Reportages

Zoekmachinemarketing: nieuwtjes uit New York (1)

0

Afgelopen zaterdag ben ik samen met mijn collega Maarten vertrokken naar de Big Apple. In deze fantastische wereldstad bezoeken we naast de bekende bezienswaardigheden ook SMX East New York. Op dit evenement, qua grootte kleiner dan onze Thuiswinkel vakdagen, lopen enkele internationale zoekmachine guru’s rond. Very exciting! Hier lees je de beste tips van dag 1.

No-followlinks aanpassen?

Alle websites hebben een “waarde” die zoekmachines helpt om uiteindelijk posities te bepalen. Bij Google is dat PageRank. No-followlinks zijn jaren geleden in het leven geroepen aangezien veel blogs last hadden van spammers die links naar eigen websites plaatsten. Links zorgen ervoor dat je wordt gezien als “belangrijk” en links van goed scorende websites naar je eigen site helpen om PageRank op te bouwen. Omdat je niet wilt dat spammers iets van je eigen waarde meekrijgen kan je de no-followtag gebruiken om dit te blokkeren.

pagerankVoorheen werd dan de waarde verspreid over de links die niet gekenmerkt waren als no-follow. Een handig trucje. Op deze manier konden SEO-marketeers door interne no-followlinks te gebruiken aangeven welke pagina’s de meeste waarde moesten krijgen. Daar is echter verandering in gekomen. Matt Cutts (Google) heeft een tijd geleden naar buiten gebracht dat deze waarde, PageRank, niet meer wordt verspreid over de “followlinks”, maar dat deze waarde dan verloren gaat. Wat moet je doen om PageRank op de juiste pagina’s van je website te verspreiden?

new-pr-nofollow-algoAlle no-followlinks verwijderen? Dat blijkt volgens de experts geen goede optie. Er zijn enkele cases geweest waarbij het werkt, maar ook enkele cases waar het verkeer drastisch is ingezakt. Als je een nieuwe website begint is het aan te raden om in vele gevallen geen gebruik te maken van no-follow. Bij bestaande websites ligt dat net iets anders. Het vermoeden speelt dat no-follow links zoekmachines helpen om aan te geven wat de PageRank van een pagina is. Direct alle no-follow links verwijderen kan daardoor de PageRank van andere pagina’s sterk beïnvloeden en dat kan resulteren in lagere posities en minder verkeer.

Local search

logo_east

Lokale zoekresultaten worden meer en meer vertoond en daar is ook vraag naar. Je ziet dat steeds meer zoekopdrachten generieke woorden bevatten in combinatie met plaatsnaam. Speel in op deze verschillende zoekopdrachten en ontwikkel passende pagina’s en/of advertentieteksten. Dat zal resulteren in een hogere doorklikratio en lagere weigeringspercentages.

Creatieve advertentieteksten

We zien dat SEA marketeers creatiever worden, maar nog niet gebruik maken van alle mogelijkheden. Keyword insertion is eenvoudig toe te passen bij zoekmachine-adverteren, maar wordt niet volledig ingezet. Probeer eens te spelen met hoofdlettergebruik. Je kan bijvoorbeeld {KeyWORD: Adverteren Nederland} gebruiken. Als iemand zoekt op “adverteren nl” dan zal hij de tekst “Adverteren NL” zien. Keyword insertion kan ook gebruikt worden om het maximale aantal karakters van een advertentietitel in Google Adwords te verbreken. Meer daarover lees je hier.

Mogelijkheden in het inhoudsnetwerk

content_vs_searchDe kosten in het inhoudsnetwerk van Google zijn relatief laag. Toch blijken veel adverteerders te zijn gestopt, omdat het voorheen niet rendabel leek. Dat komt omdat de advertenties vaak niet relevant zijn aan de inhoud van de pagina’s. Daardoor vallen deze advertenties onvoldoende op. Je moet je voorstellen dat deze strategie eigenlijk niet valt onder “search”. De lezers worden namelijk geconfronteerd met je advertentie en zijn niet direct op zoek naar je producten of diensten. Je moet daarbij stil staan als je dit soort advertenties schrijft. Daarom is het verstandig om voor het adverteren in zoekmachines en de inhoudsnetwerken verschillende campagnes aan te maken.

Ondertussen zijn we begonnen aan dag 2. Morgen hopen we jullie van meer interessante tips en nieuwtjes te voorzien.

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.