Cases

Een succesvolle webshop in een 4-urige werkweek?

0

We hebben er allemaal last van; een chronisch gebrek aan tijd. Werk, gezin, hobby’s en vrienden strijden met elkaar om dat beetje tijd wat je hebt. Hoe vind je dan naast je fulltimebaan nog tijd om een succesvolle webshop op te starten? Na alle aandacht voor de Four Hour Workweek besloot ik de proef op de som te nemen en een webshop op te zetten. Of het überhaupt mogelijk is om een succesvolle webshop te runnen in een 4-urige werkweek en hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.

Four hour workweek

Afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat weblogs en boeken verschenen voor lifestyle design. Een daarvan die er voor mij echt uit sprong, was de 4-hour Workweek van Tim Ferriss. Hoewel er in Amerika sinds de eerste druk in 2007 redelijk wat aandacht voor de 4-urige werkweek is geweest, is dit in Nederland (net als voor zijn nieuwste boek) relatief beperkt gebleven.

Webshop in 4 uur per week

Na Ferriss’ bezoek aan Nederland was mijn interesse in het concept gewekt, en ik besloot begin 2010 om zijn 4-hour Workweek gedachtegoed in praktijk te brengen. In aanloop naar mijn, toen nog te vinden, online marketingfunctie wilde ik in 4 uur per week en een beperkt budget een webshop in luxe leren laptoptassen opzetten.

In de Four Hour Workweek introduceert Tim Ferriss het DEAL-principe (Definition, Elimination, Automation en Liberation) dat ertoe moet leiden dat je van ‘80.000 dollar per jaar en 80-urige werkweken’ naar ‘4-urige werkweken en 80.000 dollar per week’ kunt overstappen. Dit was niet zozeer mijn doel, maar Ferriss’ aanpak om dit te bereiken biedt een eenvoudig en hanteerbaar stappenplan om de doelstellingen die je voor ogen hebt te ontdekken en te realiseren.

Definition: bepaal wat je doelstellingen zijn en wat je persoonlijk écht wilt bereiken

Ferriss geeft aan dat het enorm belangrijk is om, voordat je je lifestyle opnieuw inricht, vast te stellen hoe je over geld en werk denkt en hoe je ideale leven eruit ziet. Hierbij is er onderscheid te maken in drie groepen mensen. De ‘Oude garde’, mensen die 40-urige werkweken maken, sparen en wachten met leuke dingen doen tot hun pensioen. Ondernemers, die vaak minstens 12 uur per dag moeten werken en weinig tijd voor extra’s hebben. En The New Rich. Voor hen is de currency van vandaag niet geld, maar tijd en mobiliteit.

Zodra je je doelstellingen voor je maandelijkse inkomen, dat je nodig hebt om leuke dingen te kunnen doen, hebt bepaald, hoef je er alleen nog voor te zorgen dat je dit inkomen realiseert.

Mijn belangrijkste doelstellingen waren om online marketingkennis op te bouwen en ervaring op te doen voor mijn online marketingfunctie. Tegelijkertijd wilde ik ook tijd hebben voor mijn huwelijk, het reizen en om echt thuis te zijn.

Elimineer de zaken die er niet toe doen of die niet leuk zijn

Nu de doelstellingen bekend zijn en je aan je lifestyle design kunt beginnen, geeft Ferriss enkele basistips om direct voor een hoge productiviteit en effectiviteit te zorgen. Pas de 80/20 regel toe op alles wat je doet, en focus je alleen op de hoofdzaken die het meest bijdragen aan je resultaten. Dit betekent dat als bijvoorbeeld 20% van je klanten 80% van je tijd nodig hebben, waarom focus je je dan niet op de andere 80% van de klanten die je minder energie kosten?

Zorg daarnaast voor een Low Information Diet: als je zeer selectief bent met de informatie die je krijgt en regelmatig ‘nee’ zegt tegen acties die niet bijdragen aan je doelstellingen, ben je minder energie aan irrelevante zaken kwijt en kun je je ook echt bij de kern houden.

Voor het opzetten van de webshop betekende dit dat ik door het verschaffen van heldere informatie een groot deel van de klantvragen op de eerste hand op kon lossen. Ook betekende dit dat ik ervoor moest zorgen dat er een selectieve doelgroep aangesproken zou worden die beperkte support nodig heeft doordat mensen uit de doelgroep: 1) weten wat ze zoeken, 2) regelmatig online winkelen én 3) gewend zijn om aan duurdere producten geld uit te geven.

Automatiseer een duurzame bron van inkomsten

Dit is het belangrijkste onderdeel van Tim Ferriss´ methode, het zorgt ervoor dat je je doelstellingen daadwerkelijk kunt realiseren, door een ‘muse’ te vinden. Hiermee ben je in staat om een business op te bouwen die automatisch een stabiel inkomen genereert, terwijl het minimale tijd vereist. Webshops in digitale producten (e-books, muziek, video) werken hierbij vaak het beste, omdat er geen fysieke levering, retouren e.d. nodig zijn. Webshops in fysieke artikelen werken ook, maar kosten meer tijd.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Omdat ik begin dit jaar moeite had om een laptoptas te vinden waarmee ik ook gezien kon en wilde worden, besloot ik mijn zinnen te zetten op het opzetten van een webshop in luxe leren laptoptassen. Toen ik als vanzelf benaderd werd door enkele leveranciers, was de kogel door de kerk. Vanaf het begin paste ik hier een aantal (niet altijd even succesvolle) basisprincipes van Ferriss toe.

Beperkt assortiment

Door een beperkt assortiment kun je het werk dat je aan de webshop hebt enorm terugdringen. Volgens Ferriss’ principes zijn 3 verschillende producten per productlijn voldoende: 1 laaggeprijsd artikel, 1 hooggeprijsd artikel en 1 artikel dat er precies tussenin zit. Daardoor zullen de meeste klanten voor het middelste product gaan en ben je niet enorm veel tijd kwijt aan het invoeren en updaten van artikelen. Ik besloot de proef op de som te nemen, en per productlijn inderdaad 3 artikelen te nemen. Het beperkte assortiment werkte door de scherper wordende concurrentie echter al snel in mijn nadeel: klanten vroegen om tassen van andere merken of ze gingen naar de concurrent. Ik besloot daarom het assortiment uit te breiden.

Tegelijkertijd is het belangrijk om altijd alert en kritisch op leveranciers te zijn, in het bijzonder als ze zich zomaar aanbieden: deze leveranciers waren in mijn geval de partijen die opeens niet meer bereikbaar waren, producten vaak niet op voorraad hadden of hun hele productlijn schrapten.

Alleen producten tussen 60 en 200 euro

Ferriss benadrukt dat je alleen door het kiezen van de juiste producten en prijsstelling de juiste doelgroep aan kunt trekken. Daarbij blijkt een prijsstelling van ongeveer 60 tot 200 euro het meest effectief. Met productprijzen die lager liggen trek je namelijk een doelgroep aan die zeer prijsbewust is en relatief veel aandacht nodig heeft. Met productprijzen die boven de 200 euro liggen zullen klanten de artikelen meestal eerst willen zien of uitproberen en is er veel klantenservice nodig. Daarnaast zit er op lager geprijsde artikelen gewoon minder marge.

Dit bleek ook uit mijn ervaringen: de artikelen tussen de 80 en 225 euro zijn het meest populair. Hierboven worden slechts nu en dan producten verkocht, of verwijs ik klanten door naar bijvoorbeeld de Bijenkorf of Apple Store waar enkele tassen liggen (en waar ze ze dus ook vaak kopen).

Schaalbaar door outsourcing

Vanaf het begin moet de webshop schaalbaar zijn, zodat het niet uitmaakt of je nu 1 of 10.000 klanten hebt. Dit stelt behoorlijk wat eisen aan de inrichting van je webshop.

Het nadeel van fysieke producten is uiteraard dat deze ingepakt en verstuurd moeten worden. Zodra de webshop groter wordt, kun je dat onmogelijk zelf doen. Door al snel een koppeling te maken tussen de Magento webshop en een fullfilment partij kon het hele proces van bestelling tot levering en retouren voor lage kosten geoutsourced worden. Daarnaast maken inmiddels veel leveranciers gebruik van ‘dropshipping’, waarbij producten vanuit hun voorraad direct naar klanten gestuurd kunnen worden. De voordelen hiervan (geen voorraad, cash flow) wegen zeker op tegen de nadelen (o.a. controle, pakbonnen in huisstijl van leverancier).

Controleerbare marketingkosten door AdWords en Affiliatemarketing

Nu de achterkant van de shop is geregeld, moet de voorkant nog: het aantrekken van kwalitatieve klanten. Google AdWords vormt hierbij de kern: het biedt een goede manier om tegen beheersbare kosten klanten aan te trekken. Het voordeel hiervan is dat je goed kunt inschatten hoeveel klanten je tegen welke kosten kunt verwachten. Belangrijk hierbij is om de long tail (niet-generieke) woorden te vinden die tegen redelijke kosten voor bezoekers zorgen die ook daadwerkelijk bestellingen plaatsen en terugkomen.

Daarnaast vormt affiliate marketing een belangrijke marketingtool. Niet alleen zorgt dit voor bezoekers en verkopen: doordat andere websites reclame voor je maken wordt er ook veel free exposure gegenereerd.

Huur een virtual assistent in

De ervaringen van Ferriss’ met virtual assistents waren veelbelovend. Zelfs zijn e-mail en agenda outsourcete hij volledig naar India. Ik besloot daarom in het begin virtual assistents uit de VS en uit India in te schakelen om zaken zoals webshopdesign en programmeerwerk, productinvoer en marketingacties te verzorgen.

Maar al snel bleek dat de grote afstand ertoe leidt dat dit minder goed werkt: assistenten waren minder betrokken, en gaven vaak voorrang aan grotere klanten. Ook zorgde gebrekkige communicatie ervoor dat er alsnog veel energie ging zitten in het corrigeren van acties. Het werkte daarom alsnog het beste om voor dit werk  betrouwbare partners in Nederland te vinden.

Bevrijding: tijd voor de poolexpeditie of relaxvakantie!

Het probleem is dat de meeste mensen gebonden zijn aan waar ze werken, zodat je niet langer dan enkele weken weg kunt gaan. Of je moet wachten tot je pensioen. Maar zodra bovenstaande is geregeld, ben je volgens Ferriss niet meer gebonden aan tijd en locatie en kun je doen wat je wilt. Zorg voor ‘mini-retirements’ door regelmatig lange verre reizen te maken in plaats van dat je moet wachten tot je pensioen.

Een 4-urige werkweek realistisch?

Ik kan concluderen dat een 4-urige werkweek, zeker in het begin waarbij de webshop moet worden opgezet, onrealistisch is. Als oprichter wil je betrokken blijven bij je ‘kindje’ en belangrijke besluiten goed overwegen. Zodra de webshop eenmaal staat, is het zeker mogelijk om een 4-urige werkweek aan te houden. Dit betekent echter niet dat er geen werk aan de webshop hoeft te gebeuren: dit zullen anderen dan voor je moeten invullen. Je zult er in dit geval voor moeten zorgen dat je betrouwbare partners hebt die zaken als logistiek, marketing, assortimentsuitbreiding en customer support op zich nemen. Maar om alles te outsourcen en terug te brengen naar een 4-urige werkweek, daarvoor blijft het waarschijnlijk voor iedere oprichter te interessant ;).

Hoe kijk ik tot nu toe terug op het webshopavontuur?

Mijn doelstelling, het opdoen van ervaring en opbouwen van online marketingkennis (en een nieuwe functie) is in ieder geval bereikt. De verkopen zijn sinds november sterk gegroeid, en deze lijn lijkt zich voort te zetten. Tegelijkertijd is het nú de tijd om door te pakken en extra energie te steken in het voor zijn van de concurrentie.

Al met al kan ik het in praktijk brengen van de 4-urige werkweek zeker aan iedereen, zowel ondernemers als werknemers in loondienst, aanbevelen!

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

We hebben er allemaal last van; een chronisch gebrek aan tijd. Werk, gezin, hobby’s en vrienden strijden met elkaar om dat beetje tijd wat je hebt. Hoe vind je dan naast je fulltimebaan nog tijd om een succesvolle webshop op te starten? Na alle aandacht voor de Four Hour Workweek besloot ik de proef op de som te nemen en een webshop op te zetten. Of het űberhaupt mogelijk is om een succesvolle webshop te runnen in een 4-urige werkweek en hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.