Snack Cultuur in 2011

0

Het centrale thema van het Wired Magazine van maart 2007 was ‘Snack Culture’. Aan de hand van dit thema werd duidelijk gemaakt hoe – dankzij de digitalisering van de wereld – mensen steeds meer afhankelijk zijn van hapklare brokjes informatie. De makers van de ‘Snack Culture’-editie konden toen nog niet voorzien hoe scherp hun analyse van onze hedendaagse cultuur was.

Belangrijke trend

“Music, television, games, movies, fashion: we now devour our pop culture the same way we enjoy candy and chips – in conveniently packaged bite-size nuggets made to be munched easily with increased frequency and maximum speed. This is snack culture – and boy, is it tasty (not to mention addictive).” Dit fragment is afkomstig uit het openingsartikel “Minifesto for a New Age” van het Wired Magazine uit maart 2007.

In december 2007 roept de website Trendwatching.com ‘Snack Culture’ uit tot een van de 8 belangrijkste consumententrends voor het jaar 2008: “SNACK CULTURE represents the ‘transient sphere’ on steroids, catering to consumers’ insatiable craving for instant gratification. SNACK CULTURE thus embodies the phenomenon of products, services and experiences becoming more temporary and transient; products that are being deconstructed in easier to digest, easier to afford bits, making it possible to collect even more experiences, as often as possible, in an even shorter timeframe.”

De makers van de ‘Snack Culture’-editie konden toen nog niet voorzien hoe scherp hun analyse van onze hedendaagse cultuur was. De allereerste iPhone was weliswaar een paar maanden voor het schrijven van het artikel gepresenteerd, op 9 januari 2007 op Macworld om precies te zijn, maar pas een half jaar later kon de iPhone gekocht worden, namelijk op 29 juni 2007. De Apple App Store bestond in dat jaar nog niet eens. Deze werd pas op 10 juli 2008 geopend. Slechts Steve Jobs had helder op zijn netvlies staan wat voor een impact dit revolutionaire device in combinatie met het onderliggende (commerciële) platform teweeg zou brengen!

We snacken voortdurend digitaal

Twitter – de verpersoonlijking van de snack cultuur – bestond weliswaar al sinds maart 2006, maar pas in maart 2007 bereikte het sociale netwerk haar zogeheten ‘Tipping Point’. Op het South by Southwest (SXSW) festival kreeg Twitter namelijk de Web Award uitgereikt. Het zorgde ervoor dat het aantal berichten van 20.000 naar 60.000 berichten per dag explodeerde. Inmiddels maken meer dan 65 miljoen mensen gebruik van Twitter en worden er gemiddeld 65 miljoen tweets per dag verstuurd. En niet alleen Twitter, maar wat te denken van het ‘Vind ik leuk’ van Facebook of het inchecken op Foursquare. We snacken allemaal digitaal! Voortdurend. We worden er zelfs ziek van (lees het artikel: Pas op voor sociale media burnout).

Nu leven we in het jaar 2011. De Amazon Kindle heeft in de tussentijd de complete boekenindustrie op zijn kop gezet. De Tablet pc belooft hetzelfde te doen met de kranten- en tijdschriftenindustrie. In Amerika is de Apple iPhone al weer voorbijgestreefd door de Google Android. Televisies zijn gekoppeld aan het internet en zenders bieden kant en klare widgets om sociale netwerken aan hun programma’s te koppelen. Dankzij Foursquare kunnen mensen op een locatie inchecken en GetGlue maakt het mogelijk dat de consumptie van entertainment verder wordt verspreid.

Snack Cultuur geëxplodeerd

Dankzij al deze nieuwe technologische hoogstandjes is de Snack Cultuur als het ware geëxplodeerd. Het aantal hapklare brokjes aan informatie is enorm toegenomen. “We have more of everything now, both shorter and longer.” Maar nog steeds worstelen veel partijen met dit gegeven. Hoe kan dit?

In de kantlijnen van het Wired Magazine over de snack cultuur viel het volgende over de muziekindustrie te lezen: “An album isn’t just an album anymore – it’s an opportunity to dice a dozen songs into ringtones, downloads, blog skins, and more.” Vervang het woord ‘album’ voor het woord film, krant of tijdschrift. Is dat misschien het antwoord waar veel bedrijven in dit digitale tijdperk nog steeds naarstig naar op zoek zijn?