Inspiratie

Social media in de B2B-economie – maak het relevant!

0

Wie het heeft over het inzetten van social media voor zakelijk gebruik, heeft het al snel over LinkedIn. Met ruim 2 miljoen mensen op LinkedIn in Nederland, is het netwerk interessant voor de B2B-markt. Eugenie van Wiechen is de Nederlandse Country Manager van LinkedIn en zij gaf op het B2B Marketingforum 2011 een presentatie.

Waves

De ontwikkeling van social media is volgens van Wiechen afkomstig uit een aantal waves. Deze lichtte ze uitgebreid toe:

Wave 1: Portals

Rond 2000 ontstonden op het internet de zogenoemde ‘portals’. Portals zijn de plekken waar een grote hoeveelheid  links worden gedeeld. Het zoeken naar de juiste informatie kost hier veel moeite en tijd. Een bekend Nederlands voorbeeld van een portal is Startpagina.nl.

Wave 2: Zoekmachines

De 2e wave bracht ons de zoekmachines waardoor we een grote hoeveelheid sites snel kunnen doorzoeken. Google maakt het ons mogelijk om op zoektermen sites te doorzoeken.

Wave 3: Social media

Social media is de wave waarin we ons nu volop ontwikkelen. De ontwikkeling van social media komt voort uit relevantie. “Zoekmachines kunnen ons geen relevante resultaten geven die specifiek voor jou zijn”, stelt Van Wiechen. “Social Media spelen in op subjectieve behoeftes en creëren zo relevantie voor de gebruiker.” Van Wiechen haalt het voorbeeld aan van Suzan Boyle (foto). Zonder social media was zij nooit ontdekt. Doordat mensen haar talent leuk vonden, relevant, deelden ze de video met anderen. Een zoekmachine had hierin geen rol kunnen spelen.

Ieder platform is anders

Van Wiechen geeft in haar presentatie duidelijk aan dat Social Media niet allemaal hetzelfde gebruik kennen. Er zijn grote verschillen tussen Twitter, Facebook en LinkedIn. Wat je op LinkedIn doet, past bijvoorbeeld niet op Facebook. Ook dit heeft te maken met relevantie. Een gebruiker op Facebook zit immers niet te wachten op discussies rondom zakelijke thema’s.

Drie dimensies van relevantie

1. Kritische massa

De kritische massa is het netwerkeffect dat ontstaat op sociale media. Door het plaatsen van een tweet of een post wordt het bericht gedeeld met anderen. Als dit relevant is voor anderen vinden er retweets plaats of volgen er reacties.

2. Context

De context waarin informatie wordt aangeboden is van belang voor de relevantie. Van Wiechen onderscheidt 3 verschillende niveaus van context: persoonlijk, familie en professioneel.

3. Data

De beschikbaarheid van data speelt een belangrijke rol. Uiteraard gaat het hierbij om data in de breedste zin van het woord. Iemand die een adres voor je heeft van een leuk restaurant dat voor jou interessant is, kan dus erg relevant zijn.

Hoe relevant zijn social media voor B2B?

Uit eigen onderzoek van LinkedIn blijkt dat 70% van de B2B-marketeers denkt dat LinkedIn relevant kan zijn voor hun business. De marketeers zien kansen in branding, het genereren van nieuwe business, het vergaren en delen van kennis en het vinden van talent.

Branding

Social media zijn voor elke organisatie belangrijk – of je er nu wel of niet mee werkt. Het imago van een organisatie kan razendsnel veranderen (in positieve en negatieve zin) door berichten verspreid via social media. Social media kunnen, wanneer ze goed worden ingezet,  zeer relevant worden. Het imago van je bedrijf kan met Social media ontzettend worden ondersteund.

Onder branding valt natuurlijk ook ‘Personal Branding’. Het laten zien van jezelf in een zakelijke context is heel anders dan wanneer je dit persoonlijk doet. Dezelfde verschillen zie je bij branding tussen B2B en B2C.

Nieuwe business genereren

Vanwege de persoonlijke benadering op sociale netwerken zijn social media interessant om ‘warme’ leads te generen die zorgen voor betere respons. B2B-marketing gaat bij uitstek om vertrouwen en bij voorkeur om een persoonlijke relatie. Social media maken meer dan ooit de dialoog mogelijk en dus ook de kans op onderling vertrouwen.

Een goed voorbeeld is te zien op LinkedIn waarbij gebruikers ‘recommendations’ kunnen plaatsen over de diensten van een organisatie. Iedereen in het netwerk kan die aanbevelingen lezen.

Kennis vergaren en delen

Het delen van kennis staat vaak in een lijn met social media. Kennisdeling kan op LinkedIn perfect in de groepen waar vragen door leden gesteld kunnen worden. Anderen geven relevante antwoorden op de vraag.

Een ander voorbeeld is het recent gelanceerde LinkedIn Today waar uitsluitend nieuws valt te lezen uit het vakgebied waarin de gebruiker werkzaam is. Ook biedt de nieuwe zoekfunctie ‘signal’ de mogelijkheid om LinkedIn te doorzoeken op basis van zoektermen.

Talent vinden

Social media hebben een prominente plek in de wereld van recruitment weten te veroveren. Werving en selectie is meer dan ooit een vakgebied waarbij de focus ligt op actieve, langetermijnbetrokkenheid van recruiters bij kandidaten en opdrachtgevers. Social media zijn hierin inmiddels onmisbaar geworden.

LinkedIn heeft de ‘Career explorer‘ ontwikkeld, waar afgestudeerde studenten verder hun carrière kunnen ontwikkelen. De nieuwe tool vraagt waarin de afgestudeerde zou willen werken. De Career explorer van LinkedIn kijkt wie in jouw netwerk je daarbij kan helpen.

Philips health care: een goed voorbeeld

Van Wiechen vond de LinkedIn groep van Philips, over innovatie in Health Care, een goed voorbeeld voor de B2B markt. “In de groep komen eigenlijk alle bovengenoemde voorbeelden naar voren”, zegt Van Wiechen. Philips positioneert zich met deze groep goed op het gebied van gezondheidszorg producten. Door discussies in de groep kan nieuw talent worden ontdekt en kennis worden gedeeld. “Philips heeft een community gecreëerd binnen een groot platform. Hiervan zouden we er op LinkedIn in de toekomst graag meer van zien.”

Lees hier alle artikelen over het B2B Marketingforum.