How to, Inspiratie

QR-codes: daar moeten we ‘iets’ mee hoor!

0

Ongetwijfeld herken je het. Eens in de zoveel tijd meldt een collega of klant zich, die zich hardop afvraagt of het niet tijd wordt om ook ‘iets’ met ‘het nieuwste van het nieuwste’ te doen. Tot voor kort waren deze verzoeken vaak gericht op Twitter, Facebook of social media in het algemeen. De laatste tijd gaan ze echter steeds vaak over het inzetten van QR-codes. In dit artikel 5 zaken waar je over na zou moeten denken voor je aan de slag gaat met QR.

Natuurlijk is bovenstaande situatie hier en daar wat aangedikt, maar het valt me wel steeds vaker op dat het gebruik van nieuwe middelen en technologieën soms een doel op zich lijkt te zijn. Als het nieuw is, opvalt en de concurrentie het ook doet, lijkt dat vaak genoeg argumentatie om het ook in te zetten. Resultaat is vaak dat er niet goed wordt nagedacht over de consequenties van bepaalde keuzes. Xaviera Ringeling gaf ons bijvoorbeeld van de week nog wat voorbeelden waarbij het even goed nadenken over de inzet van Twitter geen overbodige luxe was geweest.

5 dingen waar je over na zou moeten denken voor je aan de slag gaat met QR

Voor je dus begint met brainstormen over de mogelijkheden voor het inzetten van QR, zijn er een paar dingen waar je even bij stil moet staan:

 • Heeft jouw doelgroep, of een groot gedeelte daarvan, een smartphone?
  Natuurlijk vallen QR-codes lekker op, maar wat heb je eraan als men vervolgens niet in staat is het beoogde doel te bereiken? Belangrijk dus om van tevoren te onderzoeken of jouw doelgroep, of een groot gedeelte daarvan, beschikt over een smartphone waarmee QR-codes kunnen worden gescand. Een damesmodeketen overweegt het vermelden van QR-codes op kledinghangers. Wanneer je de code scant, beland je op de website, waar je – wanneer de juiste maat van jouw favoriete shirtje niet meer voorradig is – direct online de juiste maat kunt bestellen in de webwinkel. Tevens krijg je online suggesties over kledingstukken waar het shirtje mee te combineren is. Hartstikke goed idee voor H&M. Mocht Miss Etam met dit idee komen, dan zou ik het ze toch sterk afraden. Ik denk namelijk dat hun doelgroep niet in grote getale over smartphones beschikt. Let wel: dit is mijn gevoel. Het verstandigst is het natuurlijk om te onderzoeken hoe het zit met het smartphonebezit van jouw doelgroep.
 • Weet jouw doelgroep überhaupt wat een QR-code is?
  Ook is het goed om na te gaan of QR-codes binnen jouw doelgroep al enige bekendheid hebben. Ik kom nog met grote regelmaat mensen tegen die echt geen idee hebben waar die vierkante blokjes voor staan en wat je daarmee moet. Bij verminderde bekendheid is het in ieder geval aan te bevelen om onder de code een verwijzing in tekst naar de URL op te nemen. Of neem bijvoorbeeld eens iets op in de trant van ‘Scan deze QR-code met je smartphone’. Wil je QR-codes opnemen in een magazine of een brochure? Denk dan eens na over het opnemen van een korte uitleg waarin je uiteenzet wat QR-codes zijn, hoe je een QR-reader kunt installeren etc.

Tweet OisterwijkQR

 • Is jouw website of de locatie waar je naar wilt verwijzen op internet mobiel toegankelijk?
  Stel: je scant een QR-code met je mobiel en belandt vervolgens op een website die het met jouw mobiele telefoon helemaal niet (goed) blijkt te doen, of die helemaal niet op gebruik met een mobiele telefoon is gericht (bijvoorbeeld een site waar je ellenlang aan het scrollen bent om overzicht te krijgen of een site vol flash). Wat een desillusie!
 • QR-codes zijn zeer geschikt om een verbinding te leggen tussen on- en offline, maar niet altijd!
  Laatst kwam ik een bedrijfsbusje tegen met een QR-code erop. Ik vraag me dan direct af wat zo iemand daar nu mee denkt te bereiken (beroepsdeformatie, ik weet het). Tijdens het rijden deze QR-code scannen lijkt me een levensgevaarlijke onderneming (en niet alleen mij; nog niet zo lang geleden moest een reclamebord langs de A4 met een QR-code erop worden verwijderd). Doordat er geen tekstuele URL onder de code stond, was het ook niet mogelijk om op een later tijdstip de site een keer te bezoeken. Denk dus goed na over de locatie waarop men jouw uiting met QR-code zal zien. Heeft men op dat moment een mobiele telefoon in de buurt? Is het mogelijk om deze te gebruiken zonder halsbrekende toeren uit te halen?
 • Probeer het ook zelf een keertje uit…
  Sommige dingen moet je gewoon eerst een keer testen. Ik durf te wedden dat dit bij deze abri niet gebeurd is. Een QR-code op kniehoogte, wie verzint dat nou!
Abri van Spa met QR

Foto: Tim Spitz (@timspitz)

QR-inspiratie

Goed nagedacht over bovenstaande zaken? Kijk dan dit filmpje nog even voor inspiratie. Wedden dat jij je collega/klant gaat verbijsteren met een goed – en doordacht – idee!

Accepteer cookies

Wat zijn jouw ervaringen?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jullie ervaringen met QR-codes. Heb ik nog iets over het hoofd gezien? Iets waar je echt aan moet denken als je met QR-codes aan de slag wilt? Ken je nog meer aansprekende voorbeelden, zoals dat van Tesco? Heb jij ze zelf al eens ergens voor ingezet? En met welk resultaat?