4 tips om je homepage gebruiksvriendelijker te maken

0

Je homepage is je visitekaartje. Als organisatie wil je hiermee direct een goede indruk achterlaten. Dat lukt niet als je bezoekers deze pagina binnen korte tijd onverrichter zake weer verlaten. Daarom geef ik in dit artikel 4 tips om je homepage met een aantal eenvoudige aanpassingen gebruiksvriendelijker te maken. Open deuren? Misschien. Maar het zal je verbazen hoeveel websites deze adviezen naast zich neerleggen.

1. Maak direct duidelijk wat je organisatie doet en wat je op de website kunt

Een homepage moet bezoekers in één oogopslag kunnen vertellen waar ze zijn. Als dat niet duidelijk is, zijn ze zo weer vertrokken. Zonder goede reden om terug te komen. Er zijn een aantal manieren om binnen de gewraakte 3 seconden duidelijk te maken wie je bent en what your website is about:

  • Plaats de naam en het logo van je organisatie op de homepage. Dit hoeft niet overdreven opvallend, maar opvallend genoeg om je bezoekers direct duidelijk te maken wie je bent. Linksboven op de pagina is de meest gangbare en duidelijke plek.
  • Voeg een tagline aan je homepage toe, waarin expliciet staat wat de website of je organisatie doet. Maak deze tagline beschrijvend, kort en volledig. Verwar de tagline daarbij niet met de slogan van je organisatie: deze is bedoeld voor marketing, terwijl een goede tagline de gebruiksvriendelijkheid bevordert. Een voorbeeld van een goede tagline staat op Nu.nl: Het laatste nieuws het eerst op nu.nl. Een minder goede tagline is die van Iens.nl: Weet waar je eet. Als je nog nooit van Iens.nl gehoord hebt, weet je door deze tagline te lezen dan wat je op deze website kunt doen?
  • Stel jezelf aan je bezoeker voor met een  welkomstboodschap, waarin je een beschrijving van de website geeft. Zoals antwoord op de vragen wie, waarom en hoe. Je kunt deze booschap beschouwen als een uitgebreide tagline. Overigens zijn de meningen over een dergelijk ‘warm welkom’ verdeeld: Jakob Nielsen raadt juist af om je bezoekers uitgebreid te verwelkomen. Zonde van de ruimte, oordeelt hij; een tagline volstaat. Terwijl Steve Krug een welkomstboodschap in zijn boek Don’t make me think als waardevol beschouwt. Op Iens.nl staat een heldere boodschap. Maar, eerlijk is eerlijk: deze is boodschap is zonde van de ruimte als je eenmaal weet wat je met Iens.nl kunt.

Een homepage die zijn bezoekers niet direct duidelijk maakt wie of wat ze voor zich hebben, is Villamedia.nl. Bekijk deze pagina eens door de ogen van iemand die deze website voor het eerst bezoekt; wordt het je duidelijk wie Villamedia eigenlijk is, of hoe deze website iets voor je kan betekenen? Deze website lijkt hiermee in de valkuil te trappen dat ‘iedereen toch wel weet wie we zijn’.

Villamedia

De homepage van Villamedia.nl

2. Maak de belangrijkste taken van bezoekers direct vanaf de homepage bereikbaar

Iedere website heeft een aantal taken waar het overgrote deel van je bezoekers voor naar de website komt, stelt Gerry McGovern. Door deze taken een prominente plek op je homepage te geven, kom je veel van deze bezoekers tegemoet. Want hoe sneller zij hun taken op je website kunnen volbrengen (vanzelfsprekend zullen zij deze zelf niet als ‘taken’ beschouwen), hoe gelukkiger je ze maakt. Websites die wat betreft de populairste taken goed op de behoeften van hun bezoekers inspelen, zijn ABNAMRO.nl en NS.nl. Beide websites hebben een zeer belangrijke taak – respectievelijk internetbankieren en de reisplanner – prominent op de homepage gezet.

Om de belangrijkste bezoekerstaken op de homepage nog sneller bereik- en vindbaar te maken, geef je deze taken een opvallende locatie en een opvallend design (bijvoorbeeld een button). Beperk, om het overzicht te behouden, het aantal belangrijke taken op de homepage tot maximaal 4 items.

3. Zorg voor een opvallende en zichtbare zoekfunctie

Veel bezoekers beschouwen de zoekfunctie als startpunt van de website, zeker als ze een grote en uitgebreide site bezoeken. Zorg er daarom voor dat deze functie in een oogopslag te vinden is. Conventie heeft ertoe geleid dat de zoekfunctie vaak rechtsboven op de homepage staat. Twee zaken zijn essentieel voor deze functie:

  • Het invulvak. Zorg dat deze groot genoeg is (zowel de box als het lettertype in het invulvak), en dat de bezoeker hier ten minste 30 tekens in kwijt kan.
  • De zoekknop. Plaats deze rechts van het invulvak en zet er niets anders op dan ‘zoek’ of ‘search’. Simpel, en daarmee hoef je de zoekbox ook geen titel te geven die ruimte inneemt.
  • Vermijd instructies. Als je een duidelijke zoekbox en –knop gebruikt, dan weet iedere bezoeker wat er van hem of haar verwacht wordt. Instructies geven je bezoekers het gevoel dat je hen niet serieus neemt.

De zoekfunctie op Hema.nl

Zoals Steve Krugal stelt: It’s a simple formula: a box, a button and the word search. Voeg op de homepage eventueel een link naar een uitgebreide zoekfunctie toe. Doe dat echter alleen als je bezoekers deze optie vaak blijken te gebruiken. Als dat niet het geval is, kun je de optie ‘uitgebreid zoeken’ bij de zoekresultaten aanbieden. Laat ten slotte een ‘Search the Web’-optie achterwege: daar gebruiken je bezoekers Google al voor.

4. Denk na over de navigatie op je homepage

Hoewel de navigatie op de rest van je website waarschijnlijk bovenaan of links van de pagina staat, hoeft dat op de homepage niet het geval te zijn. Navigatie op de homepage en de rest van de website mogen tot op zekere hoogte van elkaar verschillen. Een aantal zaken waar je bij de navigatie op de homepage op moet letten:

  • Plaats de navigatie op een opvallende plek, bijvoorbeeld midden op de pagina. Ontwerp de navigatie daarbij wel zo, dat het voor bezoekers duidelijk is dat deze navigatie overeenkomt met de navigatie die ze dieper in de website tegenkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de benamingen van de secties op de homepage en in de rest van de website overeenkomen.
  • Op de homepage wil je een zo compleet mogelijk beeld geven van alles wat er op je website te vinden is. Het kan daarom nodig zijn om aan de secties van de hoofdnavigatie een korte beschrijving van de inhoud toe te voegen.

Lijkt eenvoudig… maar let op!

Het gevaar van een homepage met een opvallend logo, een opvallende tagline, een opvallende zoekfunctie, een opvallende hoofdnavigatie en opvallende belangrijkste taken, is dat helemaal niets op deze pagina meer opvalt. Met als gevolg dat je bezoekers alsnog door de bomen het bos niet zien. Verlies daarom de algemene indruk die bezoekers van je homepage krijgen niet uit het oog. De beste manier om je bezoeker naar de plek brengen die voor hem of haar relevant is, is door conventionele richtlijnen te gebruiken. Zorg dat je zoekfunctie eruit ziet als zoekfunctie, en op de plek staat waarvan mensen gewend zijn dat de zoekfunctie staat. Daarmee maak je de verschillende elementen van je website direct herkenbaar en bruikbaar.

ohra

Heb jij binnen 3 seconden door waar je moet zijn?

Conclusie

Een gebruiksvriendelijke homepage draait om duidelijkheid en snelheid. Het belangrijkste is dat bezoekers er snel hun weg vinden. Dus een superstrak design maakt je website nog geen winnaar. Bekijk je homepage zo nu en dan alsof je ‘m voor het eerst bezoek. Wat valt je op? En vooral: wat niet? Beschouw je homepage als de etalage van je website: dé kans om je bezoekers te laten zien wat je in huis hebt, en hen over de drempel te trekken.

De smaak te pakken, of vond je deze 4 tips niet genoeg? Jakob Nielsen geeft je er nog 109 extra.