De 7 e-mailmarketingzonden

0

In de stad ‘Sin Marketing City’ gaat er geregeld het nodige fout op het gebied van e-mailmarketing. De redenen hiervoor lopen nogal uiteen, variërend van een gebrek aan kennis en luiheid tot het niet hebben van een goede tool om e-mailmarketing professioneel in te zetten. Binnen de muren van de stad laten we de verhaallijnen zien van de 7 grootste e-mailmarketingzonden.

1: Niet testen of de nieuwsbrief er goed uitziet in verschillende programma’s en of hij blijft hangen in een spamfilter

Niet elke e-mailclient werkt hetzelfde. In Apple Mail worden plaatjes direct getoond en kan je video’s in de nieuwsbrief afspelen, maar Outlook 2007 is daarentegen enorm beperkt. Je moet rekening houden met hoe je nieuwsbrief er in verschillende programma’s uit komt te zien en of deze überhaupt wel goed aankomt en niet in een spamfilter belandt. Te zware bestanden, te veel plaatjes in verhouding tot tekst of het gebruik van bepaalde woorden kunnen ervoor zorgen dat de nieuwsbrief in de spambox beland. Test dit dus van te voren, er zijn diverse tools op de markt zoals Litmus waarmee je dit kan testen.

2: Niet segmenteren of filteren, terwijl die informatie wel voorhanden is

Het niet gebruiken van je demografische data zoals geslacht, woonplaats, leeftijd en aankoopgedrag is eeuwig zonde als deze wel voorhanden is. De nieuwsbrief zal hierdoor veel relevanter en persoonlijker zijn, waardoor deze beter wordt gelezen. Gebruik ook het klikgedrag uit eerdere nieuwsbrieven om die personen meer informatie over het betreffende product of de dienst te sturen.

3: Niet testen op onderwerpregel, afzendernaam, content en datum & tijdstip

 

Met de meeste e-mailmarketingtools is het mogelijk om een klein gedeelte van je lijst te testen op verschillende onderwerpregels, datum & tijdstip, afzendernaam of content en images. Je zal zien dat bijvoorbeeld een hele goede onderwerpregel een hele grote invloed heeft op de open en click rate van je nieuwsbrief. Test dit dus.

4: Verkeerd gebruik van social media in nieuwsbrieven

Social media zijn een fantastische manier om het bereik van je nieuwsbrief of e-mailcampagne te vergroten. De webversie van de nieuwsbrief kan via ‘share on’ buttons gedeeld worden via bijvoorbeeld Twitter of Linkedin. Zorg wel dat je social media goed inzet. Veel bedrijven voegen ‘share on’ buttons toe, zonder daar verder iets mee te doen of te meten hoeveel personen de nieuwsbrief sharen, hoeveel personen dit weer overnemen en wie de grootste beïnvloeders zijn. Ga ook na op welke social networks je doelgroep zich begeeft.

5: Het op veilig spelen

 

Wees niet bang om iets nieuws te proberen. Altijd dezelfde content, images en aanbiedingen zullen ertoe leiden dat je niewsbrief slechter wordt gelezen. Deel kennis met je lezer, vermeld je trouwste volgers in je nieuwsbrief, organiseer wedstrijden of vraag je lezers om feedback. Dit zal leiden tot trouwere volgers en een beter imago van je bedrijf.

6: Inconsistentie

Bij een 2 wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief verwachten je trouwe lezers deze op een bepaalde datum en een bepaald tijdstip. Houd je hier ook aan, een dag later is slordig en nergens voor nodig. Zorg ook dat je niet de lay-out keer op keer verandert. Een nieuwsbrief dient herkenbaar te zijn voor je lezers, zorg dat je daar consistent in bent.

7: Hebberigheid, te snel te veel willen

 

Wanneer de nieuwsbrief goed aanslaat en dit leidt tot veel meer verkopen of hits op je website, verhoog dan niet direct de frequentie in de hoop dat dat zal leiden tot nog meer verkopen. Misschien werkt dit wel, maar test dit weer op een klein gedeelte van je bestand. Kom niet te spammerig over door alleen maar aanbiedingen te sturen, maar zorg ook dat er andere content in je nieuwsbrief staat, die gewoon leuk, leerzaam of interessant is.

Als je deze zonden om kan toveren in deugden, dan zal e-mailmarketing voor je bedrijf effectiever worden, een hogere conversie opleveren en daarbij krijg je  veel meer inzicht in wat je doelgroep beweegt.