Reportages

Layar en andere schermen van de toekomst

0

We worden in ons dagelijks leven omringd door schermen – televisie, computer, mobiele telefoon. Welke innovaties staan ons te wachten op dit gebied? Tijdens het Mediapark Jaarcongres 2010 presenteerden vier Nederlandse organisaties hun innovaties. Daarvan is Layar zonder meer de meest spraakmakende.

Een verrijkte werkelijkheid bekijken met Layar

Volgens mede-oprichter Claire Boonstra is er met Layar voor het eerst is een medium beschikbaar dat niet in een doosje zit: de realiteit is de drager. Je hebt nog wel een raamwerkje nodig om naar de verrijkte werkelijkheid te kijken. Dat is nu nog de mobiele telefoon, maar uitbreiding naar andere devices is nabij. Niet alleen de iPad (zodra deze over een camera beschikt), ook een bril behoort tot de mogelijkheden.

Accepteer cookies

De genoemde voorbeelden spreken tot de verbeelding. Bijvoorbeeld het Nederlands Architectuur Instituut dat alle gebouwen in augmented reality beschikbaar wil maken. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk op een bouwplaats het toekomstige gebouw in 3D te zien, maar ook het gebouw wat er in het verleden stond of het gebouw dat er had kunnen staan als er een ander ontwerp was gekozen.

Is Layar futuristische toekomstmuziek? Volgens Boonstra komt het in rap tempo beschikbaar voor de consument. Samsung gaat het standaard installeren op de nieuwe smartphones en Layar is in onderhandeling met andere aanbieders. Zou Boonstra gelijk krijgen en is augmented reality het nieuwe massamedium van de toekomst?


Zoeken in audiovisuele content op fragment

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid staat voor de grote uitdaging om grote hoeveelheden audiovisuele content te ontsluiten. Roeland Ordelman, manager Innovatie bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, vertelde dat uit onderzoek blijkt dat gebruikers vooral op fragmentniveau willen zoeken. Ze zijn dus op zoek naar de pareltjes van een uitzending.

Zoeken op die manier is alleen mogelijk door het toevoegen van tijdgecodeerde metadata. Dat kan aan de ene kant automatisch door informatie-extractie gebaseerd op visuele elementen en informatie uit audio. Maar het instituut maakt ook gebruik van crowdsourcing. Er zijn twee pilots gedaan waarbij gebruikers video voorzien van relevante tags en beschrijvingen die tijdgecodeerd zijn.

In de eerste pilot Waisda doen de gebruikers dit in de vorm van een spelletje: je krijgt punten als je hetzelfde label intypt als een andere gebruiker op dezelfde tijd. Op deze manier zijn tot nu toe aan 602 video’s 350.000 labels toegevoegd, waarvan 42.000 unieke tags. De tweede pilot werd gehouden rond het 40-jarig bestaan van Pinkpop. In deze pilot werden concept-labels handmatig aangemaakt en werden deze door de software automatisch toegevoegd. Dit kan nooit 100% goed gaan en daarom werd crowdsourcing (succesvol) ingezet om fouten te ontdekken en te herstellen.


Niet kleiner, maar groter

Twee jaar geleden mocht Frank Kresin van het consortium Cinegrid tijdens het Mediapark Jaarcongres al zijn innovatie in concept tonen. Cinegrid biedt een beeldschermkwaliteit die vier keer hoger is dan HD. Volgens Kresin is de toegevoegde waarde dat hoe scherper het beeld is, hoe dichter je bij het scherm kan staan. Daardoor is de emotionele impact van het beeld veel groter. Programmamakers geven aan het te ervaren als een geheel nieuw medium.

De afgelopen twee jaar hebben de ontwikkelingen rondom Cinegrid niet stil gestaan. In Amerika komen in de bioscoop binnen 2 jaar 12.000 schermen beschikbaar. Ook zijn er nu camera’s en workflow beschikbaar die dit formaat aankunnen. Het doel in Nederland is feature-films te maken, werken aan toepassingen voor onderwijs en wetenschap, hoge kwaliteit videoconferencing mogelijk maken en het vastleggen van theater en gaming. Op korte termijn gaat onder andere het Holland Festival in samenwerking met de NPS experimenteren met wat Cinegrid kan betekenen.


Presentatie Frank Kresin van Cinegrid

De smartphone als afstandsbediening

ActiveVideo Networks houdt zich bezig met interactieve tv. Hun platform is live bij 5 miljoen huishoudens wereldwijd. Managing director Ronald Brockmann vertelt dat de filosofie vergelijkbaar is met cloud computing: de intelligentie wordt verplaatst naar het netwerk, zodat niet telkens een nieuw kastje nodig is in de huiskamer. De voordelen zijn evident: makkelijker voor de consument en lagere kosten voor de aanbieder. Uitdaging tot nu toe is het bedienen van interactieve tv; de traditionele afstandbediening heeft volgens Brockmann daarvoor eenvoudigweg te weinig toetsen. Zijn bedrijf heeft daarvoor de oplossing gevonden; de smartphone wordt de nieuwe afstandsbediening thuis voor de buis.

Lees ook de andere artikelen over Mediapark Jaarcongres 2010.