Verdieping

Social media ongezond voor jongeren & 60% tieners heeft smartphone

0

Nieuwe cijfers laten zien dat jongeren de grootste groep gebruikers van smartphones zijn. Nu.nl schrijft dat te veel gebruik van social media niet zo goed is voor tieners. Klinkt dramatisch, maar is niet alles wat te veel is slecht? Britse tieners zitten in ieder geval te veel aan hun smartphone en kampen met verslaving.

Meer dan 60% van de jongeren heeft een smartphone

Ieder half jaar voert het onderzoeksbureau Telecompaper een grootschalig onderzoek uit onder 19.000 Nederlanders over het gebruik van mobiele telefoons. Vorige week verschenen er weer nieuwe cijfers. Uit het onderzoek blijkt dat 4 van de 10 Nederlanders een smartphone heeft. Een fikse stijging ten opzichte van een jaar geleden, toen had slechts 30% een smartphone. En zoals verwacht, worden ze vooral gebruikt door jongeren. 60% van de 15 tot 29-jarigen heeft een smartphone. Blackberry, ook wel gezien als de jongerentelefoon, groeide qua marktaandeel het sterkst afgelopen jaar. En Samsung heeft het grootste aandeel in prepaid telefoons, ook een veel geziene telefoon onder jongeren. Al eerder schreef Frankwatching over tieners die niet zonder hun smartphone kunnen.

Smartphones worden door jongeren vooral gebruikt om voortdurend in contact te blijven staan met vrienden. Dit gaat veelal via programma’s als Whatsapp, maar natuurlijk ook via social media. Is dat veelvuldige gebruik van social media eigenlijk wel goed voor tieners?

Veel gebruik van social media is ongezond voor tieners

Larry Rosen, psycholoog en verbonden aan de Cal State Domingues Hills University, stelt dat overmatig gebruik van Facebook zorgt voor problemen op school en op lange termijn zelfs voor gezondheidsproblemen. Rosen onderzoekt al 25 jaar de gevolgen van technologie en onderzocht onlangs ook de gevolgen van sociale media. Hoe meer tieners gebruik maken van technologie, hoe groter de kans is dat tieners last hebben van maagproblemen, slaapproblemen, angstaanvallen en depressie.

Tieners worden narcistischer door sociale netwerken

Generatie Y wordt vaak als egocentrisch gezien en wel in de positieve zin; ze nemen veel initiatief, zijn actief, zelfbewust en creatief. Rosen ziet het alleen niet zo positief en zegt dat veel gebruik van sociale netwerken aanzet tot narcisme. Deze jongeren hebben meer kans op een niet sociale persoonlijkheid, paranoide gedrag en overmatig alcoholgebruik.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat wanneer jongeren 15 minuten studeren, de aandacht slechts 2-3 minuten bij het studeren zelf is en verder bij de mobiele telefoon. Scholieren en studenten die tussendoor Facebook bekijken, behalen nog slechtere cijfers.

De populariteit van sociale netwerken wijt Rosen dan ook vooral aan dat jongeren graag contact met anderen willen. De kwaliteit van dit contact doet er vaak niet toe. Overigens ben ik het hier totaal niet mee eens, via social media ontstaan vriendschappen en worden vriendschappen uitgediept. Online vriend(inn)en zijn echte vriend(inn)en, ook dat blijkt uit onderzoek.

Voordelen van social media

Gelukkig ziet Rosen ook nog positieve kanten van social mediagebruik onder jongeren. Social media bieden jongeren een veilige plek om dingen te ontdekken en uit te zoeken. Ze hoeven niet direct te reageren, wat er voor zorgt dat ook verlegen jongeren aan de slag gaan.

Ik vind dit dus weer zo’n onderzoek wat niet echt ergens over gaat. Alles wat te veel gebeurt of gebruikt wordt is niet goed voor de mens. Alles wat een verslaving is of naar verslaving neigt heeft gevolgen. En het is ook al tijden bekend dat achter een beeldscherm zitten voor het slapengaan niet echt slaapbevorderend werkt. Uiteraard kunnen tieners last hebben van overmatig gebruik van social media en teveel smsen, ook wel infobesitas genoemd. Maar ik denk ook dat het merendeel van de tieners, waar het gewoon goed mee gaat, hier vanzelf een weg in gaan vinden. En hun smartphone bijvoorbeeld gewoon wat meer links zullen laten liggen.

Britse tieners zijn verslaafd aan hun smartphone

Hoewel ik denk dat tieners social media en hun smartphone wel wat meer links kunnen laten liggen als ze er last van hebben, geeft dit onderzoek iets anders aan. Een onderzoek van Ofcom onder Britten toont aan dat 27% van de volwassenen en 47% van de tieners een smartphone heeft. 59% heeft de smartphone afgelopen jaar aangeschaft en gebruikt de telefoon aanzienlijk meer voor bellen en versturen van tekstberichten.

Tieners zouden activiteiten die ze vroeger wel deden niet meer doen wegens hun smartphone, zoals TV kijken (23%) of het lezen van een boek (15%). En 60% geeft aan erg verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Tieners gebruiken hun mobiele telefoon voor verschillende activiteiten, waaronder socializen met vrienden (65%), 34% van de jongeren gebruikt hun smartphone tijdens het eten en 47% gebruikt ‘m ook wel eens op de WC.