How to

Iedereen kan bloggen… jij ook!

0

Iedereen kan bloggen...jij ookHoe meer pagina’s op je website, hoe groter de kans dat iemand er een vindt. Het klinkt logisch, maar hoe kom je aan pagina’s als je zelf niet zo’n schrijver bent? Begin een weblog! Deze 5 tips geven je direct inspiratie.

Geen schrijver en weinig budget? Begin een weblog!

Content is King, schreef Mark van Werven van Tribal Internet Marketing onlangs op Frankwatching in een interessant artikel over linkbuilding. Voor wie niet bekend is met linkbuilding: hoe meer relevante websites naar jouw site linken, hoe meer ‘stemmen’ deze krijgt en hoe hoger hij verschijnt bij de zoekresultaten. Dit principe volgend, kun je je helemaal verliezen in het verzamelen van links. Maar zoals van Werven terecht opmerkte, komen deze bij het publiceren van interessante en relevante content vanzelf.

Ben je niet zo’n schrijver en heb je geen budget voor een professionele auteur? Wanhoop niet en begin een weblog. Je vergroot en deelt je kennis, bindt lezers aan je en voegt gestaag pagina’s toe aan je site. Met  de volgende tips schrijft iedereen waardevolle artikelen.

Tip 1: Speel in op de behoeftes van jouw doelgroep

Veel mensen begeven zich op internet, omdat ze:

  1. Informatie zoeken
  2. Een vraag hebben
  3. De oplossing voor een probleem zoeken

Bloggen: beantwoord vragen van klantenMet deze informatie in het achterhoofd, kun je heel gericht artikelen schrijven. Denk bijvoorbeeld bij een online schoenenwinkel aan een artikel met de titel ‘Waar moeten goede peuterschoenen aan voldoen?’ of ‘Help! Mijn hak is gebroken!’ Schrijf je verhaal alsof je een klant adviseert en je vergroot de kans dat zoekende internetters op jouw site terecht komen. Denk in dit licht ook aan artikelen als:

  • Hoe werkt…
  • Wat kost….
  • 5 vragen die je moet stellen voordat…
  • 10 nadelen van…’ etc.

Tip 2: Beantwoord vragen

Vragen zijn een goede bron van inspiratie. Naar welke antwoorden is jouw doelgroep op zoek? Achterhaal het via forums en websites, zoals Goeievraag.nl. Zie je een vraag binnen jouw vakgebied, beantwoord hem dan in je eigen woorden en schrijf er een artikel over. Dit kun je ook doen met vragen die je telefonisch of per e-mail krijgt. Promoveer je antwoord aan een klant tot een artikel of zelfs een ‘Vraag- & antwoordrubriek’ op je site. Als je het goed doet, scheelt dit ook nog eens telefoontjes en e-mails.

Tip 3: Gebruik LinkedIn

Bloggen inspiratieLinkedIn leent zich uitstekend voor het polsen van vragen uit de markt. Volg interessante discussies in LinkedIn-groepen en vat de antwoorden samen in een artikel op je site. Lopen discussies nog, of zijn ze gedeeltelijk interessant, dan kun je interessante passages verzamelen in een online applicatie als Google Docs. Zo bouw je een ideeënbak op waar je later uit kunt putten.

Stel je wel eens een vraag op LinkedIn? Je staat vaak versteld van de inhoudelijke reacties die erop volgen en ook dit is weer prima voer voor eigen content. Op LinkedIn Answers kun je zelf vragen stellen, maar ook vragen van anderen bekijken. Answers ondersteunt RSS en op deze manier volg je met weinig moeite nieuwe postings.

Tip 4: Verzamelen is ook schrijven

Iedereen kan schrijvenUniek zijn wil iedereen, maar dit valt niet altijd mee. Helemaal als schrijven je moeilijk afgaat, is het verstandig de lat niet te hoog te leggen. Zo kun je in plaats van zelf schrijven bestaande content bundelen en aantrekkelijk presenteren. Denk daarbij aan artikelen als ‘De 10 mooiste gratis WordPress themes van 2010′, ’10 onmisbare websites die iedere ZZP’er moet kennen’ en ‘100 handige websites voor alleenstaande moeders’. Je linkt in een mooi overzicht naar andere websites en zet er hooguit een korte omschrijving bij. Dit soort artikelen worden vaak uitstekend gelezen en ze nodigen sterk uit tot linken.

Je kunt ook meningen verzamelen. Stel een vraag en beantwoord hem niet zelf, maar verwijs naar plekken op internet waar de ‘goeroes’ hun visie geven. Je meerwaarde zit in het verzamelen. Doe je dit goed en presenteer je het aantrekkelijk, dan levert je dit veel bezoekers op.

Tip 5: Profiteer van article marketing

Article marketing is met name in de Verenigde Staten populair. Een deskundige schrijft een inhoudelijk artikel, plaatst deze in een database en website-eigenaren mogen hieruit putten, mits ze de afsluitende alinea met informatie over de auteur en een link naar zijn website netjes laten staan. Dit model is voor alle partijen interessant. De auteur krijgt op deze manier talloze links naar zijn website en de site-eigenaar een gratis artikel, hoewel dit niet uniek is. Heb je een Engelstalige website, dan kun je nu al 30 artikelen van EzineArticles gratis plaatsen.

Is je site Nederlandstalig dan helpt Google Translate je op weg. De vertaling is vaak verre van optimaal, maar met wat geduld en inzet valt er meestal wel wat van te maken. Je kunt de vertaling ook gebruiken als opzet voor een eigen stuk. Grasduin wat door ezine articles en gebruik de structuur van een bestaand artikel, of pak wat punten uit verschillende stukken en voeg dit samen tot jouw eigen werk. Ben je principieel, dan kun je de oorspronkelijke auteurs netjes bedanken door middel van een linkje.

Tips!

  • Plaats niet alleen artikelen op je website of blog, maar maak er ook reclame voor op Twitter, LinkendIn, Nujij etc.
  • Via Twitter kun je de aandacht voor een stuk verlengen door interessante reacties te vermelden. ‘Reactie op artikel …. ‘ en dan een linkje naar het stuk.
  • Op FutureTweets kun je twitterberichten inplannen. Breng een interessant artikel bijvoorbeeld na een half jaar opnieuw onder de aandacht, of geef dagelijks of wekelijks op een vaste tijd een goede tip.

Conclusie

Schrijven voor internet is een vak apart, laat daar geen misverstand over bestaan. Een goede webtekst kan het verschil maken tussen wel of geen respons, aanvragen of verkopen. Schakel daarom – als het enigszins kan – bij de realisatie van je belangrijkste teksten een tekstschrijver in, of in ieder geval iemand die de d’s en t’s controleert.

Ben je geen natuurtalent en wil je toch zelf aan de slag, dan is een weblog een ideaal middel om artikelen te publiceren. Je schrijft op persoonlijke titel en het krijgen van volgers dwingt je met enige regelmaat nieuwe inhoud toe te voegen. Met bovengenoemde tips en trucs wordt het veel makkelijker een inhoudelijk stuk te schrijven. Het dingt misschien niet mee naar een literatuurprijs, maar juist bij inhoudelijke sites telt de inhoud zwaarder dan de vorm.