Cases, Reportages

Ontwerp en bouw je eigen auto [PICNIC10]

0

Vanaf vandaag wordt in Amsterdam PICNIC georganiseerd, waarbij nieuwe ideeën op het gebied van techniek en ontwerp design staan. Zo’n dag is altijd weer goed voor inspiratie en als je niet oppast, ga je met 100 ideeën voor een nieuw bedrijf weer naar huis. John Rogers van Local Motors vertelde op PICNIC hoe zijn autofabriek mensen de kans geeft zelf een auto to ontwerpen via co-creatie. Hoe werkt dat?

Rogers begint zijn presentatie met foto’s van verlaten hallen van vergane autofabrieken. Kern in zijn betoog is namelijk dat veel autofabrieken een lokale economie totaal kunnen verwoesten zodra een productiefaciliteit wordt verplaatst of gesloten. Zo heeft Detroit op dit moment te kampen met een werkloosheid van rond de 40%, wat voor veel families een uitzichtloze toekomst met armoede betekent.

Crowdsourcing is leegzuigen zonder participatie

Hoe kan het dan wel? Met zijn bedrijf Local Motors wil Rogers (foto) auto’s fabriceren op een kleinschalige manier. Essentieel daarbij is co-creation, waarbij z’n bedrijf gebruik maakt van de kennis en ideeën van een enthousiaste community. Hij zet deze vorm van co-creatie tegenover crowd sourcing, dat volgens hem vooral draait om het opzuigen van ideeën uit de crowd zonder echte participatie

Een wagen voor de woestijn

Local Motors is gestart is een relatief eenvoudige hal in Phoenix, Arizona, een omgeving met veel woestijn, waar mensen graag de auto gebruiken om er opuit te trekken. Een probleem daarbij is het grote brandstofverbruik van de huidige auto’s, waardoor de consumptie is de VS sterk gedreven wordt door geïmporteerde olie. Met zijn bedrijf wil hij een anderr type auto maken, dat zulke problemen voorkomt.

Co-creatie met leiderschap

Doel van z’n bedrijf werd om een C.O.O.L. auto te ontwikkelen, waarbij C.O.O.L. staat voor Community Open Ownership Local. De auto is dus ontwikkeld door de community en wordt lokaal gefabriceerd. Daardoor kunnen kopers zelf aanwezig zijn bij de fabricage en meer leren over de constructie van hun eigen auto. Bij co-creatie speelt leiderschap nog steeds een belangrijke rol, Rogers zegt dat er één stem nodig is, maar je moet het aan de communitie geven om een echte conversatie te krijgen.

Veiligheid blijft essentieel

Bij de fabricage van de auto’s wordt overigens deels gebruik gemaakt van bestaande onderdelen. Rogers vertelt dat veiligheid immers wel essentieel is, je wil niet alles door een 17-jarige creatieveling laten verzinnen. “Zo moet je er wel van op aan kunnen dat de handgreep van je auto goed werkt als je bij een brand uit je auto moet vluchten”.

Sterke betrokkenheid van de community

Rogers vertelt dat ongeveer de helft van z’n community tussen de 26 en 45 jaar oud is, “de leeftijd waarop je zinvolle dingen met je leven wilt doen”. Deze community is sterk betrokken bij de ontwikkeling van de auto en het oplossen van problemen. Participatie blijkt weinig samen te hangen met de complexiteit van problemen of de hoogte van een beloning.

Veel belangrijker blijkt de wens van mensen om een echte auto te ontwerpen. “Mensen willen niet eerst 45 jaren in een ontwerpstudio moeten werken voordat ze echt een auto mogen ontwerpen. Auto-ontwerpers gaan niet naar school om een baan te vinden (een baan vinden in deze sector is heel lastig), maar om een auto te kunnen ontwerpen”, zo meldt Rogers.

Zuinige Rally Fighter

Uiteindelijk heeft het ontwerptraject geleid tot de Rally Fighter, een compacte auto in diverse uitvoeringen die 90 miles/uur kan rijden, maar daarbij 35 miles/gallon verbruikt, in tegenstelling tot de 2 miles/gallon van andere auto’s. Bovendien is de wagen in staat tot spectaculaire jumps die uitstekend van pas komen in de ruige woestijn waar de auto voor ontworpen is. Het totale productieproces van de auto is vijf keer sneller en honderd maal goedkoper geweest dan in de traditionele automobielindustrie.

Accepteer cookies

Gaan we nu in de toekomst allemaal in een zelf-ontworpen auto rijden? Zo snel zal dat niet gaan. Wel is het interessant om te zien dat er kleinschalige alternatieven mogelijk zijn naast de grote internationale auto-industrie. Alternatieven die drijven op moderne ideeën als samenwerking, participatie en lokale betrokkenheid, waarbij een actieve online community de drijvende kracht is. Het is mooi dat PICNIC zulke inspirerende voorbeelden naar Nederland weet te halen en dat zet me direct aan het denken: welke fabriek zou ik in mijn stad kunnen beginnen?