Reportages

Social media gebruiken als Real-time Marketing

0
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Door de ontwikkeling van nieuwe technieken is de wereld sneller geworden. Zeker door de combinatie van mobiele apparaten en social media kan iedereen real-time elke gebeurtenis met de wereld delen. Marketingstrateeg David Meerman Scott vertelde tijdens een bijeenkomst van de Social Media Club Amsterdam hoe organisaties dit gegeven kunnen gebruiken in hun online marketingaanpak.

Own the 2nd paragraph

Social media is in tegenstelling tot de conventionele marketingactiviteiten gebaseerd op directe aandacht. Net als in zijn boek Real-Time Marketing And Pr vertelde hij dat je juist dit directe contact via social media kunt gebruiken. Door real-time te reageren, wat hij omschrijft als ‘reageren binnen minuten, niet dagen’, kun je in nieuwsberichten komen en met de buzz daarvan meeliften. Zo zegt hij: ‘own the 2nd paragraph’. De eerste paragraaf is doorgaans het nieuwsfeit, de 2e paragraaf is de nodige context.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Hij gaf als voorbeeld de Chileense mijnwerkers, die met een Oakley zonnebril uit de ingestorte mijn werden gehaald. Deze 33 zonnebrillen á 180 dollar per stuk, leverde zo’n 41 miljoen dollar aan media-aandacht op, aldus David Meerman Scott (@dmscott).

Slechts weinig organisaties maken gebruik van dit soort marketingactiviteiten. Het plannen van conventionele marketingactiviteiten wordt volgens David Meerman Scott gebaseerd op resultaten van de afgelopen 2 jaar en vooruit gepland voor de komende maanden. De huidige situatie en actualiteiten worden vergeten.

Real-time communicatie mogelijk maken

Om het voordeel van real-time marketing te gebruiken, gaf David 4 ideeën mee:

  1. Stel een ‘Real-time officer’ aan. Iemand binnen je organisatie die verantwoordelijk is om te reageren op wat er vandaag gebeurt en geef deze het vertrouwen. Zoals in een andere presentatie van David werd gequoteerd van de US Air force : “If the generals trust a 23 year old to work on a $50 million airplane, why wouldn’t they trust them on Facebook”
  2. Stel real-time richtlijnen op, waarmee je medewerkers kunt enthousiasmeren om op een adequate manier te reageren.
  3. De Technologische infrastructuur moet zowel individueel als bedrijfsbreed de mogelijkheid bieden om real-time te kunnen reageren.
  4. Het belangrijkste is het vormen een real-time mindset. Dit is ook gelijk het moeilijkste om waar te maken.

Om deze mindset te veranderen bij mensen, zul je dingen moeten bewijzen. Worden de bedrijfsdoelen gehaald? Zit de doelgroep op social media? Heeft het een financiële opbrengst opgeleverd? Kortom: laat successen zien.

ROI = Fear

Volgens David Meerman Scott is het bepalen van de Return On Investment van social media gebaseerd op angst. De angst om iets anders te doen dan dat je gewend bent. Hij gaf hierbij een cynisch voorbeeld: De ROI van de bedrijfssmartphone is ook nooit bepaald, dat wordt gedaan omdat dat ‘het juiste’ is om te doen. Niemand vraagt bovendien naar de ROI van een billboard langs de snelweg. Volgens David is dat ook het geval met social media ROI.

Ik vind dat ietwat makkelijk gedacht. Een budgetbeheerder heeft graag inzicht in de inkomsten en uitgaven van projecten. Daarom is het bepalen van de Return On Investment wél belangrijk, denk ik. Hierdoor kan de budgetbeheerder verantwoorden dat er meer of minder budget vrij gemaakt moet worden voor social media.

Naar mijn mening is het niet bepalen van ROI juist gebaseerd op ‘vluchtgedrag’. Er is (nog) geen makkelijke methode om de ROI van je social media activiteiten te meten, maar dat betekent echter niet dat het niet kán.

Hoeveel geluk zit er in succes?

David had een heel arsenaal aan succesverhalen die hij zonder meer overtuigend overbracht. Ik ben ervan overtuigd dat snel reageren op de actualiteit de aandacht sterk vergroot en veel kansen biedt, maar moet je op dit soort momenten wachten? Is dit puur geluk hebben door op het juiste moment op de juiste plek te reageren, of is het een doordachte strategie? Ik ben benieuwd hoe jullie daar over denken!

Update:
In onderstaande video zie je zijn hele presentatie bij de Social Media Club Amsterdam :

[vimeo]http://vimeo.com/23974145[/vimeo]