7 Facebooktypes om te vermijden

0

Nieuwe communicatiemiddelen vragen om nieuwe omgangsregels. Er is een breed spectrum van gedragingen, dat gaat van toegestaan, of zelfs zeer wenselijk, tot volledig ongepast. Voor sommigen is een weg hierin vinden behoorlijk lastig.

MSN Messenger zorgde bij velen (waaronder ondergetekende) dikwijls voor penibele situaties, omdat zonder stemgeluid en intonatie grapjes en sarcastische opmerkingen moeilijk te volgen zijn. Het kostte tijd voordat je iedereen begreep via MSN Messenger. Hetzelfde was vast het geval bij de eerste telefoongesprekken. Mensen moesten het uiterste vragen van hun inlevingsvermogen door het uitblijven van gezichtsuitdrukkingen en vroegen zich wellicht af of ze zouden moeten afsluiten met “hoogachtend”.

Sociale richtlijnen op sociale netwerken

De opkomst van sociale netwerken, en met name sites als Facebook en Twitter, vergen nog steeds voor sommigen enige gewenning. Want wat mensen zich niet altijd lijken te realiseren, is dat je niet meer van persoon naar persoon communiceert, maar van persoon naar groep. Een gemêleerde groep waarvan niet ieder lid dezelfde informatie en dus hetzelfde referentiekader bezit. Op Facebook kwamen uit de massa enkele types naar voren die hieronder per categorie behandeld zullen worden.

De Overinformatieve

Zonder twijfel de gevaarlijkste – zeker tijdens of vlak na een maaltijd. Deze is in staat om zonder gêne dingen te posten, en dus met grote groepen te delen, die normale mensen nog met moeite aan hun huisarts, moeder of beste vriend(in) vertellen. Mag gaan over incontinentie; allerhande aandoeningen; de kleur, substantie en/of geur van de dagelijkse grote boodschap; de passionele escapades van afgelopen nacht (liefst met net één detail dat niet meer uit je hoofd gaat); veel te beeldende medische vragen en wat de Overinformatieve verder kan bekokstoven in dat onbegrijpelijk werkende brein.

De Altijd Uitzinnig Blije

De Altijd Uitzinnige Blije lijkt Facebook alleen in combinatie met Prozac te gebruiken. Alles wat de Altijd Uitzinnig Blije meemaakt, wordt beschreven als het beste dat de Altijd Uitzinnig Blije ooit heeft meegemaakt. Soms gaat dit gepaard met het delen van iets teveel informatie, soms wordt hierin gepatst en veel Altijd Uitzinnig Blijen worden betrapt op veelposten. De Tell Sell Infomercial van Facebook.

De Depressieve

Suïcidale neigingen zijn bittere ernst. Maar wie ze deelt op Facebook, probeert gewoon aandacht te trekken. Daar bestaat geen twijfel over. Het is eigenlijk hetzelfde als bij de Altijd Uitzinnig Blije: de statusupdates liggen zo ver van de gemoedstoestand van de meeste lezers af, dat ze gewoon detoneren in de newsfeed. Gelukkig kan de Depressieve het meestal niet opbrengen om ook Veelposter te zijn, anders werd Facebook een deprimerende plek.

De Aandachtsvrager

Deze kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Post meestal iets in de trant van “Oeps…”, “Dat ging nog maar net goed”, “Leuk!”, “Joepie!” of andersoortige uitroep of gedachte, zonder te vertellen wat er werkelijk gebeurd is. De enige reden dat de Aandachtsvrager dit doet, is (de naam verklapt het al) om aandacht te vragen. En altijd trapt er iemand in door te vragen wat er is. Helaas, want zo blijft de Aandachtsvrager doorgaan.

De Veelposter

Hier moet een kleine verontschuldiging bij, want er willen nog wel eens meer dan 4 posts per dag van ondergetekende op Facebook staan. Vaak zijn dit voornamelijk filmpjes en artikelen, wat de informatiewaarde (al moet die door de lezer bepaald worden) iets opkrikt. Meer dan 3 à 4 posts per dag is gewoon erg veel. Mensen met minder dan 50 vrienden krijgen ze waarschijnlijk allemaal zo goed als achter elkaar binnen, wat behoorlijk vervelend kan zijn. De Veelposter is niet altijd, maar zeker in sommige gevallen tevens een Overinformatieve, een Altijd Uitzinnig Blije, een Aandachtvrager, een Patser en/of een Citeerder. Maar het kan ook iemand zijn die simpelweg elke stap op zijn/haar weg wil delen met de wereld.

De patser

De patser heeft het (in het mannelijke geval) alleen maar over blitse auto’s, mooie boten, nachtelijke veroveringen en/of dure badplaatsen. De vrouwelijke variant laat de auto’s en nachtelijke veroveringen meestal achterwege. Bijna iedereen patst wel eens, is helemaal niet zo erg. Maar net als met drank: doe het met mate.

De citeerder

Een passend citaatje op zijn tijd is helemaal niet erg. Een goede vriendin heeft laatst de newsfeed bij vlagen verrijkt met een prachtig bij het nieuws passend citaat. De clichématige woorden van een overleden standaardfiguur zijn daarentegen alleen bij hoge uitzondering leuk, niet als enige tekst. Post naast uitspraken ook vaak songteksten, het liefst van zwaarmoedige rock of zoetsappige liefdesliedjes.

De …?

Niets is ooit volledig. Er moet nog iets missen, maar wat? Welk type Facebooker weet zich meer dan eens de irritatie van zijn netwerkgenoten op de hals te halen? Deel je verhaal in de reacties!