How to

Eye-opener: social media effectiever dan een website, juist voor MKB

0

Voor het MKB zijn social media een perfecte manier om de brand-bekendheid te vergroten. In plaats van te focussen op een eigen website, kan het meeliften op de bestaande gebruikers van  social media heel effectief zijn. In dit artikel vind je 6 voordelen van het gebruik van social media voor het MKB.

Het Amerikaanse Ministerie heeft haar website America.gov gesloten om vanaf nu alle aandacht te richten op de inzet van de social media. Hun beheerder liet recent in The Stream van Aljazeera weten: “Het is veel effectiever om daar te gaan waar de lezers zitten, dan een hele hoop energie te steken in het met veel moeite bekend maken van een eigen website en die te onderhouden.”

America.gov website is gestopt

America.gov website is gestopt

Juist ook voor het MKB zijn social media een perfecte manier om de brand bekendheid te vergroten. In plaats van te focussen op een eigen website,  kan het meeliften op de bestaande gebruikers van  social media heel effectief zijn. Nederland is social media land nummer 1 in de wereld:

London, UK, 26 April, 2011 – comScore, Inc. (NASDAQ: SCOR), a leader in measuring the digital world, today released a study of social networking usage in the Netherlands based on the comScore Media Metrix service. The study reveals that the Dutch social networking market continues to grow strongly as sites like Facebook, Twitter and Linkedin extend their respective footprints in the market.

Met social media kan een beter contact met de klanten worden bereikt. Social media zijn juist bij uitstek geschikt voor het MKB. Daar waar de grote ondernemingen vaak enorme moeite hebben om social media in de organisatie te integreren, zijn MKB-ondernemingen door hun korte verbindingslijnen en sterke klantenoriëntatie heel erg geschikt om succesvol in social media te zijn.

Volgens het recente rapport van Boston Consultancy Group (in opdracht van Google) realiseerden ondernemers in het MKB, die actief zijn op internet, de afgelopen jaren een gemiddelde omzetgroei van 3 procent. MKB’ers die niet online actief zijn, behaalden in dezelfde periode geen groei.

BCG concludeert ook dat Nederlandse bedrijven nog veel kansen laten liggen. “Nederland is internationaal een van de koplopers in het omarmen van internet. Maar ondanks dat iedereen zo’n beetje internet heeft, zijn online-inkoop, marketing en verkoop bij bedrijven nog relatief beperkt”, aldus BCG. Dus om de groei naar 2015 te realiseren, moeten we met z’n allen nog wel even stevig aan de bak. Dat is ook wel begrijpelijk, want voor de kleine en middelgrote MKB-ondernemingen is het opzetten en onderhouden van een eigen website een hoop werk en vraagt veel organisatie, die vaak niet voorhanden is. Extern onderbrengen is dan ook vaak te duur.

Inspelen op social media is voor de MKB-ondernemer een heel interessant alternatief. Onderzoek van het gerenommeerde bureau Motivaction stelt ook vast dat er binnen het MKB nog veel te weinig wordt gedaan aan de inzet van social media. Pieter Paul Verheggen van Motivaction ziet een taak weggelegd voor MKB-Nederland. “Het MKB als belangrijke motor achter de Nederlandse economie heeft baat bij goed gebruik van social media.”

6 voordelen van het gebruik van social media voor het MKB

Er zijn veel voordelen voor het MKB om juist via social media actiever te zijn op internet. We noemen er nu 6.

1. Social media worden door het belangrijkste deel van de bevolking al gebruikt

Social media in Nederland hebben met 54% een hogere penetratie dan in de VS. Van de tijd die mensen online zijn, besteden zij 50% aan social media. Dat betekent dus dat er veel minder tijd is om al die andere websites te bezoeken. In Nederland zijn nu ruim 4,4 miljoen websites actief. De kans dat iemand op je eigen MKB-website eindigt, wordt dus steeds kleiner.
Social Networks in NL

2. Social media zitten eigenlijk al in het DNA van het MKB

Daar waar grote ondernemingen hun klantcontacten steeds meer top-down regelen en meer en meer Indiase callcenters het werk doen, zijn het juist de MKB-bedrijven waar iedere werknemer doordrongen is van het goede klantcontact. Op dit moment hebben de grote ondernemingen de grootste moeite om effectief een interne organisatie op te zetten voor het bedienen van social media. Daar ligt een groot concurrentievoordeel voor het MKB. Zij spreken intern al de taal van de klant. Zij hoeven eigenlijk niets anders te doen dan dat gedrag te herhalen in social media. De meeste social media dialogen zijn niet veel anders dan de sociale gesprekken in de winkel. Juist de communicatie op dat niveau is effectief in sociale media. De meeste grote bedrijven, een uitzondering daargelaten, hebben daar nog geen kaas van gegeten. Een enorme kans dus voor het MKB.

3. Social media activeren is helemaal niet moeilijk

Bij de grote social media sites, zoals Facebook met zijn ruim 600 miljoen gebruikers wereldwijd en 4 miljoen in Nederland, zijn eigenlijk alle middelen en technieken aanwezig om snel een solide aanwezigheid van de MKB-brand en de klanten van  het bedrijf op te zetten. Er zijn inmiddels ook goede voorbeelden van MKB-bedrijven die dat nu effectief doen. Zie bijvoorbeeld deze leuke Facebook-fanpage van Brandt & Levie worstmakers:

BrandLevieworstenmakers FB

Brand & Levie Worstenmakers op Facebook

4. De interesse voor kleine oplages (niche-marketing) neemt toe

Een duidelijke trend onder consumenten is om weer interesse te hebben voor kleinere oplages. Dat is vooral te zien in de opkomst van vintage winkels voor mode en accessoires, maar ook in de voedselindustrie met de zoektocht naar de eerlijke worstenmaker en beste olijfolie. Omdat social media gebruikers elkaar graag informeren, groeien de fans van dit soort MKB-bedrijven uit zichzelf, zonder dat daar dure en grote campagnes voor nodig zijn. In de VS is dit nu een serieus en snel groeiende markt binnen social media.

5. Fans vertrouwen fans en worden klanten, en dat is kracht voor het MKB

En daarmee komen we aan bij het hart van de kracht van social media voor het MKB. Fans zorgen voor een veel betere en trouwere klantenkring dan advertenties ooit kunnen doen. Amerikaans onderzoek bevestigt dat:
Fans vertrouwen fans

6. Social media zijn een gespreid bed voor het MKB

Juist om kosten te beperken, zijn er heel veel dingen die een MKB-bedrijf zelf kan doen. Met een goede iPhone kom je al een heel eind met het aanmaken van leuke content voor je social media aanwezigheid. Zorg wel voor een goede vormgeving en een agenda van acties. Ook is het mogelijk om een complete winkel of een Groupon-achtige actie te beginnen. Social media zijn een gespreid bed voor een actieve MKB-ondernemer, die de taal van zijn klant spreekt.