How to

How to Google+: circles & sharing

0

Google+ is nog niet eens officieel gelanceerd en heeft volgens de geruchten nu al meer dan 10 miljoen gebruikers. Nederland heeft Google’s social platform in korte tijd overwegend positief ontvangen. En dat komt voor een deel door de circles. In dit artikel gaan we in op de werking van circles in Google+. Wat houden ze in, hoe werken ze en wat kun je ermee? En natuurlijk vergelijken we Google+ met de manier waarop Facebook en Twitter omgaan met informatie delen, vriendschappen, relaties en volgers.

Optimale controle

Voor vele nieuwe Google Plusgebruikers was het even wennen: waarom kunnen onbekenden mij zomaar aan hun circle toevoegen? We vergelijken Google+, waarschijnlijk dankzij de vele functionaliteiten, onbewust met Facebook, waar vriendschap een wederkerig iets is: je wordt pas vrienden met elkaar als beide partijen daarmee instemmen. Met andere woorden: je volgt elkaar of allebei wel of allebei niet. Bij Google+ werkt het net iets anders. Door mensen in te delen in circles bepaal je met welke personen jij informatie wil delen (zowel zenden als ontvangen). Als die betreffende personen jou vervolgens in een circle opnemen, ontvangen zij de updates die jij met hen deelt in hun stream. En daarmee speelt Google uitstekend in op de groeiende vraag van gebruikers naar privacy en controle. Want dankzij de circles is iedereen volledig in control.

Je sociale netwerk in cirkels

Het indelen in circles kun je vergelijken met de manier waarop jij je sociale contacten indeelt in het echte leven. Zo kan een goede vriend een stapmaatje zijn, maar ook een collega op het werk. Als je verwacht informatie te willen delen met alleen je stapmaatjes, alleen je beste vrienden en alleen je collega’s, dan kun je deze persoon in drie circles indelen, bijvoorbeeld collega’s, vrienden en stapvrienden (je kunt de circles zelf namen geven en er een beschrijving aan toevoegen). Personen aan circles toevoegen doe je via het tabblad circles (zie screenshot hieronder). Door een e-mailadres of naam in te geven en de contactpersoon naar een circle te slepen, wordt deze eraan toegevoegd.

Even een voorbeeld: op vrijdagmiddag wil je graag plannen gaan maken voor de zaterdagavond. Je begint een update op Google+ en deze update verstuur je alleen naar je circle stapvrienden. De update wordt dan aangeboden aan alle mensen die jij in die circle hebt staan. Zo kun je gericht updates sturen naar de mensen waarvan jij denkt (en hier zit het hem in) dat ze deze informatie interessant zullen vinden. Wil je dat jouw stapvrienden jouw update niet doorsturen naar hun vrienden, dan klik je op Disable Reshare, zodra je de update hebt geplaatst; op die manier kunnen mensen jouw update niet doorsturen of delen met hun eigen circles.

Wil je de updates van de mensen in een bepaalde circle bekijken, dan klik je op de naam van die circle in de linker sidebar (zie screenshot hieronder). Ook is het binnen Google+ mogelijk om updates naar bepaalde mensen te sturen. Zo kun je een update delen met de circle collega’s en met iemand anders, die om welke reden dan ook niet in deze circle is ingedeeld. Als er mensen in je circle collega’s zijn die geen Google+ gebruiken, dan kun je ervoor kiezen hen automatisch een mail te sturen. Zo ontvangen ze je update in hun mailbox.

Incoming

Volgt jouw beste vriend annex stapmaatje annex collega jou niet (heeft hij je niet opgenomen in een circle), dan verschijnen jouw updates in zijn Inbox/Incoming. De Inbox laat alle updates zien die mensen die je niet volgt naar je hebben gestuurd. Dat kunnen publieke updates zijn, maar ook updates die specifiek aan jou gericht zijn. Het is aan jou om vervolgens de beslissing te maken of je deze mensen wel of niet aan een circle wil toevoegen. Hier zit dan ook het grote verschil met bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Om de noise op G+ te beperken is het dus wel van belang dat je goed nadenkt hoe je je Circles in elkaar zet. De indeling bepaalt straks hoe en met wie je je informatie deelt en ook hoe jij informatie tot je neemt. Zie ook onderstaande flow chart.

Verschil met Twitter en Facebook

Twitter laat het toe dat iemand je volgt en dat hij al je berichten leest (mits je geen slotje hebt). Je kunt dus niet zomaar bepalen dat sommige volgers je berichten niet zien. Je stuurt of een publiek bericht of eigenlijk helemaal niets (mention en DM daargelaten). Facebook werkt, zoals we al eerder aangaven, vanuit het principe dat je een wederzijdse vriendschap opzet. Op Facebook kun je wel groepen aanmaken en bepaalde informatie delen binnen een groep. Als je je status update, verschijnt deze normaalgesproken in de news feed van al je vrienden. Je kunt er wel voor kiezen om te delen met bepaalde personen (deze moet je handmatig toevoegen, via aanpassen). Google+ is dus uniek in het feit dat je niet alleen bepaalt welke informatie jij van wie op welke plek wil ontvangen, maar ook welke informatie jij met wie wil delen.

Wat missen we?

Na een paar weken op G+ te hebben vertoefd, merken we dat het gebruik van Circles inderdaad erg handig is, maar dat we ook nog bepaalde functionaliteiten missen. Onze favoriete requests op het gebied van circles:

  • Nested Circles
    Een hiërarchie in je circles, die het mogelijk maakt om een cirkel in een cirkel te maken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld verschillende circles aanmaken voor je vrienden zoals stapvrienden, sportvrienden en dan kun je ze later allemaal nog in een grote cirkel vrienden stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s delen met al je vrienden (en dan krijgen ze ze allemaal te zien), maar de vraag wie er zaterdag mee gaat stappen stuur je alleen nog maar naar stapvrienden. Dit vergt in het begin goed nadenkwerk over welk contact je waar plaatst en welke circles je in elkaar plaatst, maar op de lange termijn hoef je dus niet telkens meerdere circles te selecteren als je iets wilt verzenden.
  • Circle minus one
    Stel je voor dat je een surpriseparty wilt organiseren voor iemand van je stapvrienden. Als je nu iedereen, behalve de jarige, een berichtje wil sturen, moet je iedereen handmatig toevoegen. De circle stapvrienden zal immers ook het bericht naar de jarige sturen. Als je je bericht kunt delen met: ‘stapvrienden min persoon C’, dan kun je vrij snel en makkelijk een bericht sturen naar de mensen die het ook moeten ontvangen zonder dat je al te veel werk moet verrichten. De reshare disabled optie (die Google net heeft gelanceerd) zal dan ook voorkomen dat de jarige het bericht ook zal zien, omdat iemand het wellicht per ongeluk zal delen.

Wat vind jij van de circles in Google+ en hoe zouden ze volgens jou nog beter kunnen?