Reportages, Trends

Mobiel internet groeit als kool

0

Het was afgelopen dinsdag een interessante dag op Mobile Convention Amsterdam. Een kleine 1.000 bezoekers en veel interessante presentaties. Duidelijk is dat de mobiel internet groeit al kool. Vandaar euforie alom. Hier mijn bevindingen.bol.com zag in 2010 de omzet vanaf mobiele devices met een factor 10 groeien en komt 5.4% van alle shopper traffic bij bol.com van mobiele devices af. Google spreekt van een Mobile (R)evolution en ziet dat 40% van alle search-opdrachten van een mobiel device komt en dat in 2010 het aantal ‘retail searches’ met een factor 6 gestegen is.


Sanoma rapporteerde dat het percentage smartphones handset-verkopen in 2010 is gestegen van 22 % naar 35 %.

En dat smartphones inmiddels 31% van alle pageviews van NU.nl doen.

De iPad

Er was een zekere verwondering bij de sprekers over de snelle ontwikkeling van de iPad. De verkoopcurve van de iPad gaat sneller omhoog dan die van de iPhone; er zijn 15 miljoen iPads in 9 maanden verkocht. De typische iPad-gebruiker is een goedopgeleide man van 25-44 jaar; hij gebruikt de iPad vooral voor nieuws, browsing, search en e-mail (in die volgorde). Bijna alle iPad-gebruikers gebruiken de iPad meerdere keren per dag; 34 % per dag meer dan 30 minuten en 54% meer dan 1 uur per dag. Sanoma ziet bij iPad-gebruikers die ook een computer en smartphone hebben dat ze de iPad vaak nog even vlak voor het naar bed gaan gebruiken, de smartphone het meest in de ochtendspits en de computer tijdens werktijden van 9 tot 4 uur; allemaal eigenlijk tamelijk logisch.

Samona kwalificeert de iPad als een persoonlijk tv-scherm dat veel op de bank gebruikt wordt voor entertainment en creativiteit. Bol.com ziet dat het gedrag van iPad-gebruikers erg lijkt op dat van PC-gebruikers, want (a) ze bezoeken beide de gewone websites en (b) de conversie verschilt ook nauwelijks.

Website of app

Sanoma en bol.com blijken (niet onverwacht) totaal verschillende strategieën voor content te hebben. Sanoma bracht in 2010 zo’n 40 apps in omloop en in 2011 staan er veel meer in het plan. Logisch, want apps lenen zich bij uitstek voor rich content. Bol.com daarentegen ziet weinig in apps en concentreren ze zich op hun mobiele website m.bol.com. Ze hebben daar recent ook de Thuiswinkel award mee gewonnen.

Bankieren en betalen

Gelukkig hebben we in ons land de Rabobank met een samenhangend innovatieprogramma. De andere grote retailbanken doen helaas slechts wat hapsnap innovaties. Rabobank meldde dat direct na de introductie van de iPhone in 2008 het gebruik van internetbankieren onverwacht snel toenam; van 20.000 toen tot 175.000 gebruikers nu. De iPhone blijkt zó gebruiksvriendelijk dat sommige gebruikers de Rabo Internetbankieren app meerdere keren per dag gebruiken. Rabobank introduceerde sms-betalen voor peer-to-peer betalingen en heeft ervaren dat mensen daarvoor liever internetbankieren gebruiken. Daarnaast is Rabobank partner van Myorder voor bestellingen op het strand en terrasjes en wordt NFC-betalen uitgerold naar closed user groups zoals kantines van sportverenigingen.

Aangekondigd werd dat Rabobank en bol.com onder de werktitel ‘iDeal op mobiel’ samen een proof of concept gaan doen. Hiermee wordt Currence, de eigenaar van iDeal, uitgedaagd. Dit wordt een proef met 100 klanten waarbij de Rabo Internet bankieren app gebruikt wordt; indien in de laatste 15 maanden al een transactie met de tegenpartij gedaan is, kan dit zonder de random reader. Overigens, er werd een grafiek getoond waaruit bleek dat mobile traffic naar verwachting een flinke deuk zal slaan in het verkeer vanaf de PC.

5 drivers van Mobiel internet gebruik

Google stelde dat er 5 factoren zijn die de snelle groei van mobiel internet veroorzaken.

Indrukwekkend waren de bijbehorende demonstraties, waarbij er een was waarbij een foto (!) van een Sudoku puzzel uit de Sp!ts  genomen werd  die ‘door de cloud’ in real-time in de zaal zichtbaar stap voor stap opgelost werd. Alle componenten in de keten werden daarmee duidelijk in beeld gebracht.

Lees hier meer over Mobile Convention 2011.