De social media moneymaker-app voor MKB

0

Adidas lanceerde de Adidas iApp, waarmee je een foto van een paar Adidas-schoenen neemt en je iPad vervolgens een overzicht geeft van de Adidas-schoenen en de dichtstbijzijnde winkel waar je ze kunt kopen. Daarmee is een hele nieuwe klasse van advertentie- en recommender services ontstaan, die door de explosieve groei van mobiel online ook een enorme groei zullen doormaken. De beperkingen zitten eigenlijk alleen maar in de creativiteit van de bedenkers.

De app werkt heel simpel

Eerst neem je een click van de schoen.

Direct daarop levert de app alle relevante informatie over de schoen.

App biedt heleboel nieuwe mogelijkheden voor het MKB

Voor het eerst is er nu dus een app gelanceerd waarbij het product zelf de advertentie en de driver naar de winkel is.

[vimeo]https://vimeo.com/27182725[/vimeo]

Dit levert een hele reeks nieuwe mogelijkheden op, vooral voor het MKB:

1. Niet alleen de grote ketens hebben voordeel, maar vooral ook de speciaalzaken

Omdat de app zo ingericht kan worden dat het resultaat echt de dichtstbijzijnde winkel toont, is dat voor de speciaalzaak een grote kans om in beeld te komen bij de consument. Voor de speciaalzaak is dit een uitgelezen kans om bij de introductie van een nieuw model een speciale actie op te zetten en op die manier klanten in de winkel te krijgen.

2. De data van de app leveren een schat aan informatie

Doordat de app  direct laat zien welke schoenen het populairst zijn – dat zijn immers de schoenen waar de meeste foto’s van worden gemaakt – kan heel snel de juiste inkoopbeslissing voor de voorraad genomen worden. Ook de MKB-schoenenwinkel kan zo een optimale voorraad van een goedlopend product aanleggen. Dat betekent hogere omzet bij een gelijkblijvende prijs en minder winkeldochters.

3. Niet alleen de schoen zelf, maar ook de advertentie van de schoen levert verkeer naar de winkel

De MKB-winkelier kan met advertenties zijn verkoop stimuleren door lokaal te adverteren en aandacht te vestigen op de app. De advertentie kan voorzien worden van een code, waardoor de adverteerder direct weet hoe goed zijn advertentie wordt bekeken. Hierbij een voorbeeld van zo’n advertentie voor een lipgloss-app :

Lipgloss print advertentie

4. Er ontstaat een impuls-driver voor een hele reeks van producten

Producten met een hoge herkenningsgraad en/of hele duidelijke karakteristieken komen het beste in aanmerking voor deze technologie. Denk daarbij aan cosmetica, kleding en schoenen, maar ook aan bijvoorbeeld verf, auto’s, boten, etc. De achterliggende techniek ontwikkelt zich op dit moment razendsnel en het wordt steeds makkelijker om objecten te herkennen. Een goed voorbeeld is lipgloss, waarvoor deze app is ontwikkeld.

Lipgloss-app.

5. Voordelen ten opzichte van bestaande herkenningssytemen en couponsystemen

De voorloper van dit herkenningssysteem is eigenlijk de QR-code. Die blijft natuurlijk heel handig om op specifiek productniveau een link in de iPhone te triggeren. Nadeel is dat je de QR-codes moet aanmaken, plaatsen en de juiste link moet leveren. Het voordeel van deze technologie is dat je product zelf nu de trigger voor de link wordt en dat is een stap minder in het proces. Ook de afbeelding van je product in een advertentie kan als trigger dienen. En dat levert weer hele nieuwe kansen voor drukwerkadverteerders. De Abri en de tv kunnen ook als trigger fungeren. Door een koppeling met een kortingsbon bij een winkelier kan het effect van Groupon worden bereikt, zonder de bijbehorende kosten voor de leverancier.

6. Een compleet nieuw advertentiemodel

Als de brand (denk aan Adidas) de kosten voor het aanmaken van de app voorfinanciert, kan de app-bouwer verdienen door zichzelf een klein percentage van de aangebrachte en geconverteerde winkelverkopen te laten uitbetalen. De voordelen voor de winkelier zijn dat hij geen advertentiekosten heeft, maar wel exposure. En dat hij direct inzage krijgt in de voorkeuren van het publiek. De winkelier kan dus veel gerichter inkopen. Als het product eenmaal goed loopt, kan hij de verkoop vervolgens  gaan ondersteunen met eigen lokale advertenties. Winst voor de MKB-winkelier, winst voor de brand en winst voor lokale media als kranten, tv en Abri’s.

7. Social media spelen een belangrijke rol

Door social media in de app te betrekken, ontstaat ook direct een heel waardevol recommender-systeem. En het is al lang bekend dat het advies van vrienden voor 90% een aankoop veroorzaakt, een advertentie slechts voor 34%. In feite is dit type iApp in zichzelf een recommendation-systeem. Immers: je zult heel vaak juist de schoenen van vriend of vriendin willen checken.

8. De achterliggende technologie is complex, maar voor de Xperts snel en makkelijk uitvoerbaar

De achterliggende technologie is gebaseerd op de zogenaamde image recognition. Dat is complexe hoogwaardige IT-technologie. Google gebruikt dat bij Goggles, Facebook bij zijn foto-tagging en zo zijn er talloze voorbeelden van deze technologie te noemen. Vooral de ontwikkeling van robotica en militaire drones hebben enorm aan deze technologie bijgedragen. Nu is dan ook het moment dat de technologie betaalbaar en schaalbaar voor consumenttoepassingen kan worden ingezet.

Voorbeeld van geavanceerde image recognition technologie.

Er zijn op dit moment een aantal commerciële aanbieders in de markt. Die zijn vaak nauw verbonden aan universitaire onderzoeksgroepen. Om het juiste business- en technologiemodel te kiezen voor deze nieuwe mogelijkheden is langjarige expertise in geavanceerde IT een vereiste.

Wees dus heel voorzichtig met wie je in zee gaat, want het ontwikkelen van dit type app is een complex proces en de kosten kunnen makkelijk escaleren. Werk dus samen met Xperts op dit gebied.

Met de enorme snelle groei van mobile wordt deze klasse van apps een heel nieuw advertentie en recommendation medium. Wij voorzien een enorme explosie in toepassingen.