het je conversieratio.

Speed up!

Zorg ervoor dat je site snel geladen wordt. Bekijk de inhoud van je website, comprimeer bestanden en zorg voor een snelle server. Een trage site wordt minder vaak bezocht door zoekmachine spiders. Daardoor kan het een tijdje duren voordat je pagina’s worden geïndexeerd. Een snelle site verhoogt daarnaast de beleving van de bezoeker. Dit is een absolute must voor een goede e-commerce website.

Klantrecensies en -beoordelingenReviews

Het gebruik maken van reviews is zeker aan te raden. Naast het feit dat dit zorgt voor extra content waardoor je beter gevonden wordt, zorgt het ook voor een betere beleving. Er worden meer pagina’s bezocht, bezoekers blijven langer op de site, de bounce rate zal lager worden en conversieratio’s zullen stijgen.

Technische SEO

Vermijd dubbele content. Je wilt je PageRank niet verdelen over 2 dezelfde pagina’s. Als je  een pagina wilt laten doorverwijzen, dan is het gebruik van een 301 redirect het gemakkelijkst.

Tips om in het buitenland te starten

Een ander onderdeel dat een het panel in New York behandelde was SEO en een internationale benadering. Erg interessant om te zien hoe de experts uit de V.S. hier mee omgaan. De belangrijkste punten op een rij.

Vertaal de content op je website

Maar vertaal deze niet zomaar. Maak het liefst gebruik van native speakers die de gebruiken en  het zoekgedrag van de buitenlandse markt kennen. Wat je eigenlijk wilt is content toevoegen die specifiek gericht is op het gedrag van de te benaderen markt. Dit zorgt er tevens voor dat je duplicate content issues vermijd.

domain1Maak gebruik van lokale domeinen

Het gebruik maken van landspecifieke domeinnamen helpt je bij het ranken in de zoekmachines in deze specifieke landen. Met een lokaal domein krijg je gemakkelijker links en de conversieratio zal over het algemeen hoger liggen.

Targeting

Bekijk per land wat het zoekvolume is en wat de verwachtte conversieratio’s zijn. Bekijk daarnaast welke zoekmachines in dat land gebruikt worden. In China is het aandeel van de zoekmachine Baidu bijvoorbeeld enorm. In Rusland is Yanex de grote speler.

Hosting

De locatie van je server en de locatie van de bezoeker zijn erg belangrijk als het gaat om hoe goed je rankt in lokale zoekresultaten. Je website hosten in het doelland is een goede keuze om bij zoekmachines aan te geven dat je website zich op de lokale markt richt.

Doe onderzoek

seoWat je ook doet aan SEO, zorg ervoor dat je gerichte acties onderneemt. Doe onderzoek naar je doelgroep en het zoekgedrag in het betreffende land. Bedenk goed wat je wilt bereiken. Bekijk de informatie en opties en ga strategisch te werk om je doelen te bereiken.

De toekomst van search

Uiteraard werd er op de SMX ook gesproken over de toekomst van zoekmachinemarketing. Niemand kan in de toekomst kijken en juist bij zoekmachinemarketing, waar veranderingen elkaar snel opvolgen, is het lastig om een duidelijk beeld van de toekomst te krijgen. Het panel discussieerde over uiteenlopende zaken, hieronder vind je een aantal belangrijke punten. Met dank aan mijn collega Maarten van der Wielen.

Traditionele vs digitale media

Het panel voorziet in de toekomst meer complementaire advertenties, tussen digitale en traditionele media. Zo zal er in traditionele media worden uitgedaagd tot het doen van een zoekopdracht online. Er zal meer gecommuniceerd worden in traditionele media met Twitter accounts, webadressen en Facebook profielen. De combinatie van beide mediakanalen zal leiden tot exponentiële opbrengsten, aldus het panel.

Social Media

Er liggen erg veel marketing mogelijkheden bij social media sites ondanks dat social media niet bedacht/ gemaakt is voor marketing/ advertising. Voor bedrijven is het daarnaast heel interessant om te achterhalen wat er over hun merk of producten wordt gezegd en hoe je daar snel op in kunt spelen.

Privacybepalingen

Over privacybepalingen hadden de deelnemers een redelijk duidelijke mening. De deelnemers zien erg veel potentie in het op maat aanbieden van zoekresultaten, zowel organisch als in de advertenties. Des te meer informatie de zoekmachines hebben, des te meer op maat de resultaten zullen zijn. Zoekmachines trekken momenteel vrij snel conclusies, onder andere op basis van klikgedrag. Dit leidt vaak niet tot de beste resultaten.

Als de zoekmachines zouden beschikken over informatie door jezelf aangeleverd, dan zouden ze echt maatwerk kunnen leveren. De zoekmachines proberen op allerlei manieren aan data over hun gebruikers en de locatie te komen. IP-tracking is slechts een van deze manieren en dat blijkt nog niet altijd te werken. Het panel verwacht dat mensen minder bezwaren zullen hebben om hun privacy bloot te geven als de resultaten daardoor beter worden. Je wilt nu eenmaal het beste resultaat op je zoekopdracht.

Microsoft’s Bing

Het panel is verheugd over de toetreding van Bing in de markt. Deze competitie is een goede ontwikkeling. Ze verwachten echter wel dat Bing alles op alles zal moeten zetten om in de komende jaren blijvend een stuk marktaandeel te kunnen veroveren. Google heeft een enorme voorsprong en beschikt daarnaast over enorme hoeveelheden data van haar gebruikers, die zij gebruiken bij het doorontwikkelen van hun techniek.

Over 5 jaar

Waar zullen we staan over 5 jaar? Uiteraard is het een lastig voorspelling. Zoekmachinemarketing zal blijvend groeien. Het aantal mobile apps zal nog enorm groeien en de functionaliteiten zullen uitgebreider worden. Privacy zal nog steeds een belangrijk punt zijn over 5 jaar. Daarnaast zal zoekmachine adverteren veranderen naarmate de techniek en het gebruik van de zoekmachines ook veranderd. Het panel ziet daarnaast ook een grote rol weggelegd voor spraakgestuurde toepassingen en apparaten in de nabije toekomst.

Lees ook de andere artikelen over SMX.

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.