Verdieping

Sociale Media over de grens: Italië

0

In eigen landje weten we elkaar allemaal online te treffen via de bekende kanalen. Zakelijke afspraken maken we via LinkedIn en jongeren treffen elkaar op Hyves. Maar hoe is dat eigenlijk buiten onze landsgrenzen gesteld? Oftewel: Sociale Media over grens. Ditmaal een kijkje in het mediterrane Italië.

Internetgebruik

In Italië maken zo´n 23 miljoen mensen actief gebruik van het internet. Dat is zo´n 42% van de populatie. Het aantal is lager dan bij andere Europese landen. In Nederland gebruikt namelijk ruim 86% van de Nederlanders het web.

Gebruik van sociale media

Onderzoek van Forrester, onder de online populatie, in September van dit jaar wijst uit dat in Italië minstens 83% van de online bevolking eens per maand sociale media gebruikt. Hiermee vormen Italië en Nederland de 2 grootste landen die actief zijn op sociale media. Uit een rapport van 2009 is de verdeling te zien van het soort gebruiker. De grootste groep is de Spectators. Jongeren zijn het meest actief in bijna alle categorieën.

Italianen zitten gemiddeld zo’n 6 uur per maand op sociale netwerken. Dat is meer dan in de Verenigde Staten of Zuid Korea.

Sociale media en andere web 2.0 tools worden steeds populairder in Italië. Onderzoek door het weblog TSW.it onder 47 grotere Italiaanse bedrijven maakte inzichtelijk dat veel bedrijven gebruikmaken van bijvoorbeeld YouTube video’s, Facebook-fanpagina´s enzovoorts.

Onderzoek van Censis in november vorig jaar laat de 5 grootste sociale netwerken zien. Populairst is Facebook, dat gebruikt wordt door 62% van de Italianen. YouTube volgt op de voet met 60%, Messenger met 50%, Skype met 37% en MySpace met 31%.

Sociale netwerken

MySpace was lang het grootste sociale netwerk van Italië. Nu is Facebook het populairst. Het netwerk heeft ruim 17 miljoen gebruikers. Het aantal gebruikers is groeiende, zo is te zien in onderstaande grafiek.

De grootste groep wat leeftijd betreft is de 25-34 jarigen (28%). Ook de groep 18-24 jarigen (26%) is goed vertegenwoordigd. Mannen zijn met 54% meer vertegenwoordigd op Facebook dan vrouwen met 46%.

Zakelijke netwerken zijn ook in Italië populair. Het grootste netwerk is LinkedIn, gevolgd door Xing. Laatstgenoemde werd vorig jaar flink uitgebreid. Een ander succesvol zakelijk sociaal netwerk in Italië is ‘A Small World’. Een exclusief netwerk waarvoor je enkel kan worden uitgenodigd door leden van de groep.

Op Link2Me netwerken zitten professionals om mensen en kansen te vinden in de marketing, web en grafische sector. TravelsMania is een reis- en vakantienetwerk waar mensen artikelen en blogs plaatsen over hun vakanties en favoriete plekjes.

Weblogs

 

In Italië zijn weblogs van journalisten over politiek en lopende zaken populair. Het magazine Espresso heeft bijvoorbeeld zo´n populair weblog opgezet.

BlogBabel is een portalsite die weblogs analyseert, inventariseert en populaire discussies opspoort. Zo publiceert het een lijst van 500 Italiaanse topweblogs in diverse categorieën. Beppe Grillo´s blog voert de grote lijst aan als beste weblog.

Naast Twitter kennen de Italianen een belangrijke microblogdienst Meemi. Deze dienst is opgericht in Italië en redelijk vergelijkbaar met Twitter. Op het platform zijn voornamelijk Italiaans schrijvende mensen te vinden. Op Meemi kan men tekst, afbeeldingen, video’s, hyperlinks en evenementen delen.

Content delen

 

Flickr, Slidehare en YouTube zijn veruit de meest populaire community´s waar content op wordt gedeeld. Er zijn enkele platforms die zich specifiek richten op de Italianen.

Libero is een service waar video’s op kunnen worden gedeeld. Kijkers kunnen op de video’s stemmen. Ook TuoVideo is een alternatief voor wie YouTube liever mijdt. De website C6.tv draait om burgerjournalistiek. Video’s geplaatst op dit platform gaan vaak over de actualiteit en worden gebruikt door de nationale nieuwszenders.

Heineken Italië viral

Als we het over Italië hebben, moet natuurlijk ook onderstaande viral worden behandeld. Voetbalfans werden door hun vriendin op het moment van de voetbalwedstrijd van het jaar meegenomen naar een klassiek concert. Een briljante viral die een groot succes van bierbrouwer Heineken werd.

1,5 miljoen mensen zagen fragmenten live op de zender Sky Sport, 10 miljoen mensen zagen het in het nieuws de volgende dag en 5 miljoen unieke bezoekers bekeken de content in de 2 weken na het event.

Hier vind je alle artikelen uit de serie Sociale media over de grens.