Inspiratie

Online media: 7 online trends die je moet kennen

0

Het medialandschap ontwikkelt zich voortdurend. Na user generated content, web 2.0 en social media zie je nu een verschuiving van de aandacht richting het ‘realtime’ web. Een evolutie van wat door Technorati ooit doeltreffend als het ‘live web’ werd omgeschreven. In dit artikel zeven ontwikkelingen waar je vanaf zou moeten weten.

1. Peer to peer communicatie

Via sociale media creëren mensen een online podium voor hun mening over producten, mensen, nieuwsberichten. Een mening die telt. Want mensen vertrouwen vooral op de mening van andere mensen, zeker als ze die kennen. De impact van reclame wordt hierdoor kleiner.

In de print-industrie is dit effect duidelijk merkbaar. De moeite waard is om dit interview met Arend van den Berg (z24) eens te bekijken. Hij gelooft dat advertenties creatiever moeten worden. Met andere woorden; adverteerders moeten harder hun best doen het publiek te bereiken. Ben ik het overigens helemaal mee eens.

2. Zoekmachine als browser

Naast de mening van anderen (aanbevelingen van vrienden, familie, kennissen) is Google is de belangrijkste manier om informatie te vinden. Mensen oriënteren zich op deze manier op aankoopbeslissingen, zowel on- als off line. Ben je niet te vinden in Google, dan besta je niet online.

Accepteer cookies

Zoekmachine als browser heeft een tweede, letterlijke betekenis. Meer en meer mensen gebruiken zoekmachines in plaats van hun adresbalk. Dit betekent inderdaad dat mensen liever “geenstijl.nl” intoetsen dan naar “www.geenstijl.nl” surfen. SEO-professionals verbazen zich hierover. Zelf denk ik dat het een mooi voorbeeld is hoe ‘ingeburgerd’ het gebruik van zoekmachines (of eigenlijk vooral Google) is.

3. Bereik media steeds kleiner

blognewsBedrijven bereikten voornamelijk via de media hun doelgroepen. Onbetaalde aandacht via (redactionele) artikelen, betaalde aandacht via reclame. Bedrijven kunnen steeds minder vertrouwen op het bereik van die (traditionele) media. Minder lezers, kleinere redacties en dito budgetten zorgen voor een vermindering van het bereik van zowel een betaalde- als onbetaalde boodschap.

Google maakt bovendien in essentie geen onderscheid tussen de content van een krant of die van een blog, het draait om relevantie. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een niche site je online concurrent is terwijl deze partij offline simpelweg niet ‘bestaat’ in je concurrentenlijst.

4. Wisseling van de mediamacht

De doorbraak van sociale media en de dominantie van zoekmachines (Google) hebben de mediamacht bij het publiek gebracht. Het publiek zoekt zelf naar content en bepaalt de relevantie van de content en de autoriteit van de bron zelf wel. Bedrijven moeten gaan uitgeven om hun publiek te bereiken.

medialandschap

5. Publiek verwacht toegankelijkheid

Sociale media en Google veranderen de verhouding tussen publiek en bedrijf. Consumenten verwachten openheid en toegankelijkheid. Bedrijven die dat niet willen of kunnen, zullen steeds vaker gedwongen worden zich open te stellen. Kleinschalige voorbeelden zijn deze oproep aan Nokia of het ontstaan van hyves die niet door het bedrijf geïnitieerd zijn, zoals dat bij Ikea bijvoorbeeld gebeurt.

Schermafbeelding 2010-01-08 om 20.19.42

Conversaties over merken en producten vinden dagelijks plaats. De vraag is of je een stem hebt in die gesprekken. Niets doen is eigenlijk geen optie.

6. Goed geïnformeerde consument bepaalt

De consument bepaalt welke content hij wil zien. In welk formaat, via welk kanaal en op welk moment. Je hoeft maar naar de populariteit van adblockers, TiVo of het ontstaan van bannerblindheid te kijken om dit aan de gang te zien. Voor de communicatieprofessional van nu betekent dit dat hij nieuwe vaardigheden nodig heeft om hierin mee te kunnen gaan en zijn werk te kunnen doen.

push-pullBij die nieuwe vaardigheden hoort onder andere kennis van zoekmachines en zaken als Twitter, widgets, memes en RSS. Maar vlak ook de gedachtewisseling niet uit die moet plaatsvinden om van Push naar Pull-gecentreerde communicatie te gaan. Hier ligt voor veel organisaties nog een schone taak weggelegd.

De organisaties die hun businessmodel hierom weten te centreren zijn diegenen die gaan ‘winnen’ op de komende jaren. Een mooie tijd voor challengers dus!

7. Personalisering van mediaconsumptie

Media worden steeds persoonlijker. Denk aan de boeken de je bestelt via BOL of Amazon, maar ook aan het gemak waarmee je een persoonlijke lijst met interessante bronnen kunt creëren via RSS of Twitter. Google, de nummer 1 zoekmachine in Nederland, heeft zelfs onlangs personalized search standaard aangezet:

Voor bedrijven betekent dit een extra drempel om je doelgroep te bereiken. Het aanbod wat de consument voorgeschoteld krijgt wordt namelijk steeds vaker gefilterd op eigen keuzes in het verleden of de voorkeuren van kennissen van de consument. Een voorbeeld van ‘the rich get richer’ omdat het voor nieuwkomers steeds moeilijker wordt en langer duurt om tussen die aandachtspositie te komen.

Het is ook een indicatie van de steeds grotere rol die techniek en optimalisatie gaan spelen voor de professional van nu. Maar tot zover de zeven trends die ik belangrijk vind. Ik ben erg benieuwd welke verschuivingen en opkomende trends jullie zien.

Wat wordt dé ontwikkeling van 2010 en 2011?