Inspiratie

Zoekmachinemarketing in 2010

0

Afgelopen donderdag werd in het Krasnapolsky de Search Engine Strategies Amsterdam gehouden. SES wordt door velen gezien als één van de grootste internationale search events. Ook dit jaar stonden er weer goede sprekers op het programma en werd daarnaast de Gouden Speld uitgereikt.

Na een inspirerende ochtend waarin Bill Hunt als internationaal spreker de dag opende, zagen we met name bekende nationale sprekers. Alhoewel Search Engine Strategies een internationaal evenement is konden we concluderen dat het perfect inspeelt op de Nederlandse markt. Aan het einde van de ochtend presenteerden Eduard Blacquière en Lisa Dijkstra (IAB Taskforce Search) de stand van zaken in Nederland.

Zoekmachinemarketing in 2010

Wat verandert er in 2010 op het gebied van zoekmachinemarketing? En wat is de behoefte bij organisaties? Eduard Blacquière houdt al vanaf 2007 jaarlijks een onderzoek naar de stand van zaken. In het onderzoek wordt een 3-tal groepen (zoekmachines, bureaus en adverteerders) gevraagd naar hun meningen, resultaten en visies.


De highlights uit het onderzoek

Enkele opvallende highlights uit het onderzoek:

  • Jonge en dynamische markt. Veel ontwikkelingen en groei.
  • Zoekmachinemarketing heeft een serieuze plaats in de marketing mix ingenomen.
  • Steeds meer adverteerders hebben behoefte aan inhouse online marketing kennis.
  • Jonge en ondoorzichtige markt, waar professionele educatie nog in de kinderschoenen staat.
  • De concurrentie is met name voor grote adverteerders zwaar, maar voor het MKB is er nog veel ruimte en vraag.
  • Het onderscheidende vermogen van de aanbieders (bureaus) is niet altijd duidelijk.
  • Geschatte omzet van € 480 miljoen (in 2009 € 400 miljoen).
  • Personalisatie en blended search (het tonen van plaatjes, video, nieuwsartikelen etc. als zoekresultaten) is in opkomst en zal zich verder door ontwikkelen.
  • De integratie met verschillende kanalen zal nadrukkelijk op de agenda komen te staan.

En over dat laatste punt werd dan ook veel gediscussieerd onder de aanwezigen: conversieattributie. Het wordt steeds gebruikelijker dat campagnes via meerdere kanalen worden verspreid, maar hoe en op welk moment wordt een kanaal daarvoor beloond? We kunnen niet weten wat er afspeelt in de gedachten van de consument. Het perfecte conversieattributie-model  zal dus puur op basis van statische gegevens tot stand moeten komen.

Persoonlijk kan ik me echter voorstellen dat het koopgedrag van de consument per product, dienstverlening, website, adverteerder en nog veel andere beslissingsfactoren aanzienlijk kan verschillen. De vraag is niet wanneer, maar of er ooit een valide oplossing zal komen. Velen denken van niet, anderen zijn overtuigd van een goede afloop. De bereidheid is er in ieder geval, bij zowel adverteerders als bureaus.

Start de online dialoog

Ton Wesseling en Bart Schutz (OnlineDialogue) mochten de Search Engine Strategies sessies afsluiten. Een geweldige afsluiter, want naast het benoemen van enkele handige conversie optimalisatie tools, vormde hun verhaal een grote bron van inspiratie.

Tijdens deze sessie werd benadrukt dat de hoogste conversie meestal behaald wordt door een 1-op-1 dialoog. Er zijn in de online marketing de afgelopen jaren grote slagen behaald, maar de dialoog met de consument moet en kan verder worden gepersonaliseerd. Zelfs vandaag kan het al! Gebruik de juiste data en toon relevante informatie. Momenteel worden vrijwel alle internetgebruikers nog geconfronteerd met dezelfde informatie. Om persoonlijke informatie te verzamelen zijn tools als Kampyle en Clicktale beschikbaar. Voor het tonen van persoonlijke en relevante informatie bijvoorbeeld BtBuckets.

De Gouden Speld

Tot slot was er de uitreiking van de Gouden Speld Award. Deze jaarlijkse zoekmachinemarketing award wordt meestal uitgereikt aan een sterke case, maar ook tools en onderzoeken kunnen in aanmerking komen. Agis en Holiday Cars kwamen niet verder dan een nominatie. Landal Greenparks pakte met volle overtuiging de Speld Award. Een grote rol speelde daarbij dat Landal als een van de eerste adverteerders een stap heeft gezet met een attributiemodel. Cruijff zou hebben gezegd:”De bal is rond”.

Hier vind je nog enkele andere samenvattingen en presentaties van SES Amsterdam 2010:

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.