Inspiratie

NFC op mobiel: in 2 jaar nieuwe koning van de wereld

0

Hoera, ze zijn er! De eerste smartphones met NFC, de chip voor nieuwe contactloze communicatie voor dichtbij (<10cm). Hoewel de techniek en een aantal niche-toepassingen al jaren bestaan, wordt NFC nu door de verwerking in miljoenen mobieltjes ineens een massaproduct. Nieuwe toepassingen zijn daarom interessant voor vele partijen, waarbij niet alleen de financiële wereld, maar ook veel handelingen de komende 2 jaar gaan veranderen.

Waarom is NFC bijzonder?

Een vraag die velen wellicht zullen stellen, want er zijn namelijk al tal van manieren om signalen naar elkaar te sturen. Zeker met de mobiele telefoons hebben we een breed scala aan mogelijkheden voorbij zien komen. Maar wat maakt NFC (voluit: Near Field Communication) nu zoveel anders dan bluetooth, QR-codes of gewoon mobiel internet?

Het grote verschil zit hem in de veiligheid, snelheid en dus het gemak. Een NFC-chip in of op een mobiel werkt alleen binnen 10 centimeter van een bron die die NFC-code kan lezen en kan verbinding maken binnen 0,1 seconde. Hierdoor kan persoonlijke data (redelijk) veilig worden verstuurd. Bluetooth heeft een veel groter bereik, waardoor het een stuk eenvoudiger is om data van anderen op te vangen. Voor QR-codes is uiteraard de camera nodig, wat dan weer een extra gerichte actie in een goed verlichte ruimte vereist. Meer verschillen zijn te vinden op Quora. Deze veilige en persoonlijke eigenschappen maakt geldtransactie met mobiel mogelijk en dat spreekt de financiële wereld aan.

Welke bedrijven willen NFC?

De financiële wereld is natuurlijk wel een erg ruim begrip, maar de groep geïnteresseerden die Forrester in een recent rapport op basis van vele interviews en duizenden enquêtes in kaart heeft gebracht, is zelfs nog breder. Duidelijk is dat niemand van de volgende partijen de NFC-slag wil missen:

De gevestigde financiële bedrijven

 • Creditcardmaatschappijen. Zij moeten iets met NFC, want dit gaat hun passen vervangen. Bij Visa werken dan ook 60 man fulltime aan mCommerce.
 • Banken. Zij willen binnen de NFC-transacties een toeslag of percentage kunnen ontvangen en willen door innovatie klanten winnen (de  Rabobank is een goed voorbeeld).
 • Betalingssysteem-bedrijven. Bedrijven als Ingenico en Verifone kunnen met terminal-upgrades geld verdienen.

Nieuwe financiële bedrijven

Mobiele partijen

 • Fabrikanten van smartphones/tablets. Een nieuwe feature zal weer een nieuwe golf aankopen opleveren.
 • Mobiele providers. Bedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile hebben grote invloed, want zij beheren het beveiligingsdeel van banking en dat is nieuw voor ze. Micro-payments oké, maar ze zijn nog angstig om ook grote bedragen toe te staan. Bij problemen zijn zij het die genoemd worden. Hier moeten ze dus veel voor investeren en daar willen ze ook wat voor terug, zoals betaalde services door users, vanuit zowel de consument als bedrijven. Toch lijken hier eindelijk de grootste stappen genomen, want veel providers gaan er in 2012 al mee aan de gang!
 • App-bouwers. Tal van nieuwe apps horen tot de mogelijkheden, dus tal van nieuwe mogelijke inkomsten.

Retail

 • Grote winkels. De meeste grote supermarkten en andere megastores zullen het toejuichen; kortere rijen en minder personeel nodig bij de kassa!
 • Kleine winkels. De kleinere winkelier is een stuk sceptischer, onder andere vanwege dezelfde reden als de consument, namelijk:

Waarom zouden we meedoen?

Zowel de kleine winkelier als de gemiddelde consument wil nog niet, want wij (met name in Nederland) hebben weinig problemen met de huidige betalingsvormen. De gebruikers- én retailerskant van het verhaal van Mobile Banking is echter vorige week al uitgebreid toegelicht in deze blog van Frans van de Horst van TNS NIPO en wie hier niet genoeg aan heeft, kan nog uren spelen met mooie datavisualisaties op discovermobilelife.com. Echter, de genoemde bedrijven die het wat op kan leveren, laten het er niet bij zitten en stellen zichzelf de vraag:

Hoe gaan consument en winkelier overtuigd worden?

Daarvoor moeten andere, vrijere toepassingen van NFC komen. Geld is altijd iets engs, maar er zijn tal van mogelijkheden:

 • Meer informatie. De meest onschuldige toepassing van NFC, met name bij bezienswaardigheden handig. Op dit vlak kan NFC de QR-code vervangen.
 • Fysiek inchecken. Bijvoorbeeld bij een event, maar ook bij een luchthaven mogelijk.
 • Aanwezigheid klokken. Ligt in het verlengde van inchecken, maar dan ook met uitchecken erbij, waardoor men precies weet wie er in een pand of op een terrein is. En aanwezigheidsuren kunnen eventueel worden geklokt.
 • Sociaal inchecken. Als er meer en meer NFC-punten komen, kunnen die ook dienen om snel via Foursquare of Facebook Places te kunnen inchecken.
 • Visitekaartjes delen. Soortgelijke initiatieven bestaan nu op basis van andere technieken uiteraard ook al, maar werken in de praktijk vaak niet optimaal.
 • Korte route afleggen. GPS is handig voor lange afstand, maar binnen een museum is een route langs genummerde NFC-punten (die ook weer extra info geven via je mobiel) wellicht handiger.
 • Real life Games. GPS-spellen krijgen al steeds meer gebruikers. Maar als NFC-punten gebruikt worden als fysieke punten voor een online game, ontstaat er weer een extra dimensie.
 • Gebruik als sleutel. Nu al zijn er vele NFC-pasjes die als sleutel dienen en al dan niet ook alleen binnen bepaalde tijden werken. Straks gaat dat met de mobiel.
 • Prijzen scannen. De stap voor je daadwerkelijk afrekent. De barcode-lezers zijn alweer achterhaald, NFC werkt veel sneller.

Wanneer is de wereld dan veranderd?

Veel voorspellingen, zoals ook die van TNS NIPO en Forrester, geven aan dat het nog 5 tot 10 jaar duurt voor de massa met betrekking tot mobile banking echt om is. Maar ik denk dat het harder gaat dankzij bovengenoemde scenario’s, waardoor men er al snel aan gaat wennen. Daarbij gaan de genoemde bedrijven het ook nog eens flink promoten. Een korte mogelijke tijdslijn:

 • Juni 2011: NFC komt op iPhone 5, er is veel discussie over, maar het zou het zeker te laat zijn als het volgend jaar pas komt. Dus ze moeten wel, om Android nog enigszins bij te houden.
 • September 2011: na een hele zomer apps bouwen, beheren NFC-apps de topdownloads de hele maand. Iedereen weet nu ook hoe vet en hoe veelzijdig NFC is.
 • December 2011: praktisch alle nieuwe smartphones bevatten nu NFC. Sinterklaas klopt niet meer op het raam, maar opent de deur met zijn NFC-mobiel.
 • April 2012: alle providers bieden nu NFC-diensten aan en de eerste winkels starten met mobiel betalen via NFC.
 • Juli 2012: het EK en daarna de Olympische Spelen dienen als uithangbord voor NFC en mobiel betalen, dit onder leiding van Samsung & VISA.
 • Oktober 2012: alle supermarkten en vele andere winkels in Nederland bieden nu de mogelijkheid tot mobiel betalen via NFC.
 • Januari 2013: na een lichte daling in 2012 is nu het gebruik van de pinpas rond kerst en oud en nieuw fors gedaald, want 27% van de inkopen gaat via NFC.
 • April 2013: internationaal blijkt dat 63% van de inwoners van Europa, Amerika en Azië nu dagelijks NFC gebruiken. In Nederland wordt de eerste Koningsdag gevierd, waar de nieuwe koning na een spelletje ‘koek scannen’ zijn verwondering over de nieuwe trend uitspreekt: “Ik ben dan de nieuwe koning van het land, maar NFC is de nieuwe koning van de wereld.”

Wat denken jullie, een realistisch scenario?