Verdieping

Social media in de praktijk: Nicky’s wens vervuld via Twitter

0

Hoe kan het monitoren op Twitter leiden tot een spontane samenwerking? In dit artikel een Twitter praktijkcase van Greetz.nl en Stichting Kinderwens. Samen zorgden zij ervoor dat de 7-jarige Nicky, die nog maar kort te leven had, haar droom in vervulling zag gaan.

Social Media zijn tijdrovend. Greetz deals with it!

Marije van den Berg schreef op 7 augustus 2010 het artikel: Social Media zijn tijdrovend. Deal with it. Een goed artikel waarin duidelijk naar voren komt wat de invloed is op een organisatie als er social media worden ingezet: start het gesprek met je klant, luister en monitor wat er wordt gezegd over je organisatie/merk. Kortom: stop er tijd in! Greetz.nl (een online échte wenskaartenservice) en Stichting Kinderwens (een stichting die de wensen van zieke/ernstig zieke kinderen vervult) stoppen tijd in social media, met een mooie Twitter-case tot gevolg.

Hoe start je een gesprek met de klant?

Greetz.nl maakt sinds kort gebruik van de social media tool van Media Injection. Dit is een tool waarmee je als organisatie vanuit één omgeving in een keer dezelfde campagne tegelijkertijd naar alle social media kunt verspreiden (in het geval van Greetz.nl zijn dit Facebook, Hyves en Twitter). Hierdoor is het mogelijk om te meten welke campagne het beste aanslaat bij de ingezette social media. Daarnaast komen alle reacties op de campagnes in één overzicht binnen, waardoor er direct geschakeld kan worden als er een vraag of opmerking wordt geplaatst. De campagnes lopen uiteen van het verspreiden van exclusieve korting voor de fans, volgers of leden tot het vragen om mee te denken met Greetz (bijvoorbeeld over nieuwe producten etc.).

Hoe luister je op Twitter naar je klant?

Zoals hierboven aangegeven, gebeurt dit door de tool van Media Injection, maar Greetz.nl luistert ook door middel van Tweetdeck (Twitter) naar zijn klant. Naast de mentions en de direct messages heeft Greetz.nl een aantal zoekopdrachten op Tweetdeck ingevoerd. Om zodoende o.a. de concurrenten in de gaten te houden, maar ook te zien wat er over Greetz.nl wordt gezegd en over wenskaarten en kaarten versturen in het algemeen. Dit kost tijd, maar heeft (in meerdere gevallen)  aangetoond dat met name het monitoren op Tweetdeck kan leiden tot een spontane en succesvolle samenwerking waarmee een laatste wens in vervulling ging.

De case: Greetz.nl & Stichting Kinderwens

Woensdagmiddag 18 augustus vroeg Stichting Kinderwens via Twitter aandacht voor Nicky Vrenken. Dit meisje van 7 jaar oud heeft nog maar 2 tot 7 maanden te leven en haar grote wens was dat haar slaapkamertje helemaal vol kwam te hangen met wenskaarten.

Een spontane samenwerking

Greetz.nl zag het verzoek van Stichting Kinderwens in één van de zoekopdrachten (kaart sturen) op Tweetdeck voorbij komen. Er waren namelijk een groot aantal mensen die het verzoek van Stichting Kinderwens hadden ge-retweet. Hierop besloot Greetz.nl direct om de oproep van Stichting Kinderwens en de wens van Nicky te ondersteunen en in vervulling te laten gaan. De volgers op Twitter (op dat moment iets meer dan 1.000) van Greetz.nl werden opgeroepen een gratis kaartje (t.w.v. € 2,69) te versturen naar Nicky. Ook vroeg Greetz.nl dit ook aan de fans en leden op Facebook en Hyves. Door een speciale code (TWINICKY) in te voeren op Greetz.nl konden mensen een kaartje t.w.v. € 2,69 versturen en zodoende de wens van Nicky in vervulling te laten gaan.

De resultaten…

Binnen een aantal uren was de oproep van Greetz.nl honderden keren ge-retweet door volgers van Greetz.nl en Stichting Kinderwens, maar ook door niet-volgers die de oproep in hun timeline voorbij zagen komen. Binnen een uur stond er een artikel op Dutchcowgirls.nl en beheersten Greetz.nl en Stichting Kinderwens NUlive. Verder werd het opgepikt door een groot aantal fora en wijdde de krant Stentor een artikel aan de samenwerking.

3.600 wenskaarten voor Nicky!

Al deze aandacht leidde er uiteindelijk toe dat er op donderdag 20 augustus tussen 9:00 ’s ochtend en 16:00 ’s middags 1.594 gratis wenskaarten werden gemaakt en verstuurd via Greetz.nl. Kortom: 7 uur lang werden er twee kaarten per minuut naar Nicky verstuurd (elke 26 seconden één!).  Door de toenemende media-aandacht werd er door de  ouders van Nicky gevraagd de actie te stoppen. De wens van Nicky was  ruimschoots vervuld en de media-aandacht werd te groot. Aan dat laatste hadden de ouders van Nicky geen behoefte. Greetz.nl heeft hierop de code direct onbruikbaar gemaakt en dit op alle social media en fora gecommuniceerd.

In totaal heeft Nicky via Greetz.nl 2.047 wenskaarten ontvangen. Naast de kaarten van Greetz.nl ontving Nicky ook nog zo’n 1.500 kaarten. Medewerkers van Stichting Kinderwens hebben Nicky afgelopen weekend bijna 3.600 wenskaarten overhandigd.

Conclusie

 

De belangrijkste conclusie is uiteraard dat door de spontane samenwerking van Greetz.nl en Stichting Kinderwens de wens van Nicky in vervulling is gegaan. Daarnaast toont het aan dat als je als organisatie bereid bent om tijd te steken in social media, durft te luisteren naar je klant en te monitoren wat er over jouw als merk wordt gezegd, dit tot veel positieve reacties  kan leiden. Zowel Greetz.nl als Stichting Kinderwens hebben louter positieve reacties gekregen. Ook toonde deze case eens te meer aan wat de kracht van Twitter (social media)  kan zijn.

 

Kortom: Social media zijn tijdrovend. Deal with it!