Innovatie

Knettergekke nieuwe internetverslaving: Chatroulette

0

Het is de nieuwe rage op Internet: Chatroulette. Chatten via een webcam met onbekenden. Na het bezoeken van de site wordt met een druk op de startknop automatisch je webcam gestart. En dan begint het spel. Voortdurend krijg je andere mensen voorgeschoteld, die wel of niet met je interacteren. En het is een hele vreemde interactie.

Genadeloos staar je regelrecht in de ogen van een ander. Sommigen liggen op bed en staren naar jou, weer anderen hebben een masker opgezet, veel masturberende mannen, en ook vrolijke dames die in mijn geval gierend van de lach hun t-shirt omhoog trekken.

20100208_chatroulette

In het begin voelde ik mij bijzonder oncomfortabel. Twee priemende ogen die mij aankijken. En als mijn looks niet bevallen, word ik sneller dan het licht weer weggedrukt. Je krijgt niet eens de kans om uit te leggen wie je bent of wat je doet. Na een paar minuten begint het echter te wennen. Je wilt dan verbaasd worden. Wat halen andere mensen voor fratsen uit achter hun webcam. Schaamte is in ieder geval ver te zoeken op deze website.

De site is in november vorig jaar gestart. De eigenaar is onbekend, alhoewel mensen beweren dat de eigenaar van Nederlandse afkomst is. Inmiddels bezoeken iedere dag zo’n 10.000 mensen deze website. Het web afstropend naar iets geks. En gek is het zeker. Je valt voortdurend van de ene verbazing in de andere. Verbaasd is eigenlijk niet het goed woord. Weird. Het is knettergek. Soort van achtbaan door een rariteitenkabinet.

Wat vertelt deze site over ons? Ik heb het idee alsof ik een soort van afstandbediening voor het web gevonden heb. Van de ene webcam naar de andere. Next, next, next. De mensen achter de webcam zijn vooral ook erg jong. Het gros is de puberteit net ontgroeid. En ze schamen zich nergens voor. Onschuld is ver te zoeken. Uit de site gaat een verslavende werking. Je wilt nog een keer kijken. Soort van rush. Het is Me the Media ten top. Ik ga mijn injectie Chatroulette nog maar eens scoren.