Reportages

iPiraterij: de plundering van de App store

0

Zoals zo vaak met digitale producten, heeft ook de gamesindustrie te maken met piraterij: illegale downloads die gamers gratis binnenhengelen, waardoor de industrie inkomsten misloopt. Maar hoe groot is dit probleem bij de nog maar anderhalf jaar oude winkel van Apple, de App Store voor de iPhone en iPod Touch? Afgelopen maand op het gamecongres Casual Connect werd er hier en daar over gesproken. In dit artikel zet ik de belangrijkste feiten op een rijtje.

Zoals vrijwel iedereen weet, kun je net zoals veel andere devices ook een iPhone ‘hacken’ of ‘jailbreaken’. Daardoor krijgt je telefoon mogelijkheden die Apple niet biedt, zoals het gebruiken van je telefoon als modem. Maar met zo’n iPhone, kun je ook gratis versies downloaden van games die in de App Store alleen tegen betaling verkrijgbaar zijn: dat is piraterij en hierdoor lopen uitgevers van games inkomsten mis.

Nu zijn de games die voor de iPhone worden aangeboden over het algemeen relatief goedkoop. Een dure game in de App Store kost €6, terwijl een game voor een andere handheld al gauw €40 kost en een game voor een andere console zelf meer dan €60 kan kosten. Is het dan nog de moeite waard om zo’n goedkope iPhone-game illegaal te downloaden? Zorgen de lage prijzen van een iPhone-game er niet voor dat piraterij vrijwel niet voorkomt? Helaas niet!

Illegaal

iPhone piracy klein
Tijdens Casual Connect, een grote gamebeurs die deze week in Hamburg wordt gehouden, geven diverse partijen openheid van zaken met betrekking tot piraterij van iPhone-games. Zo vertelt Chris James, uitgever van het bekende blog Pocketgamer dat van de game Rally Master Pro op de eerste dag maar liefst 95% van de downloads uit illegale versies bestond. Terwijl dit voor Tap Fu 80% was gedurende de eerste week dat de game beschikbaar was. Ook bij Orbital was dit 80% in de eerste week. Het is overigens opvallend dat het aandeel illegale versies na verloop van tijd wat lijkt te dalen: in de tweede week na de release van Orbital was het percentage nog slechts 24%.

In het Duitse ‘Making Games Magazin’ dat op Casual Connect verkrijgbaar is geeft Tod Baudais, de maker van Tap Fu, een interessante analyse van de piraterij van z’n eigen spel. Hij kan in de lijsten met topscores van z’n game precies zien welke gamers over een legale versie van het spel beschikken en welke gamers een illegale versie hebben gebruikt. In een periode van drie weken schommelt het aandeel illegale versies tussen de 30% en de 90%, waarbij het gemiddelde rond de 71% uitkomt. Meer dan 2/3 van de beste Tap Fu-spelers heeft dus een illegale versie van de game gespeeld!

Piraterij om een game even te testen? Nee!

Nu zul je wellicht denken dat veel gamers eerst even een illegale versie spelen, om daarna de game te kopen als ze het spel echt leuk vinden. Dat blijkt niet op te gaan. Baudais ziet in zijn statistieken hoe hoog de conversie-ratio is, hoeveel mensen de game alsnog gekocht hebben. Dat percentage ligt continu op… 0%. De stelling dat mensen een leuk spel later alsnog aanschaffen, gaat voor zijn game in ieder geval niet op.

Tijdens een discussieforum op Casual Connect over marketing van iPhone-games wordt aangegeven dat piraterij allang niet meer iets is van ‘arme landen’, waar gamers geen geld hebben om dure spelen aan te schaffen. Zo zien uitgevers dat bijvoorbeeld veel illegale gamers afkomstig zijn uit de Verenigde Staten en Frankrijk. Het gaat hier bovendien om mensen die wel minimaal €180-€500 voor een iPod of iPhone kunnen betalen, terwijl een game minder kost dan €3. De stelling dat gamers geen geld hebben om een game aan te schaffen lijkt in dit geval niet geldig.

Hoe kunnen ontwikkelaars piraterij tegengaan?

iPhone lege piraten
Voor diverse ontwikkelaars is deze piraterij zeer problematisch. Zij steken vaak maandenlang alle tijd van hun team in het maken van een mooie game. Doordat veel gamers het spel gratis spelen, verdienen ze de kosten van hun spel niet terug, waardoor ze noodgedwongen moeten stoppen met het maken van mooie spellen. Ontwikkelaars zijn daarom op zoek naar manieren om de piraterij te stoppen.

Zo speelt Tod Baudais van Tap Fu met het plan om illegale gamers een vriendelijke melding te sturen dat ze het spel ook legaal kunnen spelen, met een directe link naar de legale versie van het spel. Hij hoopt dat hij hiermee spelers aanzet om toch voor de game te betalen. Een andere oplossing is om het spel helemaal gratis aan te bieden, met downloadable content die binnen het spel gekocht kan worden, een werkwijze waarbij piraterij wat lastiger wordt. Een volgende oplossing is met name geschikt voor games met multiplayersessies: hierbij kunnen gamers met een illegale versie worden geweerd van de servers waarbij gamers aan elkaar worden gekoppeld. Ook andere ontwikkelaars zijn op dit moment hard bezig met het zoeken naar oplossingen.

Al met al wordt duidelijk dat piraterij ook bij iPhone-games inmiddels een serieus probleem is. Het is voor ontwikkelaars enorm vervelend. Geld verdienen aan een iPhone-game is allang niet meer eenvoudig. Het is moeilijk om aandacht te krijgen in de overvolle App Store. Heb je als ontwikkelaar dan toch een spel dat veel mensen willen spelen, dan is het zuur om te zien dat er enorm veel illegale versies van je spel in omloop zijn en dat je daardoor forse inkomsten misloopt. Voor een aantal ontwikkelaars betekent dit dat ze wellicht moeten stoppen met het maken van games voor de iPhone; een ontwikkeling waar ik als gamer niet blij mee ben. Ik hoop daarom dat gamers het fatsoen en respect opbrengen om gewoon voor hun games te betalen. Casual Connect heeft me duidelijk gemaakt dat piraterij inmiddels ook in de App Store een serieus probleem is geworden en dat is heel jammer!

Dit artikel is eerder verschenen op Bashers.