How to

9 verbeterpunten voor je social media strategie

0

Als consultant analyseer ik samen met mijn collega’s dagelijks de aanpak van bedrijven in online conversaties en sociale media. We vergelijken hun strategie met initiatieven uit de sector om een goed beeld te krijgen van wie waar staat en waar de opportuniteiten liggen. Op die manier hebben we de voorbije maanden heel wat kennis opgebouwd rond goede en minder goede strategieën. Jammer genoeg is het vaak teleurstellend hoe zelfs de grote spelers momenteel scoren op dit vlak.

Er is dus nog heel wat werk voor de boeg. Laten we elkaar zoveel mogelijk inspireren door tips en ervaringen uit te wisselen, zodat hier snel verandering in komt. Op basis van onze ervaringen zijn dit alvast 9 verbeterpunten:

1. Breng consistentie in je nieuwe touchpoints

Heel vaak vinden we rommelige (lokale) initiatieven die duidelijk niet centraal aangestuurd worden. Dit zorgt voor gebrek aan consistentie in doelstellingen en merkimago. Beschouw je social media profielen als nieuwe touchpoints!  We weten allemaal hoe belangrijk het is om in alle touchpoints dezelfde ervaring te bieden aan klanten. Zorg er dus voor dat je merk ook binnen social media consistent wordt neergezet, over verschillende landen, tools en kanalen heen. Synchroniseer je efforts, uiteraard met een lokale vertaalslag.

2. Enjoying the silence?

Veel bedrijven hebben een eigen profielpagina, maar zijn totaal inactief. Vaak dateren de recentste berichten van maanden of soms zelfs jaren geleden. Dit soort spookpagina’s geven een absoluut foute indruk. Of willen we niet allemaal een dynamisch imago? Soms zijn er duizenden mensen geconnecteerd die wachten op Godot. Toon dat je leeft en activeer je potentieel. Go en engage!

3. Wees geen talking head, ga voor dialoog

Naast de slapende bedrijfsprofielen heb je een tweede categorie: de broadcasters. Zij gebruiken sociale media als een nieuwe manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken, en posten op alle mogelijke kanalen hun boodschap. Maar ach, social media zijn geen eenrichtingsverkeer (let op het woord ‘social’): het gaat om conversatie en dialoog. We connecteren niet met logo’s, we connecteren met mensen!

4. Vertel verhalen waarmee mensen zich kunnen identificeren

Te vaak worden enkel saaie persbericht- achtige berichten gedeeld. Mensen raken feiten en cijfertjes echter al snel beu. Denk er even over na: we identificeren onszelf op basis van emoties en verhalen, niet op basis van cijfers en statistieken. Breng daarom wat meer fun: zet je bedrijfscultuur in de verf, stel je werknemers voor, toon je eigen werkplek op foto of video en deel grappige anekdotes. Dump je saaie imago, storytelling is o zo krachtig!

5. Als het niet deelbaar is, bestaat het niet

Af en toe vonden we dan toch enkele leuke bedrijfsanekdotes, leuke foto’s van achter de schermen, zelfs grappige filmpjes over teambuilding. Maar jammer genoeg is 99 procent van het materiaal gewoon statische inhoud op de bedrijfswebsite en niet deelbaar! Alles wat je doet, moet deelbaar zijn. Als je video’s maakt, denk dan aan YouTube, Vimeo enzovoorts. Voor foto’s kun je gebruik maken van Flickr. Als je presentaties deelt, is SlideShare een handige tool. Ieder bedrijf heeft leuk en boeiend materiaal beschikbaar, we moeten het gewoon makkelijker deelbaar maken, zodat nog veel meer mensen kunnen meegenieten.

6. Is tekst echt het enige wat je in huis hebt?

Bedrijven die dan toch hun visie, bedrijfsgeschiedenis of interne cultuur delen, stellen het doorgaans erg saai voor. Wat een gemiste kans! Durf een stapje verder te gaan. Mensen nemen niet langer de tijd om lange teksten te lezen. Daarom: bouw een leuk verhaal door veel meer foto’ en filmpjes in je online conversaties te gebruiken. Wat zou je zelf het leukst vinden?

7. Denk na over een digitale ‘channeling’ strategie

Veel bedrijven posten via automatische systemen hun boodschap tegelijk op alle social media profielen. Maar elk kanaal heeft specifieke kwaliteiten waar je gebruik van kan maken. Gebruik ze niet gewoon om inhoud te verspreiden, maar denk na over een goede strategie waarbij je gebruik maakt van de intrinsieke krachten van ieder platform. Het doelpubliek is bovendien vaak verschillend. Consumenten die fan worden op Facebook hebben misschien wel andere verwachtingen dan mensen die via Twitter met jou in contact staan. Speel in op de verschillende verwachtingen en doe het op een slimme manier!

8. Lonely at the top. Laat de wereld weten waar je bent

Het is pijnlijk om te zien dat veel grote bedrijven, met vaak meer dan duizenden werknemers, maar een handvol ‘vrienden’ hebben op social media. Vergeet niet dat we allemaal een beetje lui zijn: verwacht niet dat mensen je zullen komen zoeken! Daarom: probeer zo vaak mogelijk links naar je social media kanalen te vermelden. Op je website, in je nieuwsbrief en in alle offline communicatie en vraag actief om te connecteren!

9. Activeer het interne goud, je medewerkers

Veel bedrijven blokkeren sociale netwerksites intern. Dat betekent dat hun medewerkers letterlijk de mond gesnoerd wordt. Zo kunnen ze jou nooit helpen om conversaties op te bouwen!

  • Stap 1: leer los te laten, laat die ‘access denied’-mentaliteit varen. Denk aan de opportuniteiten in plaats van aan de mogelijke nadelen.
  • Stap 2: informeer je medewerkers van je sociale initiatieven, zodat ze zich kunnen connecteren en kunnen helpen om het nieuws te verspreiden.

Dit zijn alvast de eerste stappen. Misschien kan jij er nog wel andere aan toevoegen? Voeg je aanvullingen of reacties hieronder toe of deel je opinie via Twitter.