Columns, Trends

Het internet staat altijd aan

0

Wij zijn opgegroeid met het dat idee dat, wanneer je de stekker in het stopcontact steekt, apparaten spontaan beginnen te werken. We denken totaal niet na over hoe elektriciteit in onze huizen terecht komt of over hoe de stroom wordt opgewekt. Het is er gewoon. Kinderen van nu groeien op met het idee dat internet er altijd is. En niet op de manier zoals wij gewend zijn, met een computer en een muis, zij consumeren het web met de aanraking van een scherm. “Information at your fingertips”, zoals Bill Gates het ooit zo mooi voor zich zag.

Mijn jongste dochter Mijntje, bijna vijf, speelt nu al zo’n twee jaar met mijn iPhone en iPad. Met haar kleine vingertjes weet ze precies hoe ze de diverse applicaties moet gebruiken. Ze kan nog niet lezen en schrijven, maar ze weet precies hoe ze in YouTube filmpjes van K3 moet vinden. Eerst de letter “k” intikken, het toetsenbord veranderen in de numerieke toestand, het cijfer “3” aanraken en zoeken maar, een kind kan de was doen.

Mag de radio op repeat?

Dit weekend zaten we met zijn allen in de auto. Ik had de radio aanstaan. Een nummer van Grease klonk door de boxen. Ik zette de radio harder en al snel zaten mijn dochters mee te zingen en mee te dansen op de muziek. Nadat het nummer was afgelopen vroeg Mijntje of ik het nummer nog een keer kon aanzetten. Ik zat met mijn mond vol tanden. Hoe leg je het concept van een radio uit aan een kind van vijf? Hoe leg je uit dat je niet iets opnieuw kan beluisteren?

Media en informatie zonder houdbaarheidsdatum

Thuis hebben we geen radio meer. Op de iPod staat onze complete muziekcollectie. Een paar boxen zijn eraan gekoppeld. Dat is onze “muziekinstallatie”. Geen cd’s, geen lp’s, maar ook geen radio. Muziek die ik wil horen, wanneer ik het wil horen. Vind ik een bepaald nummer erg leuk, dan “spoel” ik het terug of zet het op repeat. De huidige generatie groeit op met dit concept. Allerlei vormen van media bevinden zich in de cloud. En dit kun je aan of uitzetten wanneer je wilt. Er zit geen houdbaarsdatum op zoals bij de radio. Het is er gewoon altijd.

Als klein kind heb ik ooit de wielen van een tractor gesloopt. Wat ik overhield waren twee ijzeren assen. Ideale stokjes om in die twee gaten van een stopcontact te steken. Het gaf een enorme knal. Mijn ouders schrokken zich kapot. Het was voor mij een harde les dat er ook negatieve kanten zaten aan het altijd “aan” staan van elektriciteit. Ik vraag me af welke harde lessen Mijntje nog gaat leren over het feit dat het internet altijd aan staat…