Onderzoek

Mobile banking: techniek is zover, consument nog niet

0

Alle aanbieders zijn het erover eens: op korte termijn is mobiel bankieren, en met name mobiel betalen, mogelijk. De smartphones zijn er klaar voor, de apps worden ontwikkeld en de NFC chips kunnen hierdoor tot hun volle wasdom komen. Maar wat levert het de consument aan voordelen op?

Dat is de werkelijke vraag waar de aanbieders over na moeten gaan denken! In Nederland, maar ook in veel andere westerse landen, worden de huidige betaalmiddelen niet als problematisch ervaren en zijn deze over het algemeen zeer veilig en snel. De ervaring met de chipknip/chipper in Nederland heeft bewezen dat een push vanuit de aanbieders met verschillende technieken en aanbieders niet werkt. De consument wil met één systeem aan de slag waarmee bij alle retailers en webshops betaald kan worden.

Huidige Nederlandse consument wil niet aan mobiel bankieren

TNS heeft met haar wereldwijde studie ‘Mobile Life’ in kaart gebracht wat men doet – en wil doen – met de mobiele telefoon. 43 landen zijn in kaart gebracht via dit onderzoek, waaronder Nederland. Als we kijken naar het huidige gebruik van mobiel bankieren, dan zien we dat we het in vergelijking met Duitsland redelijk doen, maar de we achter liggen bij de VS en de wereldwijde koploper op dit gebied: Zuid-Korea.
gebruik mobiel bankieren

In vergelijking met veel andere westerse landen gebruikt Nederland mobiel bankieren even vaak. Maar ook niet-westerse landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Tanzania en Kenia kennen ditzelfde niveau van mobiel bankieren. We doen het dus niet slecht, maar we lopen ook niet voorop.

Mobiel betalen: nergens in de wereld hoge cijfers

activiteiten op dit moment

Bovenstaande grafiek toont de mate waarin men de mobiel gebruikt voor het doen van betalingen en andere bankzaken. Er zijn eigenlijk geen landen in de wereld waar echt veel wordt gedaan aan de diverse activiteiten. In Nederland heeft een kwart van de mensen de afgelopen maanden wel iets gedaan. Met name het bekijken van het rekeningoverzicht en het kopen van belminuten gebeurt veel, we zijn daarmee iets actiever dan de Amerikanen; daar is het aandeel groter dat de stand van zaken op de betaalrekening bekijkt. Alleen in Zuid-Korea is een veel groter deel actief, al blijft het ook hier beperkt tot enkele diensten. De techniek zou hier oplossingen kunnen bieden, alleen blijkt de intrinsieke interesse op dit moment laag.

Zonder extra impulsen blijft mobiel betalen achter

Als we vragen wat men wil doen, dan neemt het aandeel ‘geen’ met slechts 10% af. Alleen in Zuid-Korea zou men een vracht aan mogelijkheden gaan gebruiken als dit eenvoudiger mogelijk zou zijn.

activiteiten in de toekomst

Mobiele devices nog niet echt aantrekkelijk voor Nederlanders

We kunnen ook kijken naar het device waarmee men mobiel wil bankieren. We zien dat Nederland hier meer achterblijft bij de andere landen, waarschijnlijk is de pc de meest geschikte manier voor Nederlanders. Men ervaart dus geen problemen met het bankieren vanuit huis en het betalen met de huidige middelen.
device mobiel bankieren

Op zoek naar relevantie voor consument en retailer

Als de partijen die in deze markt actief zijn kunnen komen tot algemene standaarden voor mobiel betalen en mobiel bankieren, dan is pas de eerste hobbel genomen.

Echter daarna is het zaak de relevantie te vinden om de consument en de retailer hiertoe aan te zetten. Mobiel betalen wordt pas relevant als het (vrijwel) overal kan. De vraag is of de retail nóg een extra apparaat wil hebben op de toonbank om dit mogelijk te maken en of deze hier wel voor wil betalen? En wat levert het de consument extra op naast pinnen, chippen, cash en credit card? Iedereen moet toch een portemonnee of portefeuille bij zich hebben om zijn of haar identiteitsbewijs mee te nemen, dus het argument ‘geen portemonnee meer mee’ gaat niet op.

Mobiel betalen moet dus iets anders bieden, bijvoorbeeld informatie, alerts, tickets etc. De branche moet hier gezamenlijk naar op zoek als de randvoorwaarden van veiligheid en standaardisatie zijn ingewilligd.

Nieuwsgierig naar meer cijfers, informatie of de onderzoeksverantwoording, bekijk dan onze presentatie over Mobile Life. Of lees ook de andere artikelen over Mobile Life.