Nederlandse A-merken laten kansen liggen op Facebook

0

Nederlandse bedrijven lijken anno 2010 nog steeds huiverig voor het social network Facebook. Facebook is ’s werelds grootste social network, bereikt 7% van de aardbewoners (half miljard gebruikers), is opgericht door de jongste miljardair ooit en volgens experts blijft de site groeien.

In Nederland zijn er 2,5 miljoen gebruikers die gemiddeld 43 minuten per maand spenderen op het medium. Met deze informatie als achtergrondkennis, kan je verwachten dat Nederlandse bedrijven hun doelgroep online proberen te volgen en mee proberen te gaan met consumerend Nederland. Maar de meeste Nederlandse A-merken blijken Facebook nog niet in hun marketingbudget opgenomen te hebben.

Facebook inzetten als bedrijfstool

Hoe kan een bedrijf Facebook inzetten als marketing- of bedrijfstool? Naast online screening middel voor sollicitanten kan een bedrijf Facebook inzetten als online brandingsmiddel, online (klanten) service, maar ook als advertentieplatform. Facebook is de enige social network site waar men op profiel kan targetten en dus niet op zoekwoorden zoals bij Google AdWords. Hierdoor kan een bedrijf gericht adverteren bij haar doelgroepen. Daarnaast is het ook een geschikt medium om potentiële kandidaten of werknemers te vinden voor bedrijven die een proactieve wervingsstrategie hanteren en om de interactie aan te gaan met je ‘fans’.

Wat is er mooier voor een bedrijf waarvan de consumenten direct kunnen aangeven dat ze fan zijn van je bedrijf? Daarnaast is het aanmaken van een Facebook Group of beter nog een Facebook Fanpage, ook goed voor de Google zoekresultaten, wat niet onbelangrijk is wetende dat Google in Nederland nog steedsde grote winnaar blijft in de zoekmachinestrijd.

Facebookend Amerika

Wie gebruiken er Facebook? Volgens een ietwat gedateerd onderzoek in Amerika zijn het overwegend vrouwen die Facebook gebruiken, 56,2% van de gebruikers is vrouw. 45% van het totale gebruikers in Amerika is 26 jaar of ouder en de snelst stijgende groep (in absolute aantallen) zijn de gebruikers in de leeftijdsgroep 26-34 jaar. Opmerkelijk is dat de Amerikaanse dames van middelbare leeftijd (55+) ook een volledig Facebookprofiel aanmaken: deze groep laat een procentuele groei zien van 175,3%. Een oorzaak kan zijn dat deze doelgroep relatief laat een profiel op Facebook heeft aangemaakt en vandaar een relatief grote groei doormaakt.

Facebookend Nederland

Als we naar de cijfers in Nederland kijken zit er al een verschil in geslacht t.o.v. de Amerikaanse gebruikers; 50% van alle 2,5 miljoen Nederlandse Facebookers is man, 45% is vrouw en 4% ‘onbekend’. Landelijk gezien is de leeftijdsgroep 25-34 het meest dominant aanwezig op Facebook (34%) en dan zijn er nog verschillen per regio. In Rotterdam is het aantal mannen 69%, blijkt uit onderzoek van Netwerven. Daarnaast zijn de bezoekers van Facebook vaak hoger opgeleid.

Ik ben benieuwd of de middelbare dames zich in Nederland ook op Facebook gaan profileren. Dat zou voor potentiële adverteerders een mooie kans zijn, aangezien dit een doelgroep, uitzonderingen nagelaten, met relatief veel tijd én geld is.

De bovengenoemde cijfers van Facebookend Nederland, in combinatie met de voorspelling dat Facebook een grotere groeipotentie heeft dan Hyves in Nederland, zou men verwachten dat ook Nederlandse A- merken vandaag nog actief gaan worden op Facebook.

A-merken in Nederland en hun Facebookgebruik

Facebook commercieel benutten is dus op meerdere manieren mogelijk, waaronder het aanmaken van een Group of Fanpage. Als we random een paar grote Nederlandse bedrijven gaan analyseren, blijkt dat deze:

  • niet op Facebook zitten
  • wel een Group / Fanpage hebben maar moeilijk vindbaar zijn
  • een Groupe /Fanpage hebben maar niet actief zijn
  • een Group /Fanpage hebben die internationaal is en niet gericht op de Nederlandse markt
  • een Group /Fanpage hebben die is aangemaakt door consumenten
  • meerdere Group Pages hebben waardoor de ‘fans’ erg verspreid zijn
  • een paar merken het ook erg ‘goed’ doen (naar mijn idee TMF, Bol.com)

 

Bedrijf……….....……… Group Page………..………. Fanpage……………
Friesche vlag 8 Geen?
Unox 22 18
Verkade Geen? 19
ANWB 89 20
Blokker 21 161
Becel Geen NL? 266
Peijnenburg Geen? 468
Nu.nl Geen? 565
Van Nelle 84 (2 groups) 691
Calvé Pindakaas 2 950
Hema 455 3.916
Marktplaats Geen? 1.565
Bol.com 34 2.713
TMF 737 (2 groups) 2.972
Fleurop 78 3.991
Amstel >2.000 (>4 groups) 6.601
Efteling 1.486 9.173
Financieel Dagblad Geen?
Nuon Geen?

Deze gegevens zijn gebaseerd op een snelle analyse van Facebook Group Pages / Fanpages en voor zover ik kon ontdekken adverteren deze bedrijven niet op Facebook (correct me if I am wrong) terwijl sommige bedrijven al genoeg fans hebben en hier dus gericht en effectief hier een advertentie kunnen plaatsen. Mochten er aanvullingen zijn op deze quick scan, dan hoor ik dat graag!

Kansen voor Facebook

Uiteraard werken deze gegevens tweeledig: ook voor Facebook liggen er commerciële kansen op de Nederlandse markt. Zij zouden zich proactief op de Nederlandse markt kunnen begeven door bijv. te gaan concurreren met Google AdWords en hun SEO te optimaliseren. Nederlandse prospects komen namelijk uit op de reguliere, Engelstalige, pagina van Adverteren Facebook, die summiere informatie bevat over de mogelijkheden en kansen voor Nederlandse bedrijven. De mogelijkheden liggen voor het oprapen en de tijd zal het leren per wanneer Facebook Zakelijk Nederland gaat vinden en vice versa!

Aanvullingen, commentaar en suggesties voor dit artikel zijn meer dan welkom!

Zie ook het eerdere artikel Facebook voor bedrijven: een fanpagina in 10 stappen.