How to, Strategie, Trends

Het waarom en hoe van F-Commerce

0

’s Werelds grootste sociale netwerksite Facebook is serieus aan het inzetten op integratie van E-Commerce binnen het platform, onder de naam F-Commerce: directe verkoop via de Facebook-pagina. Maar wat is de toegevoegde waarde van een shop binnen Facebook? In welke vorm kan een dergelijke shop worden aangeboden? En welke aanbieders van F-Commerce pakketten zij er? Dit artikel probeert een antwoord te geven op deze vragen.

Waarom F-Commerce?

Businessweek meldt dat bedrijven de helpende hand wordt gereikt om een webshop binnen Facebook op te zetten. Daarnaast wordt geholpen met de ontwikkeling van sociale shopping tools. Steeds meer (voornamelijk nog Amerikaanse) bedrijven wagen de stap naar F-Commerce.

Er zijn verschillende redenen om een webshop binnen de Facebook-pagina aan te bieden:

Converteren waar de doelgroep zich bevindt

Bij het conventionele E-Commerce draait het om het aantrekken van bezoekers naar jouw shop om ze vervolgens te converteren. Het voordeel van F-Commerce is dat je gebruikmaakt van je bestaande netwerk en je jouw doelgroep hierbinnen benaderd. Facebook wordt steeds intensiever gebruikt. In Amerika besteedt de gemiddelde Facebooker zelfs al 1/3 van de totale online aanwezigheid op Facebook (bron: Morpace Omnibus report, juni 2010). Door hierbinnen een shop aan te bieden, hoef je je doelgroep niet uit hun omgeving weg te lokken, maar kun je meteen toeslaan wanneer een aankoopbehoefte ontstaat.

Gepersonaliseerd aanbod

Binnen de F-Commerce-omgeving kan goed een gepersonaliseerd aanbod worden gegeven. Op basis van onder andere ‘likes’, geografische locatie, aankoopverleden, demografische gegevens en zelfs ‘likes’ van vrienden, kunnen producten aan worden geboden die aansluiten bij de profielen van Facebook-gebruikers

Salesfunnel van Mark. binnen Facebook

De fans op je Facebook-pagina zijn waarschijnlijk grotendeels (loyale) klanten. Door de fans te belonen met toegang tot exclusieve aanbiedingen in de shop wordt Facebook ingezet als loyaliteitstool die de betrokkenheid bij je bedrijf kan vergroten. Op de Facebook-pagina van bloemenverkoper 1-800-Flowers.com moeten bezoekers eerst fan worden om toegang te krijgen tot een kortingscode.

Het virale effect

Naast het virale effect in het 1-800-Flowers voorbeeld (het aanklikken van de ‘Become a fan’-button leidt tot een vermelding op de ‘wall’ in het profiel van de gebruiker), kan het virale effect ook uit vrije wil door de gebruiker in gang worden gezet. Een voorbeeld hiervan is te vinden in de shop van de Kembrel, een Amerikaanse shopping community voor collegestudenten: in het aankoopproces vraagt Kembrel de klant om de nieuwste aanwinst met het sociale netwerk te delen.

Deel je aankoop op Kembrel

Vormen van F-Commerce

Op het ogenblik worden binnen Facebook 2 vormen webshops aangeboden. De ‘Storefront’-variant biedt productpagina’s aan, maar linkt voor de daadwerkelijke aankoop door naar een externe website. Een reden om voor deze variant te kiezen kan zijn dat je zelf niet alle producten direct verkoopt, maar afhankelijk bent van ‘preferred retailers’ en via je shop hiernaar doorverwijst. Een voorbeeld van een dergelijke Storefront-shop biedt Swarovski.

Het alternatief is een volwaardige shop, waarbinnen het hele aankoopproces binnen de Facebook-omgeving plaatsvindt. Een voorbeeld van deze variant is de shop van cosmeticaverkoper Mark.

Leveranciers F-Commerce-applicaties

Er zijn verschillende leveranciers van F-Commerce-applicaties. Deze zijn onderverdeeld in webleveranciers die ook F-Commerce-applicaties ontwikkelen (Resource.com) en spelers die uitsluitend gericht zijn op het aanbod van shops binnen Facebook (zoals Shoptab). Een overzicht van de verschillende aanbieders:

Met steeds meer nieuwe aanbieders worden de mogelijkheden binnen de shops steeds breder. Hierbij valt te denken aan newsfeeds met ‘wishlists’, ‘Likes’, ‘shout outs’ en privé-aanbiedingen, allen gericht op het deelbaar maken binnen het netwerk van de gebruikers. Afhankelijk van de ontwikkelingen van F-Commerce zou het niet verwonderlijk zijn als ook Nederlandse leveranciers van conventionele webshops zich in de markt gaan begeven.

Conclusie

F-Commerce lijkt een steeds serieuzer kanaal voor directe online sales te worden. Het heeft verschillende voordelen:

  • Het direct leveren van een sales-kanaal op de plaats waar de doelgroep zich steeds meer bevindt
  • Mogelijkheid tot een gepersonaliseerd aanbod
  • Belonen van fans om de betrokkenheid te vergroten
  • Virale effecten binnen toepassingen in de shop, zoals het delen van aankopen

Verschillende nieuwe leveranciers van F-Commerce-pakketten melden zich en de toepassingen worden steeds uitgebreider. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook de gangbare webshop-leveranciers zich in dit speelveld gaan mengen. Genoeg keuze in aanbieders voor degene die serieus met F-Commerce aan de slag wil gaan.

Toch is het verstandig om goed na te denken over de manier waarop je het F-Commerce-kanaal gaat inrichten. Het aanbieden van je bestaande shop binnen de Facebook-omgeving en wachten op bezoekers lijkt bijvoorbeeld geen goed idee. Een gedegen strategie om optimaal van de mogelijkheden binnen Facebook gebruik te maken, is zeker aan te raden.