Innovatie

eBooks hacken is een peulenschil

0

In het verleden heb ik er al eens eerder over geschreven. Ik wilde weten of ik in staat was een eBook van  Bol.com  op mijn Kindle (inmiddels iPad) over te zetten. Destijds vrij omslachtig, niet voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker geschikt. Vervolgens heb ik mij er een jaar lang niet meer druk om gemaakt. Tot afgelopen week.

Collega Menno van Doorn had een boek van Amanda Spink aangeschaft voor zijn iPad. Een aanrader. Maar het eBook ‘Information Behavior: An Evolutionary Instinct‘ kost wel even 82,10 dollar en dat voor 96 pagina’s… Slik! Uiteraard waanzin, maar ik wilde het boek wel lezen. Moest ik het boek dan ook aanschaffen, hacken of gewoon de iPad van Menno lenen? Ondertussen kwam ik er achter dat het boek ook via Google Books te lezen is. Maar het liet mij niet los.

Vandaag kreeg ik automatisch op mijn iPad het nieuwste boek van James Gleick ‘The Information‘ aangeleverd. En weer moest ik aan vorige week terugdenken. Toch een keer de proef op de som nemen. Hoe moeilijk zou het zijn om dit boek te hacken? Met een simpele query ‘remove drm from kindle 2011‘ viel mijn oog op het allereerste zoekresultaat. De link verwees naar een artikel ‘How To Strip DRM from Kindle E-Books and Others‘ van het gerenommeerde tijdschrift Wired. In dit artikel legden zij keurig uit hoe ik mijn Kindle boeken kon hacken. Al met al kostte mij het nog geen 5 minuten tijd om het een en ander aan het werk te krijgen. Een kind kon de was doen.

Dus tja, wat betekent dit dan? Ik ben niet voornemens om illegaal boeken te downloaden. Ik zal ze netjes aanschaffen via Amazon. Er moet echter wel iets aan de prijs gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan mijn eerdere posting over Jeremy Roberts. Een auteur die het illegaal downloaden van zijn boeken toejuicht, maar de lezers wel via allerlei fora vraagt om zijn boeken te reviewen. Of te kopen. En dat tegen een klein bedrag. Denk ook aan Amanda Hocking die een dik belegde boterham aan haar goedkope boeken verdient.

Devices gratis en eBooks goedkoop. Dat is de toekomst. Anders wordt je industrie gekaapt.