Video

Veronica Magazine op iPad: EPG en magazine ineen!

0

Tijdens het congres Het Nieuwe TV Kijken liet de algemeen directeur van SBS Broadcasting, Eric van Stade, een demo zien van Veronica Magazine op de iPad. Naast het feit dat het magazine een enorme interactieve boost krijgt door alle interactieve features in de diverse artikelen én – ook interessant – advertenties, zal er ook een Electronische Programmagids (EPG) in worden vertoond. Via Wi-Fi kan de applicatie vervolgens ook worden gebruikt als afstandsbediening.

EPG2

Op nummer 1 in de App Store

Met de introductie van de iPad in Nederland vorige week, zullen we de komende periode steeds meer uitgaven en applicaties zien die geschikt zijn voor deze interactieve e-reader. Deze week ontving Veronica Uitgeverij officiële goedkeuring voor de gratis iPad App van Veronica Magazine en inmiddels staat deze op nummer 1 in de App Store. De applicatie bestaat uit twee delen: één onderdeel is de elektronische programmagids (EPG), waarmee je op interactieve wijze door de TV-programma’s kunt scrollen/bladeren. Daarnaast kunnen gebruikers vanuit de applicatie wekelijks een speciale iPad-versie van het Veronica Magazine kopen en downloaden.

Voorlopig is deze applicatie nog gratis, maar er bestaan plannen om dat te gaan veranderen. Daarbij wil men wel kijken of het mogelijk is dat bestaande abonnees van het blad de applicatie gratis kunnen krijgen. Vooralsnog vindt er binnen de App Store nog geen authenticatie van de gebruiker plaats, waardoor men geen onderscheid kan maken tussen bestaande abonnees en andere bezoekers.

De EPG is in HTML-5 ontwikkeld en geporteerd naar de iPad applicatie. Veronica Uitgeverij wil deze zo breed mogelijk beschikbaar maken wanneer er nieuwe tablet-varianten op de markt komen.

EPG1

Everything wants to be a TV

Onderstaand het interview met Eric van Stade, algemeen directeur bij SBS Broadcasting, dat ik op 28 mei 2010 heb afgenomen na afloop van zijn presentatie op Het Nieuwe TV Kijken, in opdracht van de congresorganisator, Euroforum. Naast een demo van de iPad, geeft Van Stade zijn visie ten aanzien van de toekomst van televisie. Volgens hem ziet die er rooskleurig uit, getuige een quote op een van zijn slides tijdens de presentatie: ‘Everything wants to be a TV’. Er komen steeds meer mogelijkheden om televisie te kijken, omdat alles op televisie wil lijken. Hoewel Van Stade overtuigd is en blijft van de toegevoegde waarde van televisie (sociaal en live), ligt de uitdaging voor SBS er vooral in om te zorgen dat men op relevante wijze aanwezig is op alle schermen die zo graag op het origineel willen lijken. Het omarmen van de iPad is daarbij een voorbeeld van innovatie.

Interactieve advertenties

Naast extra interactiviteit rondom de content van het magazine, biedt de iPad natuurlijk ook dito extra mogelijkheden voor adverteerders binnen het blad. Hoewel er in de demo wel een aantal voorbeelden zitten van interactieve advertenties, is de eerste editie van de iPad versie nog helemaal reclamevrij. Dat gaat echter snel veranderen, waarschijnlijk al vanaf de tweede editie wanneer er ‘iets met horloges’ in komt te staan (zie demo hierboven). Tijdens de roadshow met de demo ontmoette SBS veel enthousiasme bij adverteerders en bureaus.

Volgens Bart de Wijs van Veronica Uitgeverij willen adverteerders al snel meer dan wat er nu kan worden geleverd: “Veel adverteerders willen een complete mini-site integreren in het magazine. Dat is een afweging die we komende tijd moeten maken. Wij willen de applicatie enigszins licht houden. Nu zitten we al aan zo’n 100MB per editie, dus ligt het in de lijn der verwachting dat we maar tot een bepaald aantal pagina’s diep kunnen gaan. Video’s kunnen in ieder geval worden gestreamed, zoals het ook mogelijk is om extra verdieping binnen een browserscherm als laag bovenop onze applicatie aan te bieden.”

Het publiceren van interactieve advertenties is echter nog verre van gestandaardiseerd (zie ook laatste paragraaf hieronder). Vooralsnog zal Veronica Uitgeverij dan ook een actieve rol gaan vervullen in het aanpassen van advertentiemateriaal voor de iPad. Er is echter geen sprake van gedwongen winkelnering waarbij de uitgever op de stoel gaat zitten van de reclame-, interactieve of mediabureaus: “Op termijn hopen we dat de specs zo zijn uitontwikkeld dat adverteerders en hun bureaus dit zelf kunnen”, aldus De Wijs.

Wanneer je applicaties maakt voor de iPad vanuit Adobe’s InDesign (opmaak) in combinatie met DreamWeaver (HTML), ondervindt je weinig problemen: gebruik van Flash is in ieder geval uitgesloten. SBS Broadcasting publiceert haar iPad versie van Veronica Magazine met behulp van de publishing software van WoodWing, waar ook Sanoma Magazines gebruik van gaat maken.

iPad als afstandsbediening

Bij SBS is men ook aan het kijken naar de mogelijkheden om de iPad te laten functioneren als afstandsbediening: de televisie kan dan direct vanuit de EPG worden bediend. De signalen hiervoor lopen niet via infrarood zoals op traditionele afstandsbedieningen, maar via de Wi-Fi verbinding met het thuisnetwerk, waarop ook de televisie dient te zijn aangesloten. Hoe dat in zijn werk gaat, is goed te zien in onderstaande demo van ComCast, een van Amerika’s grootste kabelaars.

Waardeketen opgeschud

Interessant is wie in de waardeketen een leidende rol gaat spelen in het aanbieden van dergelijke services. Of de iPad app van Veronica Magazine daadwerkelijk ook een functionaliteit als afstandsbediening zal gaan hebben, is afhankelijk van de samenwerking tussen deze uitgever en de diverse andere partijen in de waardeketen. In bovenstaand voorbeeld is het de kabelaar die deze service aanbiedt: naast integratie met de EPG, bestaat er ook de mogelijkheid om er een recorder mee aan te sturen, zodat je programma’s kunt opnemen.

De kabelaars in Nederland (met name Ziggo en UPC) zouden dergelijke services ook kunnen gaan aanbieden. In dat geval zal de WiFi communicatie van de iPad via de netwerkverbinding op de settop box (STB) verlopen. Mits deze STBs al met zo’n aansluiting zijn uitgerust, uiteraard. Een andere route – mijn inziens meer waarschijnlijk – is die via de netwerkaansluiting op de televisie zelf. Samsung is als een van eerste TV-producenten zo ver dat men een iPad applicatie gereed heeft. Uiteraard werkt het alleen op de meest recente typen televisiesets. Nu Sony, LG en Philips nog en dan komen we ergens. En dan ook nog maar hopen dat dergelijke applicaties middels een software update zijn binnen te halen, aangezien Nederland nog maar net in een nieuwe TV-set heeft geïnvesteerd.

Aan de hardware kant staan we ook nog maar aan het begin van deze ontwikkeling: de iPad gaat komende maanden behoorlijke concurrentie krijgen van diverse andere tablets, waaronder de Nederlandse nPad. Dit heeft uiteraard ook weer zijn weerslag op de software waarmee de applicaties worden ontwikkeld. We kennen allemaal de PR-oorlog die er momenteel woedt tussen Apple en Adobe rondom Flash op de iPad en iPhone. Is er hierbij sprake van een blokkade door Apple of het te laat realiseren van een mobiele strategie voor Flash door Adobe? Lees en oordeel zelf.

De introductie van de iPad laat in ieder geval zien dat convergentie steeds minder theorie en meer realiteit wordt.