Innovatie

Re-commerce: groot in Amerika, binnenkort ook in Nederland?

0

Steeds meer consumenten vragen zich af hoe ze op een nette manier afkomen van hun hopeloos verouderde elektronische gadgets, zoals mobiele telefoons, mp3-spelers, computers en navigatiesystemen. In Amerika ontstaan nieuwe initiatieven die werk maken van het inkopen en recyclen van elektronicajunk en zo goed geld verdienen. Uiteraard met slimme inzet van internet. Goed voor het milieu en de portemonnee van de consument. De vraag is wanneer de eerste initiatieven op het gebied van re-commerce in Nederland verschijnen.

Wat is de trend?

Nu Sinterklaas en Kerst voorbij zijn, is het interessant de kast eens uit te mesten en de verouderde elektronicameuk te verzamelen. Lees: de mobiele telefoons, gadgets, Playstations van maximaal 1 jaar oud, die nu alweer hopeloos verouderd lijken. In een steeds sneller tempo vervangen consumenten hun elektronicaproducten met weer nieuwere – en zogenaamd betere – varianten. Zo ontstaat tevens de vraag naar het verkopen, dan wel recyclen, van de oude rotzooi. In Amerika is deze trend duidelijk zichtbaar. Bestbuy.com en het gespecialiseerde Gazelle springen in de relatief nieuwe markt. Opvallend: op de Nederlandse websites van BCC, Dixons en Mediamarkt is niets of nauwelijks iets te vinden over het recyclen van elektronicaproducten. Een gemiste kans.

Oude meuk wordt tegenwoordig netjes gerecycled in Amerika. Nederland blijft achter.

Twee initiatieven beschrijf ik hieronder om de trend verder toe te lichten: Gazelle.com en Bestbuy.com.

Gazelle.com

Gazelle is een van de snelste groeiers in de Verenigde Staten (No. 24 van de Inc. 500 van 2010), met een groei van meer dan 7000% en een omzet van 10 miljoen dollar. In 2006 startten twee Amerikanen het bedrijf. Ze waren geschokt van het bericht dat jaarlijks 40 miljoen computers worden weggegooid. In hun ogen onzinnig en onnodig. En het feit dat de oprichter moest betalen bij een elektronicazaak om zijn oude BlackBerry te laten recyclen, was voldoende aanleiding om een nieuw bedrijf te starten. Momenteel accepteert Gazelle meer dan 250.000 verschillende tweedehands elektronica-artikelen die zij zelf weer verkoopt, dan wel recyclet. In de praktijk wordt 90% van de ingezamelde spullen weer verkocht en 10% gerecycled (zonder kosten voor de consument).

Hoe gaat re-commerce in zijn werk? De consument of het bedrijf gaat naar de website en zoekt naar een indicatieve waarde van het item. Vervolgens kan men het gratis verzenden naar Gazelle. Daar aangekomen maakt het personeel het item schoon, verwijdert eventuele aanwezige data op de harde schijf en zet het opnieuw te koop of het wordt gerecycled. Hiermee vervult Gazelle de rol van doorgeefluik. En wel van early adoptors naar late adoptors (aldus Israel Ganot, de oprichter).

Recentelijk heeft Gazelle partnerships gesloten met Wal-Mart, Costco, Sears en Office Depot. Deze retailers promoten nu de diensten van Gazelle via het web. Je kunt bijvoorbeeld bij Sears je elektronicajunk afgeven. Sears geeft dit vervolgens door aan Gazelle en betaalt de consument in waardebonnen van Sears. Een slimme vorm van samenwerking, waarvan beide bedrijven profiteren.

Je kunt je afvragen waarom consumenten niet gewoon zelf de spullen op eBay (of in Nederland op Marktplaats) zetten. In de praktijk blijkt het voor veel consumenten toch teveel gedoe om de veiling te volgen, afspraken te maken met de koper en het geld uitbetaald te krijgen. Gazelle maakt het een stuk eenvoudiger. Je weet van tevoren wat je krijgt voor je oude telefoon en kunt het item vervolgens gratis versturen. En in de regel heb je binnen een week je geld op de bank staan. En recyclen is al helemaal een vak apart. Een vak dat Gazelle goed verstaat.

Homepage van Gazelle.com

Gazelle-for-good: goed voor Gazelle, goed voor het milieu

Met het programma Gazelle-for-good kun je zelf ook elektronicaspullen gaan inzamelen, met hulp van je vrienden. Alles wat verzameld is, wordt door Gazelle omgezet in cash en uitbetaald aan één van de 100 aangesloten goede doelen. What’s in it voor Gazelle? Ze hopen een kleine winst te maken op het verschil tussen de inkoop en de verkoop van de ingeleverde producten. En meestal lukt dat wel.

Gazelle heeft een eigen winkel op eBay, waar de meeste nog bruikbare elektronica wordt verkocht.

Gazelle biedt de mogelijkheid om het geld dat je ontvangt te doneren aan een van de 100 goede doelen.

BestBuy.com

Als je bij BestBuy een nieuwe televisie koopt, dan haalt een winkelmedewerker de oude gratis voor je op om deze te recyclen. Heb je niets gekocht bij BestBuy, dan halen ze je oude meuk op voor 100 dollar. Om het vervolgens netjes te verwerken tot schroot. In de winkels accepteert BestBuy bijna elk elektronica artikel voor een bedrag van 10 dollar (ook als je het niet bij BestBuy hebt gekocht). Hiervoor krijg je dan direct een waardebon van 10 dollar.

Kleine tip: mocht je je computer willen verkopen of recyclen, haal dan eerst even de harddisk eruit met mogelijk persoonlijke data. Weet je niet hoe dat moet? BestBuy doet het voor je, voor $9,99 (het blijven retailers!)

BestBuy.com/recycling

Conclusie

Er is ondertussen een markt ontstaan voor het opkopen, wederverkopen en eventueel recyclen van tweedehandse spullen. Lees: re-commerce. In Amerika is deze behoefte al opgepakt. Tijd dat de Nederlandse retailer er bovenop springt.

Dit artikel wordt eveneens gepubliceerd in Twinkle.