How to

Tips voor SEO en bepalen keywords

0

Als je meer wilt weten over SEO of  het bepalen van keywords, is er op internet enorm veel informatie over te vinden. Zoveel, dat ik mij voor kan stellen dat mensen ook weleens de behoefte hebben aan een korte introductie. Daarom hieronder een uiteenzetting van mijn aanpak, een stappenplan en een aantal praktische tips.

Stappenplan

 1. Inventariseer de keywords door de betreffende site pagina voor pagina door te lopen. Maak hiervan een lijstje in bijvoorbeeld Excel.
 2. Haal de gevonden keywords door de Google Keyword tool en noteer de data die hierbij horen. Sorteer op volume (van hoog naar laag). Belangrijkste getal is dat van het lokale zoekvolume. Lokaal is in dit geval Nederland.
 3. Zoek de Exact Match Volume data erbij, het aantal keer dat mensen exact op een keyword gezocht hebben.
 4. Maak nog een vierde kolom met een lijst met keywords die Google relevant vindt voor de woorden met het grootste Exact Match Volume. Dit kan interessante invalshoeken geven. Het kan nuttig zijn om hier ook aandacht aan te besteden, zeker gelet op het zoekvolume.

Praktische tips

 • Alle pagina’s moeten unieke title tags en meta descriptions hebben.
 • Begin de titel met een belangrijk keyword dat relevant is voor de pagina.
 • De betreffende pagina moet regelmatig het hoofd keyword bevatten, ongeveer 2% tot 4%.
 • Het is belangrijk om in de tekst van je site diverse links te maken naar je belangrijkste pagina’s.
 • Meld je site aan bij diverse websites, zoals een startpaginadochter.
 • Voor meer links naar je site is het van belang om online sites, blogs en fora te zoeken waar je je in discussies kunt mengen. Ten eerst bouw je interessante relaties op en ten tweede is het daarna eenvoudiger om een link aan te vragen waardoor je meer autoriteit opbouwt binnen Google.
 • Ga gastbloggen.
 • De site heeft voldoende pagina’s nodig om echt relevant te worden voor diverse termen.
 • Probeer je belangrijkste pagina’s te ondersteunen met extra microsites die naar deze pagina’s linken. Deze microsites bevatten alleen maar tekst over één bepaald onderwerp van de pagina waar je naar gaat linken.
 • Verander regelmatig de tekst op al je pagina’s.

Dit is voor mij de kern, met bovengenoemde tips bepaal je binnen enkele minuten de belangrijkste keywords en zorg je ervoor dat je een vindbare site voor Google bouwt.