Trends

iPad & mobiel: de ervaringen van first mover Sanoma Digital

0

De iPad komt eraan en de mediawereld is vol enthousiasme over dit nieuwe platform. Nieuwe vormen van media-interactie, mediagebruik en veelbelovende businessmodellen dienen zich aan. Sanoma Digital is binnen de Nederlandse verhoudingen first mover als het gaat om mobiel gebruik. Een verhaal over hoge bezoekcijfers en de eerste leerervaringen met iPad magazines.

Veel waarheden over de iPad zijn er nog niet, alles is nog nieuw, aldus van Joris van Heukelom (director Digital Publishing Sanoma Digital) op het Mediapark Jaarcongres. In de eerste maand zijn er 1 miljoen iPads verkocht. Toen 3G iPad beschikbaar kwam, kwamen er daar meteen 300.000 bij. Er zijn momenteel al 3000 iPad apps.

grow-ipad-4

Via Nu.nl is te zien dat er nu al een half miljoen pageviews via iPads worden gegenereerd. Dat wil zeggen dat er iets van 1200 tot 1500 iPads ‘illegaal’ in Nederland zijn. De iPad is een van de snelst penetrerende devices van de laatste 2o jaar, aldus Van Heukelom. Het gaat allemaal harder met de iPhone, de iPad en ook Android. De iPad is slechts het begin en de tablet pc is zeker niet iets exclusiefs van Apple, zo stelt hij.

mobile-app-usage-4

Een kind van 2 kan met een iPad of iPhone aan de slag, dat wil zeggen dat multitouch in combinatie met apps er voor zorgen dat de barrières voor het gebruik van internet verlaagd worden. Het internet had tot nu toe niet veel emoties, maar de tablet heeft dat wel in zich.

user-interface-14

Van Heukelom vervolgt zijn verhaal met wat getallen over het aantal verkochte toestellen en de hoeveelheid content die er via die toestellen wordt geconsumeerd. De iPhone, zo wisten we al, is sterk in contentconsumptie, Android is dat eveneens. Via beide devices wordt veel meer content geconsumeerd dan via het derde toestel dat onderzocht is, de Nokia. Terwijl er van dit toestel toch veel meer exemplaren in gebruik zijn. Het aantal pageviews per verkocht apparaat bleek extreem uiteenlopend te zijn, zo blijkt ook uit onderstaande slide.

Deze constatering heeft Sanoma Digital aan het denken gezet. Er werd gekozen voor de ontwikkeling van een magazine experience, een concept dat eigenlijk voor alle magazines toegepast moest kunnen worden. Daarbij heeft men gezocht naar de informatie-architectuur van een magazine, en er bleek inderdaad een soort basisarchitectuur te zijn.

information-structure

Er werd tijdens de studie een aantal zaken geleerd:

  • vergeleken met touch is klikken saai, klikken is namelijk erg functioneel
  • een magazine is geen boek, mensen gaan echt niet van a-z een magazine lezen
  • vertaal het oude medium niet letterlijk, herverpakken werkt niet
  • een tablet magazine is minder privé, is eerder een sociaal proces
  • je moet op verschillende plekken in het digitaal magazine kunnen beginnen
  • het geluid staat bij een digitaal magazine standaard uit
  • beeld en belangrijkste nieuws staan bij een digitaal magazine op de voorpagina

Dit jaar zullen er drie titels in iPad vorm verschijnen: Autoweek, Viva en Nu.nl; verder zal er nog met andere titels geëxperimenteerd worden. Hieronder een korte demonstratie van de iPad voor Autoweek.

Accepteer cookies

De iPad zal, zo besluit Van Heukelom, ook erg geschikt zijn voor branding, veel meer dan het gewone internet. Sanoma Digital, zo beloofd hij, zal Apple op de voet blijven volgen en op gelijke snelheid proberen te acteren.

Hoe belangrijk dit is blijkt ook uit de statistieken van Nu.nl, het bezoek aan de mobiele versie is geëxplodeerd.

Nu-nl-pages

Nu.nl is door de 100 miljoen pageviews per maand gegaan, 16 maanden geleden begon dat met zo’n 6 tot 7 miljoen per maand. De iPhone neemt daarvan het overgrote deel voor haar rekening. Verder is te zien dat het gebruik ook anders wordt, bijvoorbeeld vroeger op de dag en nog een keer een opleving laat op de avond.

Van Heukelom besluit zijn erg boeiende presentatie met een preview van de iPad versie van Nu.nl.

nu-nl-ipad

De volledige presentatie van Joris van Heukelom:


Lees ook de andere artikelen over Mediapark Jaarcongres 2010.