Ouders controleren kinderen via internet & iPad populairder dan seks

0

Hoe kom je er in deze moderne wereld eigenlijk achter wat je kind precies uitspookt? In plaats van erover te praten blijkt de helft van de Britse ouders hun kind te controleren op het internet. Daarnaast in deze jongerenupdate: vakantie geeft jongeren lekker veel vrije tijd; ze gamen op vakantie soms zelfs meer dan thuis. En tot slot; de iPad is blijkbaar zo populair in Amerika dat studenten de tablet verkiezen boven seks.

Ouders controleren kind via internet

Uit onderzoek onder 2000 Britse internetgebruikers blijkt dat 55% zijn of haar kind controleert via het internet. En dan veelal via social networking sites. Nog eens 5% van de ouders geeft aan het ook eigenlijk te willen doen, maar niet te weten hoe het moet.

Vooral sociale netwerken zijn een belangrijke bron

4 op de 10 ouders bekijkt de statusupdates van hun kind. 39% bekijkt het prikbord om te kijken wie er berichten naar hun kinderen stuurt en 29% bekijkt de foto’s waarin hun kind is getagd. Een derde van de ouders zegt dit te doen vanwege bezorgdheid.

25% van de ouders gelooft dat het stiekem controleren van een social media profiel de enige manier is om er achter te komen wat hun kind precies uitspookt. 11% heeft zelfs speciaal voor dit doel een Facebookprofiel aangemaakt. 33% vindt het vooral belangrijk om te weten met wie hun zoon of dochter omgaat.

Slechts 16% heeft daadwerkelijk geprobeerd om vrienden te worden met hun kinderen. En wat blijkt: 30% van deze verzoeken werden afgewezen. 13% van de ouders logt vervolgens wel eens in op een account van een vriend/vriendin om hun kind te bespioneren.

Ook de surfgeschiedenis van kids wordt gecontroleerd

76% van de ouders controleert naast sociale netwerken ook de internetgeschiedenis van kinderen. De reden hiervoor is om te checken of het kind geen ongeschikte websites bezoekt. 21% van de ouders gaat nog een stapje verder en controleert ook de chatgeschiedenis en 23% bekijkt de verzonden e-mailberichten. Slechts 14% durft toe te geven dat zij gewoon nieuwsgierig zijn en 41% geeft als excuus bang te zijn dat hun computer wordt besmet met virussen of malware wanneer een kind onveilige websites bezoekt.

Bespieden vs. praten

De resultaten van dit onderzoek wekken mijn irritatie. Ik vind het niet gek dat ouders willen weten wat hun kind op internet uitspookt, dat is zelfs enorm belangrijk. Maar ik vraag me af waarom ouders niet met hun kind praten over wat het op internet doet. En most of all: waarom moet het stiekem? Als je het mij vraagt is een gesprek hierover net zo belangrijk als de vraag: ‘Hoe was het op school?’. Internet is en blijft een enorm belangrijk element in het leven van de huidige jonge generatie. Net zoals school en vrienden. Daarnaast lijken deze ouders alleen op zoek te zijn naar de gevaren van het internet, ze zijn vooral bezorgd. Ze vergeten dat het internet ook hele positieve kanten heeft voor jongeren. Stiekem bespieden is naar mijn mening niet de oplossing.

Jongeren gamen veel op vakantie

Het online betaalbedrijf Wallie ondervroeg 150 jongeren en ouders tussen de 8 en 17 jaar over hun gamegedrag tijdens de vakantie. Allereerst blijkt dat 58% van de ouders hun kids laat meebeslissen over de vakantiebestemming. 19% van de ouders zoekt een vakantieadres met internet. Volgens de kinderen zoekt 43% van de ouders een vakantieadres met internet.

45% van de ondervraagde jongeren speelt meer dan 5 uur per dag online games op vakantie. De overige 50% speelt minder dan 5 uur per dag. De laptop is het populairst om spelletjes op te spelen, 50% van de jongeren neemt deze mee op vakantie, 47% sleept een spelconsole mee en 36% een iPhone. Ongeveer 3 op de 10 jongeren zegt helemaal geen online games te spelen op vakantie, simpelweg omdat de internetverbinding ontbreekt. 12% gaat op zoek naar een internetcafé om online te gamen. 43% van de jongeren zegt minder te gamen dan thuis, maar 29% zegt op vakantie bijzonder genoeg juist meer te gamen dan thuis.

Studenten verkiezen de iPad boven seks

Kelton Research deed in de VS nogal een vreemd onderzoek onder studenten. De belangrijkste conclusie van dit onderzoek was dat 73% van de Amerikaanse studenten seks zou opgeven voor een iPad. De echte uitkomst van het onderzoek is dat studenten graag een iPad willen, zodat ze niet langer met boeken hoeven te zeulen. 71% van de studenten zegt liever digitale boeken te hebben via een e-reader, iPad, smartphone of een laptop (als laatste optie). De voornaamste reden hiervoor is dat studenten de hoge kosten en het gewicht van alle boeken zat zijn. Amerikaanse studenten zijn duidelijk klaar voor het Nieuwe Onderwijs.

87% zegt zelfs op zijn/haar boeken te besparen vanwege het hoge collegegeld. Het verschil tussen een hard copy boekenpakket en een e-reader + boeken is dan ook wel enorm groot, van $2.400 naar $200-300 voor een e-reader en dan nog een beetje voor digitale boeken. 50% van de ondervraagde studenten geeft ook aan te moeten bezuinigen op voedsel en drinken vanwege de hoge kosten van boeken. Slechts 19% zou op alcohol bezuinigen om boeken te kunnen betalen.

Best leuk zo’n iPad tijdens je studie. Maar wat doe je als je je iPad kwijtraakt? Of als je stroom op is tijdens een belangrijk college? Daar heb je bij hard copy boeken dan weer geen last van. Lees hier meer over dit aparte onderzoek.