Time flies: een jaar na de startup van VP.A.

0

Inmiddels is er een jaar verstreken sinds de startup van VP.A. Een jaar van vallen en opstaan. Als ‘broekie’ begonnen met mijn bedrijf. Ik ben gewoon gestart en gaandeweg heb ik steeds meer informatie vergaard. Zo schreef ik over ‘een online ondernemer op ontdekking’ en van alles over het begrip Virtual Assistants. Veel was er nog niet te vinden, maar dat geeft niet, want dat gaf mij des te meer vrijheid om er zelf een invulling aan te geven. De tijd is omgevlogen dus hier een klein overzicht van hoe het allemaal is gegaan en ontstaan.

Bedrijfsdilemma’s

Mijn coach vergelijkt ondernemen met het lopen van een marathon. In het begin bak je er niets van, maar langzamerhand kun je steeds verder lopen. In het begin was ik blanco, nu het vergaat me steeds beter. Uiteraard ken ik enkel het topje van de ijsberg, maar iedere dag leer ik weer meer. Bijvoorbeeld over het maken van keuzes. Zo moet ik de keuze maken of ik in of aan m’n bedrijf werk. Voorheen had ik veel meer tijd om bijvoorbeeld blogs te schrijven. Nu moet ik er echt tijd voor vrijmaken. Inspiratie opdoen op evenementen of gewoon door dingen die ik meemaak. Al snel ben je dus alleen nog in je bedrijf aan het werk en zie je de buitenwereld niet meer. Maar de buitenwereld is juist zo belangrijk want zonder die communicatie heeft je bedrijf weinig bestaansrecht. Nieuwe klanten komen namelijk niet vanzelf.

In die buitenwereld staat netwerken centraal. Voor iemand die graag op de achtergrond zaken regelt heb ik er wel aan moeten wennen. Op de voorgrond treden doe ik niet dagelijks, maar als ondernemer is het toch onontbeerlijk om nieuwe mensen te leren kennen. En naast persoonlijk netwerken ben ik ook online actief. Als VA ben ik daar uiteraard onlosmakelijk mee verbonden.

Online ontwikkeling

Social MediaInmiddels kunnen klanten kiezen uit een steeds breder scala van VA’s. Was ik vorig jaar nog vrijwel alleen, nu zijn de VA’s absoluut in opkomst. Samen bereik je meer en ik breid mijn netwerk graag uit. Daarom ben ik gestart met een VA platform via LinkedIn groups. Daar wisselen we informatie uit over alles wat er komt kijken bij een virtuele werkomgeving. De concurrentie zorgt ervoor dat je in ontwikkeling blijft en houdt me scherp en innovatief.

Scherp zijn betekent ook je steeds weer aanpassen aan de omgeving. Mede hierdoor ben ik het afgelopen jaar bezig geweest met het registreren van VP.A. in het Benelux merken register. De inschrijving is succesvol afgerond. VP.A. Assistance @ Distance is nu officieel een merk ®.

Gaandeweg het jaar heb ik eveneens gewerkt aan mijn online ‘presence.’ Als VA kun je natuurlijk niet zonder. Ik heb het nut en de noodzaak van Twitter leren kennen. Het (ver)kennen van je doelgroep en deze verbinden, maar ook gewoon om informatie uit te wisselen. En online zijn zonder LinkedIn profiel kan ik me niet meer indenken.

Naast social media heb ik ook de techniek beter onder de knie gekregen. Mijn systemen heb ik ondergebracht bij Google Apps waar ik eventueel ook klanten naartoe verwijs. En online assistentie aanbieden betekent vaak online zijn. Mijn iPhone voorziet prima in die behoefte en op kantoor zorgt een iMac ervoor dat ik snel kan switchen tussen de verschillende opdrachtgevers.

Ouderwets & nieuwerwets

De tijd vliegt en zo veranderen ook de voorkeuren van onze werkvormen. Het nieuwe werken begint meer gemeengoed te worden en daar kunnen VA’s zeker een rol in spelen. Eigenlijk is de VA een ‘ouderwetse’ secretaresse in een nieuw eigentijds jasje. Ze passen bij de technische ontwikkelingen die onze huidige cultuur kenmerkt. Ouderwets zijn we gelukkig nog lang niet dus er is nog volop om te ontdekken en te doen!