How to

December kansen in Online Marketing

0

Steeds meer mensen kopen producten via internet. Ook voor Sinterklaas en Kerst worden steeds meer cadeaus online aangeschaft. Het is daarom belangrijk dat AdWords campagnes en websites goed en op tijd op deze maand zijn ingespeeld, aangezien het snoepgoed voor Sinterklaas ook al in september in de winkel ligt. Ben jij al klaar voor december? Hieronder worden een aantal tips voor websites en AdWords campagnes beschreven.

Website

De vergelijkingssite Kelkoo geeft aan dat Nederland ten opzichte van andere Europese landen, dit jaar de grootste stijging van online verkopen zal gaan vertonen. Er wordt verwacht dat van medio november tot eind december 0,8% meer zal worden uitgegeven dan in dezelfde periode in 2009.

Een grote groep mensen koopt alleen voor Sinterklaas en Kerst producten online. Deze groep mensen is minder bekend met kopen via websites dan anderen, waardoor de website voor hen duidelijk moet zijn en makkelijk te navigeren. Een belangrijk onderdeel hierbij is het gebruik van het winkelmandje. Zorg dat deze opvalt en dat alle prijzen inclusief verzendkosten duidelijk worden weergegeven zodat de koper niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kunnen onderstaande tips bijdragen aan een hogere omzet voor de feestmaand.

 • Laat mensen inschrijven voor nieuwsbrieven met tips voor Sinterklaas en Kerst.
 • Maak op de website categorieën voor mannen en vrouwen, jongens en meisjes (inclusief leeftijdsgroepen)  zodat de koper duidelijk kan zien wat interessant is voor welke persoon.
 • Koppel thema’s aan de cadeaus, zoals originele, romantische of luxe cadeaus.
 • Maak een top 5 of top 10 van de best verkochte Sint/Kerstcadeaus.
 • Een speciale homepagina in de Sinterklaas of Kerstsfeer is hierbij van belang.
 • Zorg voor unieke producten met speciale aanbiedingen die beperkt in voorraad zijn op je website. Hierbij kunnen aanbiedingen worden getoond die maar op bepaalde tijdstippen voordelig zijn.
 • Zorg voor een zo kort mogelijk en gebruiksvriendelijk kooptraject.
 • Zorg voor inpakmogelijkheden in Sinterklaas en Kerstpapier met een vermelding van de levertijd.
 • Geef duidelijk aan dat er voor een snelle levering wordt gezorgd. Vermeld dat wanneer de consument een product bestelt, deze binnen één of twee dagen bezorgd wordt, zodat de cadeaus op tijd in huis zijn.
 • Zorg dat de klantenservice goed bereikbaar is, indien deze mogelijkheid wordt gegeven.
 • Speel in op last minute shoppers. Hierbij zijn cadeaubonnen die online kunnen worden geprint ideaal.
 • Geef de klant een cadeautje zoals een Sinterklaas gedichtenboekje of gratis kerstballen bij aanschaf van een cadeau online.
 • Geef de mogelijkheid een gedeelte van het bedrag van het cadeau aan een goed doel te schenken. Geef daarnaast bezoekers de kans zelf het goede doel uit te kiezen.

Naast de thema’s Sinterklaas en Kerst, zoals ‘Gefelicitaart.nl’ deze op de website gebruikt, worden er ook veel reizen uitgezocht in de decembermaand. Hierbij is het belangrijk dat het nieuwe aanbod van reizen voor de volgende zomer (naast wintersport) al online staat.

Online marketing campagne

Naast het optimaliseren van de website, is de online marketing campagne van groot belang voor het behalen van een goede omzet in de decembermaand. Met onderstaande tips kun je goed voorbereid zijn voor de feestdagen.

 • Voeg gerelateerde zoekwoorden toe aan je campagne, zoals: Sinterklaas, Kerst, cadeaus, kado’s, decoratie, versiering.
 • Zorg dat advertenties op bepaalde tijdstippen worden getoond wanneer het online druk is. De dagen vlak voor Sinterklaas en Kerst zijn er veel mensen die nog geen cadeaus hebben en deze snel via internet willen aanschaffen. Zorg dat de advertenties tijdens deze dagen gedurende 24 uur worden vertoond.
 • In december kunnen CPC tarieven met 25% stijgen. Check daarom je PPC campagne regelmatig, zodat je tijdig biedingen aan trends kunt aanpassen.
 • Zorg dat de advertenties naar speciale landingpagina’s met het betreffende thema worden gestuurd.
 • Maak gebruik van social media zodat mensen online tips over bepaalde cadeaus aan elkaar kunnen geven.
 • Pas e-mailcampagnes aan, maar zorg dat klanten je nieuwsbrief niet als spam gaan zien. Zorg dat de bedrijfsnaam duidelijk vermeld wordt en dat de opmaak ongeveer gelijk is aan de voorgaande nieuwsbrieven. Hierdoor zullen niet veel mensen zich ineens afmelden voor de nieuwsbrief, omdat ze deze niet meer als van jouw bedrijf afkomstig herkennen.