Genomineerd voor de Usability Award 2010: Hotels.nl

0

Dit jaar wordt de Usability Award voor de meest gebruiksvriendelijke website voor de 10e keer uitgereikt. Op 15 april maakte een vakkundige jury de 5 genomineerde websites bekend. Een van deze websites krijgt de award op 18 mei uitgereikt in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Op Frankwatching staan de komende tijd de genomineerden een voor een centraal. Vandaag zijn we in gesprek met Henk Gorter van Hotels.nl.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen sinds januari 2009?

“De website is in zijn geheel op de schop gegaan. De layout en de techniek zijn compleet veranderd. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Bezoekers kunnen nu via de zoeksuggesties zelf de bestemming (hotelnaam, plaatsnaam en/of regio) invullen. Voorheen moesten bezoekers kiezen d.m.v. dropdown-menu’s.
  • Het is nu mogelijk om hotels te zoeken op basis van een thema, zoals Wellnes, Romantisch of Luxe. Eerder konden bezoekers alleen te zoeken op plaats of regio.”

Hotels1

Wat waren de usability-uitdagingen?

“Keep It Short & Stupid. Het is niet moeilijk om functionaliteiten te bedenken en toe te voegen. De kunst is om een rustige en intuïtieve site te maken met enkele basisfunctionaliteiten en filters. De uitdaging was dan ook om een keuze te maken uit alle functionaliteiten die wij hadden bedacht.”

Hoe zijn die uitdagingen aangepakt en problemen opgelost?

“Wij hebben een gespecialiseerd bedrijf, Concept7, in de arm genomen dat ons daarbij heeft geholpen. Bijvoorbeeld door het bestuderen van bezoekersgedrag met Google Analytics en het verrichten van eye-trackingonderzoeken. Het is boeiend om te zien hoe mensen nu echt navigeren binnen je site. Het meest opvallende was dat mensen nog minder lezen dan wij dachten. Bezoekers zijn ontzettend visueel ingesteld. Daarop hebben wij besloten om onze hotelpagina’s niet onder te verdelen in tabjes, maar er 1 lange pagina van te maken. Die kun je snel en eenvoudig scannen, zonder dat je ergens op hoeft te klikken.”

Op welke (usability-)punten verschilt de site van concurrenten?

“Op usabilityvlak verschilt de website met name van de anderen door de zoeksuggesties in de zoekfuncties.”

Waarom zou deze website de Usability Award 2010 moeten winnen?

“Hotels.nl is een overzichtelijke site, waar je snel, eenvoudig en veilig een hotel boekt. Je vindt er alle informatie over hotels en hun omgeving, in leesbare teksten. Bezoekers kunnen er daarnaast betrouwbare beoordelingen lezen van honderdduizenden gasten die daadwerkelijk in de hotels hebben overnacht. Ten slotte is het boekingsproces heel eenvoudig: in 2 stappen heb je een kamer geboekt.”

Hotels3

Zijn er nog plannen om de usability nog verder te verbeteren?

“Uiteraard. Wij zijn nog niet tevreden. De To Do-lijst is lang en wij blijven luisteren naar onze bezoekers. Op dit moment is het bijvoorbeeld zo dat bezoekers die nog niet precies weten voor welke periode zij een overnachting zoeken, teveel handelingen moeten verrichten voordat zij prijzen en beschikbaarheid zien. Het is aan ons om deze oriënterende potentiële klanten deze informatie te serveren zonder dat zij hier moeite voor moeten doen. De site nog intuïtiever maken heeft onze continue aandacht. “

Wie zitten er achter de website?

“Hotels.nl is in 2001 opgericht door Kees Eldering (nog steeds actief binnen Hotels.nl) en Henriëtte Ijzelenberg (stille vennoot). Op dit moment bestaat het team uit 32 gedreven medewerkers. Ik ben zelf  algemeen directeur. De webredactie en de bouw van de website doen wij in eigen beheer. Concept7 is verantwoordelijk voor het interactiedesign en de usability.”

Jury-oordeel

Een vakkundige jury, bestaande uit experts op het gebied van web usability, beoordeelde de gebruiksvriendelijkheid van website van de Hotels.nl. Pluspunten, die hierbij naar voren kwamen, zijn:

  • Goede zoekmachine: zoeksuggesties bij het typen inclusief categorisering
  • Duidelijke productpagina’s
  • Mooie Google Maps-functie die de prijs van het hotel en het aantal sterren laat zien
  • Snelkoppelingen zijn handig in het menu

Naast deze positieve opmerkelijkheden, noemde de jury ook nog een aantal aandachtspunten voor in de nabije toekomst:

  • Niet duidelijk dat je eerst een datum moet kiezen voordat je alle informatie te zien krijgt
  • Zoekfunctie geeft ook andere resultaten (bij zoeken naar Utrecht ook andere plaatsen)
  • Formuliervalidatie kan beter bij het boeken van een reis

Stem nu!

Ben je enthousiast over Hotels.nl? Breng dan direct je stem uit! Je kunt stemmen tot 13 mei.

Benieuwd naar de andere genomineerden? Lees hier hun verhaal!