How to

De beste blogtips: voor bloggers, door bloggers

0

Hoewel er mensen zijn die beweren dat bloggen dood is, weet ik zeker dat dat niet zo is. Al bijna anderhalf jaar praten anderen en ik in een twitterchat wekelijks over bloggen. Een keer of 60 praten over bloggen met bloggers in alle soorten en maten geeft een aardig overzicht van wat bloggers bezig houdt, en van wat werkt en wat niet. Conclusies en tips naar aanleiding van ruim een jaar praten over bloggen.

Beginnen met bloggen

Opvallend is dat maar heel weinig bloggers die ik in twitterchat #blogpraat (meer over deze chat vind je hier) tegenkom zijn gaan bloggen vanuit een plan of een (zakelijke) doelstelling. Vrijwel iedereen, inclusief de bloggers wiens blog inmiddels veel bezoekers heeft, is begonnen vanuit passie. En een behoefte om te delen. Zelfs degenen wiens blog inmiddels een belangrijke rol speelt in hun zakelijke leven, bijvoorbeeld omdat ze van hun blogonderwerp hun werk gemaakt hebben, zijn meestal begonnen met bloggen vanuit passie voor hun vak. Waarom en waarover je ook blogt: passie is een voorwaarde voor een succesvol blog.

Zakelijk bloggen vs. persoonlijk bloggen?

Er zijn veel terugkerende thema’s als je iedere week over bloggen praat. Zo is er bijna iedere week discussie over de vraag hoe persoonlijk je moet zijn op een blog, ook (juist) op een zakelijk blog. De conclusie is zonder uitzondering dat ‘persoonlijk zijn’ extreem belangrijk is. Te formele blogs, met een formele toon, zonder inzicht in de persoonlijkheid en gedachten van de auteur, worden vrijwel nooit gewaardeerd. Goed voor de zoekmachines, dat wel misschien. Maar niet voor de binding met je lezers.

Je hoeft niet over je familie of je privé-leven te bloggen om persoonlijk over te komen. Wel belangrijk: laten zien waar je voor staat, een kijkje achter de schermen, een informele toonzetting, transparantie.

Commercieel bloggen: contradictio in terminis?

Een ander terugkerend thema is de vraag of commercieel bloggen mogelijk is. Vaak zie je twee ‘kampen’: degenen die vinden dat je een blog kunt plannen, doelgericht kunt aanpakken, en als marketingtool kunt inzetten. En de mensen die vinden dat een echte blogger altijd puur moet zijn, zonder opzet, echt.

Hoewel ik een aanhanger ben van het eerste principe (een doel helpt, plannen mag, slim bloggen is OK) is me duidelijk geworden dat het ‘bloggen vanuit je hart’ key is. ‘Echt zijn’ is belangrijk. En niet te faken.

Dat blijkt overigens mooi wanneer je een groep bloggers vraagt naar hun meest succesvolle blogartikel. Vrijwel altijd is dat een artikel waarin ze ‘persoonlijk’ waren. Waarin ze zich bloot gaven, zelfs als het ging om een onderwerp waarmee ze zich zakelijk bezig hielden. Waarin ze zich boos/ blij/ verdrietig/ kritisch opstelden. En met ‘succesvol’ bedoel ik: een artikel waarop ze veel reacties kregen, een artikel dat een snaar raakte bij lezers.

Belangrijk, een snaar raken? Ja – want je blogt om je lezers te bereiken en te betrekken. En dat lukt alleen als je lezer een binding voelt met jou en wat je schrijft.

Het bereik van je blog vergroten

Wie blogt – met of zonder duidelijke doelstelling – wil zijn bereik vergroten. Een blogger wil gelezen worden! Enerzijds vind je nieuwe lezers via de zoekmachines, anderzijds vind je ze door actief je blog te promoten binnen je eigen netwerk. Over het vindbaar maken van je blog (SEO) vind je dit artikel op blogpraat.com naar aanleiding van een recente chat over dit onderwerp.

Hoewel sommige mensen zich nog altijd richten op linkbuilding, heeft de opkomst van sociale netwerken gezorgd voor nieuwe mogelijkheden op dat gebied. Je blogartikelen delen op Twitter en LinkedIn kan zorgen voor veel verkeer en, hopelijk, trouwe lezers. Zorgen dat het makkelijk is om je artikelen te delen via social media of e-mail is daarbij cruciaal – bijvoorbeeld door ‘share this’- knoppen onder je blog. Verwijzen naar je blog in nieuwsbrieven, op visitekaartjes, in je e-mailhandtekening, in presentaties en waar je maar kunt is ook een goede manier om lezers te trekken.

Daarnaast is de titel van een artikel relevanter dan ooit. Je titel is tenslotte wat mensen als eerste zien op je blog, in een tweet of andere update, een alinea in een nieuwsbrief en in hun RSS feed. Veel experts zeggen dat je de helft van je tijd zou moeten besteden aan het verfijnen en optimaliseren van de titel van je artikelen, evenveel als aan je artikel zelf! Een titel moet verleiden, prikkelen, triggeren (en natuurlijk wel aansluiten bij de inhoud van het artikel).

Bloggen: een kwestie van discipline?

Wie blogt, die blijft. Sommige bloggers bloggen dagelijks, sommige wekelijks en sommige zeer onregelmatig. Het is al vaak aangetoond is dat lezers regelmaat waarderen – regelmaat schijnt zelfs belangrijker te zijn dan frequentie. Dit levert je uiteindelijk meer reacties en ook weer meer lezers op. Maar hoe houd je het vol om regelmatig te schrijven?

Makkelijker gezegd, dan gedaan. Voor veel bloggers blijft regelmaat een uitdaging. Kun je binnen een bedrijf de taak om te bloggen delen met collega’s, veel blogs zijn eenmansblogs waar alles afhangt van die ene auteur. Wat is het geheim? Regelmatig bloggen blijkt een kwestie van discipline, motivatie, en plezier. Sommige bloggers vinden steun in vaste tijdstippen, een editorial calendar met een planning, en sommigen hebben dat allemaal niet nodig. Zij weten waar ze het voor doen, en houden zich zonder hulpmiddelen aan hun planning.

Inspiratie voor je blog

Behalve discipline is inspiratie vaak een struikelblok voor bloggers. De een vindt altijd iets om over te schrijven, de ander zoekt langer naar onderwerpen. Belangrijk is in ieder geval dat je een goed idee direct op kunt schrijven, of dat nou op papier is (een bierviltje voldoet al) of digitaal (met of zonder app).

Andere mogelijke inspiratiebronnen zijn je contacten via social media en waar je het over hebt met je vrienden/ fans/ volgers; vragen van klanten en mensen uit je omgeving, en actualiteit (ook goed voor SEO!). Een hulpmiddel is het gebruiken van een vast format: publiceer iedere zoveel tijd een terugkomend item. De beste tweets, een boekreview, een interview, de tip van de week, een serie artikelen over een bepaald onderwerp. En als je het even niet meer weet, helpt het om een aantal gastbloggers achter de hand te hebben.

De techniek achter je blog

Bloggen gaat over schrijven en verbinden, maar natuurlijk ook over techniek. Hoewel platformen als wordpress.org, tumblr en posterous bloggen makkelijk en toegankelijk maken, houd je altijd vragen. Welke technische zaken moet je op orde hebben om goed te scoren in zoekmachines? Wat is het belang van een eigen domein (en welk domein kies je dan)? Wat zijn de beste providers? Welke plugins zijn essentieel?

Veel van deze onderwerpen komen regelmatig aan de orde in #blogpraat. In de transcripts van de chats over deze onderwerpen vind je veel informatie. Op de website van Blogpraat.com vind je over deze onderwerpen bovendien wat columns over onderwerpen als plugins, de ins en outs van WordPress en SEO. Ook hier op Frankwatching is veel te vinden over bloggen.

Ook een vraag over bloggen? Je kunt deze altijd stellen via Twitter door de hashtag #blogpraat te gebruiken. Iedere maandagavond van 20:00 tot 21:00 uur vind je medebloggers op Twitter door te zoeken op deze tag. En uiteraard is het interessant in de comments hieronder van jou te horen wat jouw uitdagingen zijn bij het bloggen. En je beste blogtips!

Met dank aan alle deelnemers van #blogpraat, en aan @artoek in het bijzonder.