Innovatie

Fela! The Musical

0

Het verhaal gaat als volgt weet je: er is een grote witte kat, die altijd op de muizen jaagt. De muizen krijgen er genoeg van, komen bij elkaar, en ze vragen zich af wat ze eraan kunnen doen. Als de kat slaapt, laten we hem dan een ketting met bellen omdoen. Dan kunnen we hem altijd op tijd horen als hij weer eens achter ons aangaat. Maar dan komt het probleem..

fela1Wie van de muizen doet de kat de ketting om? Niemand stak zijn muizevinger op. Geen van de muizen durfde. En dit nu is precies het probleem van Nigeria, zegt toneelschrijver Osagiee Osaziee ‘Who is gonna bell the cat?’

Fela Kuti (1938-1997) was muzikant én activist. Geboren in Abeokuta, Nigeria. Hij ging medicijnen studeren in Londen en kwam terug als muzikant. Hij ontwikkelde de Afrobeat, een mengeling van jazz en funk. Met zijn band Nigeria ’70 zong hij over het leven in Nigeria, en dus over corrupte generaals, over de uitmergelende werkwijze van Shell, over de trots van de Afrikaanse identiteit. Zijn thuishonk was de fameuze club The Shrine, in Lagos. Wilde feesten, tot diep in de nacht met dansende muizen.

New York, 16 januari 2010. We zijn ruim op tijd in het Eugene O’Neill Theatre, Broadway. De zaal is dan al lang open. Op het podium speelt een tiental muzikanten. Er zijn prachtige danseressen. En dansers.

Het decor is een weergave van The Shrine, de club waar meerdere invallen plaatsvonden, de club waar danseressen door de politie werden verminkt en verkracht, de club met grote historie. De voorstelling Fela! is overrompelend, met een briljante hoofdrol voor Sahr Ngaujah. Sahr woonde jaren in Nederland en studeerde af bij Dasarts, Amsterdam.

fela2De zaal wordt vanaf het begin de voorstelling ingezogen. Ook de gangpaden tussen de stoelen zijn het domein van de dansers. Er zijn meer zwarte toeschouwers dan bij een gemiddelde Broadway-voorstelling, maar nog altijd weinig. Broadway is duur, Broadway is wit.

Fela! is juichend ontvangen door de recensenten. Het is net zo terecht als opmerkelijk. In het hart van het kapitalisme, op vijf mijl van het hoofdkwartier van Goldman Sachs, viert een musical over het leven van een saxspelende activist die zich verzet tegen de hebzucht van corrupte generaals grote triomfen.

We have learned from our leaders that the more greedy you are the better it is for you‘, laat hij ze zeggen. De schone waarden van Wall Street werden moeiteloos overgenomen door het regime in Lagos, en weerkaatsen nu op de planken van Broadway.

De muizen dansen op het podium en in de zaal, de kat heeft nog altijd geen ketting met belletjes, en aan het eind van deze maand worden de nominaties voor de Tony Awards 2010 bekend gemaakt. Watch Fela!

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.