Hoe Twitter doordrong tot Duckstad

0

Oom Dagobert zoekt zijn geliefde cent, Duckstadkrant meldt de transfer van Patrick Schuivert. De 35 Duckstad-karakters twitteren er vrolijk op los. Met duizenden volgers een enorme hit. Wie zitten er achter en hoe is het ontstaan? Een interview met Bas Schuddeboom, redacteur bij Donald Duck.

Wanneer en hoe is de Duckstad-twitter ontstaan? Welk figuur was er als eerste?

“He idee is eigenlijk op een vrijdagmiddag ontstaan. Toen zijn er – volgens mij was het 12 februari – 5 figuren aangemaakt: Donald, Katrien, Kwik, Kwek en Kwak, Willie Wortel, oom Dagobert en de Zware Jongens. En eigenlijk is het toen vrij snel opgepikt, vooral omdat 3FM DJ Michiel Veenstra, een groot Disney-liefhebber, er aandacht aan besteedde. In één week zaten we met Donald als op 650 volgers. We hebben ook gemerkt dat toespelingen op de actualiteit veel worden geretweet, en zo komt het natuurlijk ook weer bij andere mensen terecht. We hebben ook een vaste groep volgers die regelmatig reageert.”

Zijn alle 35 karakters zoals ze in de lijst staan in beheer van Donald Duck?

“Alle karakters die in de officiële Duckstad-lijst staan zijn in ons beheer. We hebben het wereldje op een gegeven moment wat uitgebreid. Niet alleen met extra figuren, maar ook met de Duckstadkrant, het Jonge Woudlopers Handboek, oom Dagoberts Kwel Sell en de openingszinnen van Joe Carioca.”

Wie maken de Duckstad Twitter? En zijn jullie ieder verantwoordelijk voor een aantal personages of werkt het anders?

“De tweets worden door de tekstredactie van Donald Duck gemaakt, bestaande uit Jos Beekman, Jim van der Weele, Ferdi Felderhof en ikzelf. We doen eigenlijk alle figuren door elkaar, dat houdt het ook wel fris en spannend. Het is gelukkig nog niet gebeurd dat er meerdere per ongeluk met hetzelfde figuur bezig waren.”

Lopen de verhaallijnen synchroon met het blad?

“Nee, in principe niet. De verhalen in Donald Duck worden een paar maanden van tevoren gemaakt. Met Twitter is het juist leuk om in te spelen op actuele gebeurtenissen, iets wat met het tijdschrift eigenlijk niet kan. Wel hebben we aandacht besteed aan het verschijnen van het 3000ste nummer. Niet op een wervende of adverterende manier, maar speels verwerkt in de verhaallijn. Donald werkte namelijk op de drukkerij van oom Dagobert waar dat nummer gedrukt moest worden. Met alle gevolgen van dien…”

Twitter kent verschillende internationale Donald Duck’s. Hoe gaan jullie om met neppers?

“Ik weet dat er wat Engelse Disney figuren twitteren, volgens mij gaat dat vanuit de Disneyparken. We hebben gemerkt dat toen wij met Twitter startten, er opeens nepaccounts verschenen die met ons mee wilden doen. Nou ervaar ik dat niet zozeer als lastig, het zijn volgens mij gewoon enthousiastelingen. Maar veel gevolg krijgen zij niet, omdat wij er niet op inspelen. Alle officiële accounts volgen elkaar (en staan in de lijst) en dat zien de gebruikers wel.”

Moet je voor dit soort uitingen officieel toestemming vragen aan Disney?

“Wij werken altijd nauw samen met Disney in Brussel. Wanneer we nieuwe producten lanceren gaat dat altijd eerst ter keuring naar Disney.”

Heb je een idee van wat voor mensen jullie volgen?

“In feite het publiek dat op Twitter komt. Volgens mij voornamelijk twintigers en dertigers die werkzaam zijn in de media, politiek en dergelijke. Ook zitten er wel wat kinderen tussen, hoor. Maar dat zijn er toch minder. Wat dat betreft kunnen we op Twitter een iets volwassener toon hanteren dan in het weekblad.

Het kan ook zijn dat mensen alleen onze lijst bekijken zonder dat ze een Twitteraccount hebben. We hebben namelijk regelmatig een link op de homepage of in onze nieuwsbrief.”

De karakters communiceren vooral onderling. Is dit met opzet? Krijgen jullie veel respons van ‘gewone mensen’ via Twitter?

“In eerste instantie was het ons idee om het geheel als een soort Disney-toneelstuk te zien, dus zonder interactie met het publiek. Maar de laatste tijd reageren we ook veel op onze volgers. Die reacties zie je niet in de Duckstad-lijst, dus ze hinderen het verhaal niet. En eigenlijk is dat ook wel heel leuk om te doen.”

Vormt het onderdeel van een marketingstrategie?

“Zoals ik al zei maken was er geen groot plan voordat we begonnen. We gaan Twitter ook absoluut niet gebruiken om te werven. We zien het wel als een manier waarop we mensen weer bewust maken van het bestaan van Donald Duck. Er zijn reacties geweest waarin mensen zeggen wel weer een abonnement te willen naar aanleiding van de tweets. Maar er zit geen grote strategie achter.”

Wat vinden jullie zelf van de kracht van Twitter?

“Het leuke is dat we actueler kunnen zijn dan met het blad, of in mindere mate ook de website. Toen het kabinet net gevallen was, twitterde Dagobert dat hij zijn potlodenfabriek een extra voorraad rood ging laten maken. Dat is toen geweldig opgepikt. Ook heb je meer interactie met het publiek. Zo hebben de Zware Jongens ooit Twitter overvallen (iedereen moest zijn wachtwoord afstaan) en Meester Warbol doet nog wel eens een onverwachte overhoring. Die meester Warbol heeft eigenlijk op Twitter meer karakter gekregen. In het blad is hij gewoon de leraar van Kwik, Kwek en Kwak, maar op Twitter hebben we er een vervelende taalpurist van gemaakt. Een vervelende betweter in de stijl van Cor van der Laak.

Maar voor ons als redacteuren is het ook leuk om te doen. Nu kunnen we namelijk op elkaars berichten inspelen en elkaar een beetje uitdagen. In het blad kan dat niet, dan doet iedereen gewoon zijn eigen verhaal of rubriek.

Toch zit de geest van het blad ook in de Twitterlijst. Want naast kolder en gekkigheid is er ook ruimte voor leerzame tweets. Zo tweet Willie Wortel regelmatig over bekende uitvinders en is het Handboek van de Jonge Woudlopers natuurlijk een onuitputtelijke bron van kennis!”

Staan er voor de komende maanden veranderingen op stapel?

“Het is voornamelijk improviseren, dus eigenlijk weten we nog niet wat we gaan doen. Deze week gaan we iets doen met een toverlollie, maar hoe dat gaat verlopen is ons ook nog een raadsel…”

Bekijk alle tweets van de Duckstad karakters in de Twitter Duckstad-lijst.