Verdieping

CrossPoint of View

0

De opleiding Crossmediale Communicatie meer onder de aandacht brengen, om zo ook de student aan het woord te laten. Dat is mijn doel. Vanuit mijn (Cross)point of view. In een reeks artikelen ga ik het verloop van de opleiding beschrijven en ga ik, onder andere, toelichten hoe studenten reageren op nieuwe hypes op social media gebied. Heeft dit bijvoorbeeld invloed op de opleiding en de communicatie tussen de studenten onderling?

Crossmediale wat?

“Crossmedia” een inmiddels alombekende term in de media en communicatie wereld. De eerste keer dat ik met de term in aanraking kwam, was op de open dag van Hogeschool INHolland in Diemen. Crossmedia? Ik had er nog nooit van gehoord… Een eenduidige omschrijving of betekenis is er (nog) steeds niet. Wat er wel is, is de tweejarige opleiding AD (Associate Degree) Crossmediale communicatie waar je wordt klaargestoomd voor de (cross)media en communicatie wereld. Inmiddels is het eerste jaar voorbij en gaat het tweede jaar alweer bijna van start. Als ik nu de term crossmedia hoor dan verschijnt er geen vraagteken meer boven mijn hoofd. Nee, nu moet ik aan anderen uitleggen wat het precies inhoudt.

Op de ontmoetingsdag van de opleiding werd ons gevraagd of we actief zijn op “Twitter”. De reactie was teleurstellend, er gingen slechts vijf vingers omhoog. Vijf van de vijfentwintig. En nu? Nu heeft (bijna) elke student een Twitter profiel en houden we elkaar, onder andere via Twitter, op de hoogte van leswijzigingen en dergelijke. Social media speelt een grote rol in de opleiding. Er wordt ons expliciet op het hart gedrukt dat we social media niet zomaar moeten inzetten om een boodschap over te brengen. Het moet een toegevoegde waarde zijn voor de boodschap. Dat social media ook erg verslavend is ondervind ik zelf ook. Helemaal nu ik via m’n Blackberry up-to-date blijf. ’s Avonds laat nog even een mailtje versturen, Twitter en Facebook checken, je kent het wel. Maar waar gaat het heen, willen we wel 24/7 sociaal actief zijn?

Al die nieuwe ontwikkelingen in de mediawereld zijn natuurlijk leuk om te volgen, maar om te begrijpen waarom het één wel aanslaat en het ander niet, moeten we teruggrijpen naar de basisbegrippen van communicatie en daar wordt dan ook, tijdens de lessen en projecten, veel aandacht aan gegeven. Van jongeren wordt vaak gedacht dat ze van alle hypes en technologieën verstand hebben. Maar is dat wel zo als je de basis niet goed beheerst? Communicatie lijkt zo makkelijk, maar in praktijk wordt vaak het tegendeel bewezen.

Een sprong in het diepe…

Termen als “QR-codes”, “augumented reality” en“rfid” vliegen je om de oren tijdens de opleiding, maar crossmedia en communicatie blijft uiteraard centraal staan. Elk jaar bestaat uit vier periodes met (meestal) een externe opdrachtgever, dit maakt de opleiding zo levendig en up-to-date. In de eerste periode word je in het diepe gegooid door met z’n allen een crossmedia event op te zetten, zoek het maar uit. Dat hebben we geweten ook en we hebben er veel van geleerd.

MiXM! werd een succes, het crossmedia event werd bezocht door professionals uit het werkveld en zij waren erg enthousiast over het feit dat we als eerstejaarsstudenten zo’n professioneel event hadden opgezet.

Eind augustus begint het tweede jaar, wat ook meteen het afstudeerjaar is. Dit jaar staat onder andere in het teken van Crossmediaplanning en Crosscultural management. Ik kijk er naar uit en deel graag mijn ervaringen met jullie. Eerst nog even genieten van de vakantie voordat we weer hard aan de slag moeten. En wat denken jullie, zijn wij de toekomstige professionals op het gebied van crossmedia en communicatie?

P.S. Ik kan dit artikel natuurlijk niet afsluiten zonder jullie een cross-over te laten maken naar het twitter profiel van de opleiding www.twitter.com/ADCrossmedia en volg ons via de hastag #adccd