Verdieping

Een grappie van Appie

0

Klantgericht zijn heeft veel gezichten. Eerste Paasdag was er een prachtig voorbeeld dat laat zien hoe je gewoon lol kunt hebben met je klant. Albert Heijn toont dat je eieren op allerlei manieren kunt verstoppen en dat je hier een prachtige paas-actie omheen kunt bouwen die voor veel rumoer zorgt en waarmee klanten zich op een uitstekende manier vermaken.

Sinds een paar maanden is de Appie-applicatie verkrijgbaar in de app store voor de iPhone. Met deze applicatie kun je recepten uit Allerhandes van vele jaargangen vinden. Natuurlijk kun je de recepten eenvoudig selecteren, ingrediënten op een lijstje zetten en deze zelfs op volgorde sorteren van de gangen van jouw favoriete Albert Heijn. De Appie app op zich is al een toonbeeld van meedenken met je klant. Met Pasen laat Albert Heijn zien dat meedenken niet altijd serieus hoeft te zijn.

Op Eerste Paasdag vroeg verscheen op iPhoneclub het berichtje dat er vijf paaseieren, zogenaamde Eastern Eggs, in de applicatie Appie verstopt zitten. Klanten moeten willekeurige produkten in de app aanklikken en af en toe verschijnt er een grappig filmpje; een grappie van appie. Tegelijkertijd worden er via Twitter hints gegeven. Al snel worden de eerste filmpjes gevonden en uitgewisseld via Twitter.

Na het vinden van alle vijf de eggs kunnen klanten een raadsel oplossen dat via actiewebsite van Albert Heijn wordt gegeven. Dat raadsel verwijst naar een andere plaats in de applicatie. Daar zit opnieuw een ei verstopt. Na het klikken op dit ei verschijnt een code die veel lijkt op GPS coördinaten die verwijzen naar een Albert Heijn-winkel. Aan het einde van deze lange speurtocht ligt een ware schat: Appie belooft een iPad aan degene die op deze locatie een gouden iPhone-houdertje vindt!

De hele Eerste Paasdag wordt er volop getwitterd over de easter eggs en de hele dag geeft AH hints en reageert op zoekende twitteraars. Families worden verwaarloosd om fanatiek grappies te zoeken.

Langzaam wordt duidelijk dat er een iPad is te winnen op een locatie in Amsterdam die dinsdagochtend om 8.00 uur pas open lijkt te gaan. Twitteraars adviseren AH alvast dranghekken te plaatsen en verwachten een chaos.

Al met al heeft Albert Heijn met eenvoudige middelen een prachtige actie in elkaar gezet en haar klanten een dag uitstekend vermaak geboden. Klantgericht werken is soms gewoon lol hebben met je klanten. Mooie acties verzinnen is als zoeken van paaseieren: je moet ze gewoon vinden!

Dit artikel is eerder verschenen op De Glazenwasser, mijn blog met dagelijkse overpeinzingen over klantgericht werken.