How to

Zoekmachineoptimalisatie? Lang leve de contentmanager!

0

Linkkracht bepaalt voor zo’n tweederde deel je positie in Google. Link Marketing is daarom een specifiek vakgebied met full time link marketing functies. Toch is voor goede posities in Google merkbeleid, ‘echte’ marketing en content management veel belangrijker. Mijn stelling is dat authentieke merken en websites met een duidelijke contentstrategie het zullen winnen in de zoekmachines

De 4 belangrijkste SEO factoren

Wie in Google naar voren wil komen, moet op hoofdlijnen rekening houden met de volgende 4 criteria die belangrijk zijn voor zoekmachineoptimalisatie (SEO):

  1. Techniek. De techniek van je site moet op orde zijn. Simpel gezegd: als Google je site niet goed kan indexeren, word je niet gevonden.
  2. Zoektermen. Je moet weten op welke zoektermen je wilt ranken. Welke zoektermen zijn populair en worden veel gebruikt, welke zoektermen leiden ook tot conversies en hoe groot is de concurrentie op die zoektermen in Google?
  3. Content. De content van je website. Ook hier simpel gezegd: als je op een zoekterm wilt ranken moet die natuurlijk wel op je website voorkomen.
  4. Autoriteit. En last but not least: de autoriteit, of linkkracht van je site. Google’s pagerank is hier grotendeels op gebaseerd. Hoe meer relevante sites op de juiste manier naar je linken, des te groter is je autoriteit in de ogen van Google en des te hoger je rankt in Google.

Linkkracht van groot belang

Tegenwoordig ligt veel nadruk op de linkkracht van een site. Terecht, als je uitspraken van Google in ogenschouw neemt. Voor zo’n tweederde deel  is linkkracht bepalend voor je positie in Google. Zoekmachinemarketing bedrijven hechten dan ook veel waarde aan link marketing. Er is daarom zelfs een specifiek vakgebied en er zijn fulltime linkmarketingfuncties.

Link marketing als functie

Een linkmarketeer denkt na over hoe hij goede links kan krijgen en hoe hij de linkkracht van buiten de site en binnen de site optimaal kan benutten en kan vergroten. Het aanvragen van linkjes bij andere sites is de meest traditionele vorm van linkmarketing.

Daarnaast bestaat linkbaiting; hoe bedenk je iets leuks, interessants, onderscheidends of gewoon iets dat opvalt waardoor je aandacht voor je site krijgt? Vervolgens levert die aandacht linkjes op en dus linkkracht en hogere posities in Google.

Vaak heeft een linkmarketeer een ‘technische’ insteek. Hij of zij denkt en werkt vanuit de techniek van linkmarketing. Het vergaren van links is een doel op zich geworden. Vaak zie je losstaande initiatieven en acties die vanuit de linkmarketeers worden opgestart en die geen onderdeel zijn van een groter (marketing)plan.

De link marketeer zit op de verkeerde stoel

Naar mijn idee krijgt de linkmarketeer daarmee een verkeerde rol. Als je autoriteit wilt opbouwen, moet je beginnen met het nadenken over je merk en over content op je site die daarbij aansluit. Wie ben je als bedrijf, ben je één van de vele online shops? De zoveelste die zich op lage prijzen richt of bied je iets meer? Dit zijn algemene marketingvraagstukken en hierover nadenken is niet een taak die hoort te liggen bij de linkmarketeer.

Links zijn een gevolg, geen doel

Heb je een duidelijke merkstrategie? Sluit daar dan op aan door je site te verrijken met relevante content die past bij je merk. De contentmanager en linkmarketeer kunnen op deze manier samen een succes maken van de website en de zoekmachineoptimalisatie ervan.

Wie zich als merk onderscheidt en ‘likeable’ is, of een site heeft die een duidelijke propositie heeft en zich onderscheidt met de  content, gaat makkelijk links krijgen. De linkmarketeer hoeft er dan alleen nog maar voor te zorgen dat de spontane links maximaal renderen.

Content is king

Moraal van mijn verhaal is dus dat voor posities in Google merkbeleid, ‘echte’ marketing en contentmanagement veel belangrijker zijn dan sec linkmarketing . Authentieke merken en websites met een duidelijke contentstrategie  zullen het winnen in de zoekmachines. Linktrucjes en eenmalige acties (linkbaits) zijn leuk voor even, maar niet voor de lange termijn. Mooie bonus: ook in sociale netwerken zal een authentieke site zich veel makkelijker onderscheiden.  Kortom: denk vanuit je merk en de content, niet vanuit links. Lang leve de contentmanager!

Verder lezen over het starten met een contentstrategie? Bekijk dan deze blogpost.