Twitter: een pr-uitdaging die Youp heet

0

Eerdere berichten schreven over Twitter als vluchtig of zelfs als onbetrouwbaar en per definitie onjuist. Hoe sterk het medium echt kan zijn, gaan we in de komende weken ontdekken. Niemand minder dan Youp van ’t Hek (@youpvanthek) heeft de twoorlog verklaard aan trage helpdesks in het algemeen en die van T-Mobile in het bijzonder.

Buckler

Eind jaren tachtig ontdekte Heineken hoe een korte conference van Youp van ’t Hek zou leiden tot een onomkeerbare downfall van het opkomende biermerk Buckler. Er ontstond een zweem van achterlijkheid rondom het alcoholvrije biertje. Overigens doet er ook een andere verklaring de ronde, namelijk dat Buckler omviel door de succesvolle introductie van Bavaria Malt. Desalniettemin zal menigeen het merk Buckler direct in verband brengen met Youp.

https://www.youtube.com/watch?v=1gofdIMTLcg&feature=related

Eigenbelang

Imago heeft alles te maken met vertrouwen en hiervan is het bekend dat de opbouw ervan langer duurt dan het verlies ervan. Youp heeft bewezen dat hij prima in staat is om imago’s te breken. Het lukte hem onder andere ook met de geruite broek en hij heeft het tevergeefs geprobeerd met de mobiele telefoon.

Het moge inmiddels bekend zijn dat Youp zijn pijlen op T-Mobile heeft gericht uit eigenbelang. Zijn eigen zoon had een issue met  de telecomprovider. En dan is het best  fijn dat je vader  zo veel invloed heeft. Het begon dan misschien vanuit eigenbelang, maar het heeft een oude reuzendoder in Youp nieuw leven ingeblazen. Hij is pas net begonnen.

Onze zelfgekozen ombudsman

Youp heeft veel weg van Don Quichot, hij trekt ten strijde tegen de grote organisaties die in zijn ogen onrechtvaardig en niet transparant zijn en de macht van de grote boosdoener vertegenwoordigen. Zijn oproep op Twitter heeft tot veel reacties geleid. Mensen klagen mee en steunen hem. Sommigen weerleggen het en vertellen dat er ook goede helpdesks zijn.

Maar wat erg opvalt is het aantal tweets waarin onze nieuwe zelfgekozen ombudsman voorzien wordt van nieuwe targets. Youp, pak je ook de banken aan? Youp, doe je wat aan de Belastingdienst en het UWV? En Youp doet vrolijk mee: Ziggo, UPC, Nuon en KPN hebben al een vooraankondiging gekregen. Het is niet ondenkbaar dat ook andere organen zoals de Rijksoverheid en gemeenten in de komende tijd te maken gaan krijgen met deze vorm van verzet of beklag via Twitter. Onder het mom van ‘We zijn begonnen’.

U bent getwoupt

De contacten via Twitter zijn ‘weak-ties’, hetgeen zoiets betekent als dat we de berichten wel lezen en delen, maar dat het zelden of nooit aanzet tot massale actie. Of dit werkelijk zo is, mogen we gaan ontdekken. Het is een relatief jong medium, waarvan de gebruikersgroep mogelijk niet altijd op de barricades heeft gestaan. Misschien is dit ook niet nodig en kunnen we al twitterend best een ‘stille’ actie voeren. Youp presenteert ons in ieder geval een prachtige zaak, waarin we de kracht van Twitter versus het imago van grote bedrijven kunnen gaan ontdekken.

Als Youp het voor elkaar krijgt om een echte verandering teweeg te brengen, dan is dat op zijn zachtst gezegd bijzonder en mogelijk een mooie extra functionaliteit van het medium. Wellicht ontstaat er zelfs een nieuw woord voor dergelijke acties. Een ‘twoup’, uiteraard niet te verwarren met een ‘twoop’. Grote bedrijven die door Twitter in de imagoproblemen zijn gekomen, zijn voortaan getwoupt.