How to, Inspiratie

Beeldherkenning heeft de toekomst!

0

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de techniek en toepassing van QR-codes. Als je de verhalen moet geloven gaat het om een nieuwe en opkomende techniek. Toch is deze manier van content linking alles behalve vernieuwend en niet altijd even handig. Beeldherkenning is een goed alternatief.De QR-Code werd in 1994 in Japan ontwikkeld en staat voor ‘Quick Response Code’. Toyota wilde auto-onderdelen beter kunnen identificeren en vroeg daarom dochteronderneming Denso om een tweedimensionale streepjescode te ontwikkelen. De code werd oorspronkelijk alleen in de auto-industrie gebruikt, maar wordt inmiddels toegepast in tijdschriften, op bushaltes en visitekaartjes. In Nederland is de code bijvoorbeeld terug te vinden op de e-tickets van de NS en ook steeds vaker op posters en billboards.

Wanneer heeft een QR-code nut?

De QR-code heeft alleen nut wanneer de toepassing wordt ingezet ter vervanging van de aloude barcode. Een QR-code dient namelijk – net als zijn voorganger – gescand te worden. Een succesvolle toepassing vind je bij bioscopen. Steeds vaker kun je via een mobiele app kaartjes reserveren voor een film. Na betaling ontvang je een QR-code op je beeldscherm die op locatie gescand kan worden. Ook bij evenementen werkt dit zo. Je bestelt je tickets online en neemt het uitgeprinte toegangsbewijs mee naar het festival. Even scannen en hop; je bent binnen!

De QR-code wordt echter steeds vaker voor andere doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld in tijdschriften of op posters. Wanneer je de code met je mobieltje scant, word je doorgelinkt naar extra content.

Wat zijn de belemmeringen van QR?

Hoe je het ook wendt of keert; de QR-code is niet moeders mooiste! Hoewel de code herkenbaar is, ontsiert het de creatieve vormgeving van artikelen, advertenties en posters. Ik zou als grafisch vormgever not amused zijn wanneer mijn creatie werd afgewerkt met deze zwart-witte indringer. Marketingtechnisch is het ook geen logisch verhaal, aangezien de code de aandacht wegneemt van de boodschap.

Daarnaast is het gebruik van een QR-code alles behalve functioneel. Je moet er dichtbij staan om een QR-code te kunnen scannen. Om te voorkomen dat mensen met hun neus tegen een poster staan, moet je de QR-code sterk vergroten. En wat te denken van de toepassingen bij real life objecten? Over gebouwen, monumenten en kunstwerken valt veel waardevolle informatie te geven. Wie is de architect of kunstenaar? Wat is de betekenis van het monument? Of wat was de vroegere functie van dit pand? QR-codes zijn hier – zoals de afbeelding hiernaast illustreert – duidelijk niet de toepassing.

Beeldherkenning heeft de toekomst!

De toekomst is aan de innovatieve techniek van mobiele beeldherkenning. Ondanks het feit dat beeldherkenning volgens verschillende bronnen nog toekomstmuziek is, vond deze techniek al haar oorsprong in 2006. De basis voor beeldherkenning werd gelegd door het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) in Zürich, Zwitserland. De eerste succesvolle toepassing ervan vond plaats in 2007, bij de introductie van de iPhone 2G. Inmiddels is de techniek ook  beschikbaar voor Android-toestellen.

De bezwaren tegen het gebruik van QR-codes veegt deze vooruitstrevende techniek in één keer van tafel. In tegenstelling tot QR en AR (Augmented Reality) hoeft de gebruiker de code niet te scannen, maar wordt het totale beeld bij het maken van een foto herkend. De techniek is reeds zover dat zowel geprinte als real life objecten kunnen worden opgenomen. Doordat het hele beeld wordt herkend, is het niet nodig om de vormgeving aan te passen of de historische waarde van een monument te ontsieren met een code of opvallende marker. Om dezelfde redenen gaat ook het bezwaar wat betreft de afstand niet op.

Verder maakt beeldherkenning het mogelijk om interessante cross-overs te maken. Bij QR dien je elk object te voorzien van een marker. Dit is bij beeldherkenning niet nodig; een advertentie in een tijdschrift wordt ook herkend op een billboard in de stad. Sterker nog: het gebouw uit een gids wordt ook in real life herkend!

Een ander voordeel is dat de content linking onbeperkt is! Daar waar een QR-code een unieke URL bevat, kan bij beeldherkenning aan elk beeld verschillende links worden gekoppeld. Naast mobiele websites kunnen dat ook afbeeldingen, audiobestanden of video clips zijn. De techniek maakt het tevens mogelijk om content te delen via social media of op te slaan op je telefoon. Een interessant krantenartikel kan dan in PDF worden opgeslagen, zodat je de content later nog eens terug kunt lezen.

Het maken van een foto met je mobieltje is voor veel mensen natuurlijker – en niet te vergeten authentieker – dan het scannen van een code. Zo blijkt uit een zeer recente analyse dat de iPhone 4 de meest gebruikte ‘camera’ is op de populaire fotosite Flickr.

Een Amerikaans onderzoek wijst zelfs uit dat er ouderen met hun mobiele telefoon vaker foto’s maken dan dat ze ermee bellen. Dat maakt de toepassing van beeldherkenning toegankelijk voor een zeer brede doelgroep.

Augmented Reality

Maar de techniek is toch al zover dat je met behulp van Augmented Reality een driedimensionale omgeving kunt creëren? Met AR is het inderdaad mogelijk om objecten en informatie te laten verschijnen in 3D, maar de techniek staat echter nog in de kinderschoenen. De vergelijking wordt gemaakt met de status van het internet in 1996. Daarnaast is het open source, waardoor het snel vervuild raakt. Een ander nadeel is dat het GPS gebonden is. Het kan dus alleen worden toegepast op vaststaande locaties en objecten. Een CD in een winkel of een schilderij in een wisselende collectie zijn moeilijk traceerbaar. Daarnaast gaat hier het argument van een onnatuurlijke handeling op, omdat je je mobieltje in feite gebruikt als je ogen

Inspiratie

Om je enthousiast te maken over de techniek van mobiele beeldherkenning, geef ik hier een aantal voorbeelden van toepassingen waarbij de techniek kan worden ingezet. Naast standaard toepassingen bij geprinte media en promotiemiddelen biedt beeldherkenning een scala aan mogelijkheden:

  • Musea. Veel musea zitten met de handen in het haar; hoe kunnen we meegaan met de tijd en jongeren weer interesseren voor kunst en cultuur? Door een schilderij of object te voorzien van beeldherkenning kan via een mobieltje direct worden doorgelinkt naar extra content, zoals informatie over de kunstenaar, het verhaal achter het kunstwerk en een kijkje achter de schermen. 1 op de 5 Nederlanders is inmiddels in het bezit van een Smartphone. Wil je de andere 4 ook bedienen? Geef dan een smartphone of tablet mee in bruikleen!
  • Monumenten. Het is natuurlijk not done om een monument te voorzien van een code of er een ouderwets informatiebordje bij te plaatsen. Met behulp van beeldherkenning wordt het monument in zijn waarde gelaten en krijg je toch toegang tot extra informatie.
  • CD- en DVD-reviews. Vast erg herkenbaar: je staat in de winkel en je twijfelt of je de nieuwe kaskraker zult aanschaffen. Maak een foto met je mobieltje en je wordt direct doorgelinkt naar recensies over de film of game. Een zeer welkome hulp bij het koopproces!
  • Etiketten. Waar kan ik dat heerlijke wijntje kopen of hoe ziet het brouwproces van dit biertje eruit? Ook etiketten kunnen worden voorzien van beeldherkenning!
  • Makelaars. Het kopen van een huis is een spannend, maar vaak moeizaam proces. Het valt niet mee om een geschikte woonruimte te vinden, laat staan als het gaat om nieuwbouw. Via een groot bord wordt een vaag beeld gegeven van het pand dat gebouwd gaat worden. Eenmaal thuisgekomen wil je kijken of je het pand kunt vinden. Maar wie was de makelaar ook al weer? En welke straat was het? Mobiele beeldherkenning is de oplossing! Door een foto te nemen van het bord wordt je direct doorgelinkt naar alle gevraagde informatie.
  • Restaurants, clubs en winkels. Zou deze winkel ook op zondag open zijn? Wat staat er op de menukaart van het restaurant? En welke artiesten spelen er eigenlijk in het poppodium? Door gevels te voorzien van beeldherkenning hoef je niet naar binnen om het te vragen. Ideaal voor een citytrip!
  • Munten en biljetten. De nieuwe herdenkingsmunt heeft een QR-code op de achterkant die mensen met een smartphone kunnen inscannen. Waarom niet alle munten en biljetten voorzien van beeldherkenning? Het drukken van zo’n munt met QR-code kost kapitalen!

Implementatie

Nu hoor ik je denken: “Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet de gebruiker of een beeld herkend wordt?” Het antwoord is grootschaligheid. Deze valkuil biedt ook gelijk de grootste kracht van de techniek. Wanneer Nederland namelijk achter deze techniek gaat staan, kunnen we verlost worden van ontsierende markers en codes. Daar waar bij QR-codes slechts enkele objecten gescand kunnen worden, is het met de database van beeldherkenning heel eenvoudig om bijvoorbeeld álle CD’s en DVD’s te voorzien van beeldherkenning. De techniek biedt de uitgelezen kans om samen te werken; wanneer een CD wordt voorzien van beeldherkenning, wordt deze ook in alle andere winkels herkend. Wanneer uitgevers elkaar gaan vinden, kunnen we in de toekomst alle krantenartikelen met elkaar delen in PDF. Wanneer musea de handen ineen slaan, hebben we met onze smartphone altijd een mobiele gids bij ons. En ga zo maar door. Implementatie is slechts een eenmalige en zeer eenvoudige handeling.

Heb jij nog inspiratie? Ik ben erg benieuwd naar hoe jij mobiele beeldherkenning zou toepassen!