Innovatie

Google Instant – Breaking News!

0

Zoals wellicht al gehoord en gezien kondigde Google deze week een baanbrekende update aan. Na een turbulent eerste half jaar waarin talloze vernieuwingen, zoals de Caffeine update en de integratie van tweets in de resultaten werden doorgevoerd, komt men nu met een nieuwe ontwikkeling: Google Instant. Wat is het en wat betekent het, bijvoorbeeld voor Google AdWords?

Was het in eerste instantie de aankondiging van een wereldwijde ‘must see’ webcast, zo zagen we de laatste dagen ook hier en daar een verandering van het Google logo, om ons allemaal in the mood te krijgen voor een lekkere update snack. Het logo was grijs en veranderde in de bekende kleuren bij het invoeren van een zoekopdracht of reageerde op het bewegen van de muis.

De nieuwe update waar zo mysterieus over gedaan is, heeft alles te maken met de realtime zoekresultaten, die terwijl je typt ververst worden. Het kan dus zomaar zo zijn dat de zichtbare resultaten 3, 4 of 5 maal veranderen terwijl je nog bezig bent je zoekopdracht af te maken. Google heeft al vaker gezegd het als hun missie te zien om het hele internet te indexeren en binnen minder dan 1 milliseconde een bezoeker van de zoekmachine te kunnen bedienen van een resultaat.

Waarom deze update?

Snelheid en personalisatie van resultaten staan volgens Google centraal. Daarmee komen we tot de kern van de vanavond gepresenteerde fundamentele verandering in Google: gemiddeld doet iemand er 9 seconden over om een zoekopdracht in te typen. Verder 15 seconden om een resultaat aan te klikken. Dat is 24 seconden om naar het gewenste resultaat te gaan.

Men gaat deze tijd enorm verkorten door tijdens het typen de resultaten te vertonen, zonder de enter / zoeken button te gebruiken.

Met Google Instant hoef je niet meer je zoekopdracht af te maken of de Enter-toets in te drukken om te zoeken. Daarnaast biedt Instant:

    • Voorspelling van de zoekopdracht: Google gebruikt haar mogelijkheid om een voorspelling van de zoekopdracht (suggestion tool) te doen om deze meteen weer te geven in een grijze tekst.

Dynamische zoekresultaten: Terwijl je typt worden er op dynamische wijze relevante zoekresultaten op je scherm weergegeven (typ de letter ‘w’ en je ziet het weerbericht al in beeld!)

    • Dynamische zoekresultaten: Zonder de volledige zoekopdracht af te ronden kan Google de resultaten al presenteren.

Voorspellende tekst: Terwijl je typt zal je zoekopdracht op basis van onze voorspellingen met lichtgrijze letters worden aangevuld

    • Scrolfunctie: Verder kun je scrollen of pijltjes gebruiken om naar een andere suggestie van je zoekopdracht te gaan.

Zoeken door te scrollen: Als je door de lijst van voorspelde zoekopdrachten beweegt, krijg je voor iedere voorspelling direct de zoekresultaten te zien

Wat betekent dat voor AdWords?

Tijdens het veranderen van de resultaten worden bijvoorbeeld resultaten op Google Maps, maar ook de advertenties (AdWords) aangepast aan het resultaat. Juist: de vraag is dus wat de impact hiervan is dat er veel loze impressies van je ads zullen komen, zeker als je op zeer generieke zoektermen adverteert. Google geeft aan dat er pas een impressie wordt geteld als iemand 3 seconden niet typt, of de zoek button of resultaat aanklikt. In elk ander geval is de zoekopdracht kennelijk niet afgerond en zal dit dus normaal gesproken geen invloed hebben op de CTR of prestaties van je campagne.

Logischerwijs zal Google niet willen dat adverteren negatief beïnvloed wordt, aangezien dit ook de inkomsten van Google zal beïnvloeden. We verwachten dus niet snel paniek in adverteerdersland.

Dus dat is voor iedereen?

Google Instant is vanaf nu beschikbaar in de browsers IE8, Chrome, Firefox en Safari in Frankrijk, Spanje, Italië, UK, VS en Rusland. De rest van de wereld volgt…

Accepteer cookies

Meteen (instantly) zoeken op Google.com/ncr dus!